Скочи на садржај

Šamo Šešelj Šrbiju Špašava

19/02/2013

šešelj i vučić

 

– Nema ko drugi, Šrbiju može da špaši šamo Šešelj – tvrdi moj komšija Bane Tojota, hrabro rizikujući da ispadne smešan, i to ne samo zato što šuška dok priča.

U tom ludilu, ipak, čini mi se, ima sistema.

Prvi deo Banetove teze, potpisujem. Nema ko drugi. Brutalno bezakonje diktatora Aleksandra gospodina Vučića, umesto pobune izazvalo je opšte ushićenje. Hapšenjem dvojice bivših „žutih“ ministara i muškog dela porodice Mišković, Vučić se predstavio kao zaštitnik opljačkanih građana. Raja, raspamećena dvodecenijskim posrtanjem, odmah mu je oprostila sve prevare i laži. U tom tripu našli su se i svi – baš svi – političari, kako oni koji se satelitski vrte oko njegovog centra vlasti, tako i kečeri iz opozicije. Dačića na vlasti, a i slobodi, održava samo još spremnost da strancima preda Kosovo. Dinkić se drži dalje od vatre, ali za svaki slučaj svom novom gospodaru javno šalje ljubavne poruke, preslab da iz podsvesti izbriše uspomene na lisice i zatvorsko odelo koje mu je davno prezentovano u Skupštini. Koštunica istovremeno podržava Vladu i piše peticiju za njeno obaranje. Đilas sprovodi čistku u DS-u, sve s nadom da će bar do leta opstati na mestu gradonačelnika Beograda, sve zahvaljujući dobroj volji obožavanog privatnog prijatelja i javnog gospodara Vučića. Ostali nisu bitni. Ni političari, ni mediji.

Vučićevu „energičnost“ hvale i kusi i repati. Samo Šešelj ne.

To je tačno, ali za analizu drugog, suštinskog dela Banetove teze – šamo Šešelj – trebalo bi utvrditi o kojem Šešelju je uopšte reč.

Kad bi se, recimo u junu, odmah po izricanju oslobađajuće (!) presude, vratio iz Haga, Vojislav Šešelj bi zaista mogao da brzo i lako postane neprikosnoveni vođa opozicije, odnosno pametnijeg dela građanstva, svih koji više veruju svojim očima nego Vučićevim manipulacijama. Ako se to dogodi, Šešeljev povratak ne bi bio samo fizički, već i kalendarski. Vođa radikala bi morao da se naoruža voljom i snagom s kojom se Miloševićevom svevlašću suprotstavljao od jeseni 1993. do proleća 1998. godine.

Da, okolnosti su se promenile. Danas je Srbiji teže, dakle Šešeljev zadatak bi bio lakši. Na diktatora Miloševića jurišalo je nekoliko opozicionih grupacija, diktator Vučić je netaknut. U ratno vreme, građani su bili opljačkani, ali postojala je bar nada – samo Sloba da padne, sve će biti bolje. Od tada, popadali su Milošević, Đinđić, Koštunica i Tadić, sad više niko nema pravo na nadu u oslobođenje koje će doneti neko drugi. Za Miloševića, pa i sve njegove naslednike na vlasti, vezivali su se najstrašniji mafijaši i njihovi eskadroni smrti. Od svih kriminalaca, Šešeljevoj prošlosti može da se pripiše sprega samo s Vučićem i Nikolićem. Milošević je nekoliko puta hapsio i zatvarao Šešelja. To može da pokuša i Vučić. Rezultat će biti isti, Šešelja robija ne može ni da uplaši, ni da polomi, on je oduvek bio spreman i na tu žrtvu.

Drugim rečima, Šešelj iz 1994. bez po muke uzdrmao bi tiranina Vučića.

Međutim, prava dilema glasi – da li taj Vojislav Šešelj postoji?

Sudeći po Srpskoj radikalnoj stranci, Šešelj ne mora ni da se vraća, sve je uspešno uništio iz Haga. Među stečajnim upravnicima, glavnu reč ima polupismena Ljiljana Mijoković-Barbalić. U drugom ešalonu se nalaze Vjerica Radeta i Zoran Krasić, za koje bi većina pravih radikala poželelo da odu u SNS. Pozajmljujući moć takvim likovima, vođa je rasterao grupu mladih, pametnih i sposobnih naivaca, koji nisu shvatili koliko je opasna njegova autodestruktivna priroda. Nekoliko korektnijih, koji su ostali u SRS, podvili su rep i pristali da lupetaju budalaste idolopokloničke mantre o Šešelju kao „izvitoj iskri čistog srpstva“, i da s grupicama fanatika landaraju po grobljima i trgovima, obeležavajući istorijske datume i prostestujući zbog nepravde, pozivajući na ponos, a ćutke trpe kad im vođa psuje sve po spisku jer su njegovu miljenicu nazvali „sekretaricom“.

Drugim rečima, Šešelj iz 2013. nema šta da traži na srpskoj političkoj sceni.

Dakle, u tezi „Šamo Šešelj Šrbiju Špašava“ ima istine, ali nema Šešelja. A, da li će biti Špaša, zavisi od toga da li će se pojaviti političar koji ima nekadašnju šešeljevsku spremnost da se beskompromisno bori za interese građana protiv političkog kartela Aleksandra gospodina Vučića. Takav, za sada, ne postoji.

 

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: