Skip to content

FARMA: ČESTITKA ZA MEMU, SRBINA

12/07/2013

memo
Najbolja dokumentarna serija o karakterologiji Balkanaca završena je pobedom Meme i porazom inteligencije, morala, prošlosti i budućnosti.
Upotrebljavajući sve naučne metode – laži, spletke, prevare, licemerje, svađe i tuče – Televizija Pink je omogućila „farmerima“ da na konkretan način dokažu koliko ozbiljan otpor svim civilizacijskim vrlinama i vrednostima pružaju eks-jugoslovenska plemena. Uspehu eksperimenta doprineli su svi: produkcija rijalitija, učesnici, gledaoci, glasači i, naravno, mediji.
Pažnju su, logično, najviše privlačili takmičari, savršeni manekeni beznađa. Tri i po meseca, svakom rečju i postupkom, rugali su se naivcima, koji još gaje nadu da na kraju tunela ipak postoji izlaz, ako još ima takvih. A ako takvi zaista postoje, ja nisam među njima. Evo zašto.

1. Memo Srbin
Uverljiva pobeda Sarajlije iz nekog višegradskog sela, vidim, opasno je ražestila mnoge Srbe s jačim nacionalnim nervom. Ne znam zašto. Memo je musliman tačno onoliko koliko su oni pravoslavci. Iz verskih razloga odbija da jede i jagnjetinu sečenu nožem koji je dotakao svinjetinu, ali alkohol mu, opet, ne smeta. Baš kao što se pravoslavci, koji sede s druge strane stola, svakih šest sekundi krste dok im Tarot čita sudbinu iz šolje. Kao i Srbi, Memo se zaklinje u dete i Boga dok brutalno laže. Ume sve, i plače i smeje se iz istog razloga. Kad vidi tuđu nesreću, od radosti skače do plafona. Ako njega nego samo pecne, pada u najstrašniji bedak. Srbenda, kažem.
Svaki pravoslavac koji je glasao za njega, razočarao je radikalske patriote koji na majicama nose parole o ponosu, a ljube u guzu Ogija Mijokovića, Sarajliju iz svoje stranke, moralnog dvojnika Meme Sulejmana. Ipak, ispodcenzusno licemerje je doživelo fijasko. Većina građana Srbije je u besmislenim ćokovima bošnjačkog slikara prepoznala sebe. Čestitam. Memo ekber! Vaistinu Memo!

2. Stanija & Filip
Starleta se ponaša kao drolja. Tako se i oblači. Tako i spletkari. Ona, pretpostavljam, i jeste drolja. Istovremeno, Stanija je i oličenje anđeoske nevinosti u odnosu na svoje ostrašćene kritičare: mafijašku udovicu , šešeljevski agresivnu nesrećnicu, retardiranog fol-repera, gologuzu vojvotkinju iz Borova, psiho-fizički prljavu bokserku, matorog pedofila i dve pederaste „zvezde“ Saše Popovića. Stanija je junački podnela torturu. S obzirom na iskustvo stečeno u životnoj školi, od izbegličkog kampa do kockarnica u Las Vegasu, ni ne čudi veština s kojom je pružala otpor đubretarskom čoporu, usput i sama perfidno manipulišući svima oko sebe. Gledaocima je ponudila sve što im srce želi: sise, dupe, lutkasti osmeh, iskrene laži i, što je najbitnije, kompletan uvid u životni stil „uspešne devojke“, idola većine srpskih omladinki. Na kraju, između tog fantastičnog dupeta, na kome bi joj pozavidela i Džej Lo, i musavog Meme, glasači su, ma koje nacije i vere bili, izabrali šampiona po svojoj meri.
A Filip? Filip nije bitan.

3. Radojka koje nema
Da je Srbija u poslednjih 200 godina imala makar jednog političara Radojkinog duhovnog kapaciteta, istorija bi bila drugačija. Država bi bila stabilna i nezavisna, s jasno definisanim granicama, svi ratovi bi prošli mimo nje, kolektivni kompleks niže vrednosti bio bi potisnut svešću o vlastitom integritetu i ponosu, rad bi se cenio više nego tračarenje… Drugim rečima, Rajka je dokazala da se i među predatorima može sačuvati lična autonomija, bez učešća u sukobima, bez ponižavanja, samo gledajući svoj posao.
Svaki glas za tu babu (dve godine stariju od mene, sic!) predstavlja samo kratak vapaj za iluzijom o tome kakvi su Srbi mogli da budu. Možda.

4. Ekrem Tači
Uzmi jednog muslimana, zaveži ga i tuci. Drugog stavi za trpezu, nahrani ga i napoji. Obojica će ti misliti isto.
Tako kaže neka srpska odbrambena mudrost. U drugom kontekstu, Farma je potvrdila suštinu te teze. Uzmi retardiranog primitivca Ekrema i modernog i urbanog Danijela, cilj im je isti – pozivanjem na religiju pokušaće da osvoje glasove svih islamista.
Bez navike i potrebe da pazi na tuđa nacionalna i patriotska osećanja, Ekrem u sred Srbije može da pozdravlja predsednika Kosova. To je baš šaramantno, bar za Aleksandru Jeftanović i gazdu Željka Mitrovića. Kad je Milan Paroški za nekog ciganina rekao da je Turčin, ekspresno je eliminisan. E, bato, na Pinku je strogo zabranjeno vređanje bilo čije nacionalne pripadnosti. Osim srpske. Pa, „gazda“ više ne skače po mostovima prkoseći NATO agresorima, sad mu je od JUL-ovske interpretacije „odbrane državne celovitosti i suvereniteta“ važniji Ekrem Jevrić. Gledanost se ne postiže pričom o zaštiti države i nacije, nego klošarevim opijanjem i njakanjem „gola, gola, skini se do pola“.
Za utehu, umesto Pinka, Ekrema su izbacili gledaoci, isti koji su podržali Radojku, koja je jedina imala svest i spremnost da se suprotstavi „muslimanskom bratstvu“.

5. Goca Surčinka
Tri i po meseca ponavljala je mantru: imam vilu s bazenom, skupe automobile, kućne pomoćnice, lične frizere, pedikire, masere… Niko – farmeri, gledaoci i mediji – baš niko se nije setio da svo to bogatstvo nije stečeno samo u kafanama i svadbarskim šatrama. Sigurno joj je nešto i preteklo od pokojnog muža Šijana, tvorca i prvog kuma surčinskog mafijaškog klana, koji je u svoje i Gocino imanje ulagao pare stečene pljačkom, krađom automobila, dilovanjem droge i ostalim zanatskim aktivnostima. Božinovska je često evocirala uspomene na svoj uspon od dna do vrha, od siromašnog detinjstva do bogataškog klimaksa, nevino se rugajući svim žrtvama surčinskih mafijaša. Samo jednom, u nastupu strasti, Vesna Rivas je oživela uspomenu na Šijana, pokušavajući da koleginicu uvredi pričom kako joj je on „jebao prijateljice pred njom“. „Neka je, bio je najlepši na svetu“ – odgovorila je Božinovska.
Lep joj je i sin Mirko, koji je prvi put pažnju javnosti privukao kao maloletnik, tučom na nekoj ciganskoj svadbi, a potom i kad je nožem, navodno, napao i izbo dvojicu momaka na Kopaoniku. Nestašni Šijan Junior nameravao je, kako su mediji objavili, da upadne i na imanje u Lisovićima, da se lično obračuna s Rivaskom. Na sreću, od akcije u tatinom stilu odgovorila ga je Ceca Ražnatović, takođe udovica opasnog razbojnika.
Lepe su i ćerke Goce Božinovske, koja za njih tvrdi da su „najbolje pičke u Srbiji“. S takvim moralnim pedigreom, najstrašnije je ogovarala Staniju i Filipa. Kakva god bila, starleta se još nije udala za mafijaškog bosa, a mladi maneken nema kolekciju žrtava.
Sve to nije bitno, Goca je vredna, pravična, iskrena, boem, kraljica… Čudi me da nije pobedila, ipak je Surčin srce Srbije.

6. Vesna šešeljevka
Pevačica je, a nikada nisam čuo nijednu njenu pesmu. Ima autorsku emisiju, ali ne znam na kojoj televiziji. O njoj sam znao samo da je bila bliska prijateljica Vojislava Šešelja. Na Farmi je dokazala zašto.

7. Saška Karan
Stanija je go-go igračica, striptizeta i prostitutka. Ko ne zna šta su to go-go igračice, neka pogleda film „Idi mi, dođi mi“, videće Sašku Karan kako se uživela u tu ulogu. Kako izgleda ocvala striptizeta, pevaljka je sve vreme Farme pokazivala vulgarnim odevanjem, dekoltirana do pupka i s minićem „napičkom“. O prostituisanju najupečatljivije govore stihovi „daću, daću, nego šta ću…“
Od primitivnog licemerja, kod Saške Karan dominantnija osobina je samo – beskrajna podlost. Zla i agresivna, čim ugleda priliku, nasrnuće na svakoga za koga proceni da je slabiji. Kad se nađe u problemu, karikaturalnom patetikom naricaće nad nepravednom sudbinom jer, eto, nju napadaju svi muškarci, a Bebi Dol je htela da je prikolje „skalperom“.
Meni žao Aleksandra Gazivode, njenog muža. Odličan lik. Četnički vojvoda iz Hercegovine, a piše haiku poeziju. Svaka mu čast. Na stihovima. Ne na ženi.

8. Aki & Fićko
Ma, kakvi Stanija i Filip, Jovana i Danijel, dve Grandove zvezdice su demonstrirale najiskreniju ljubavnu romansu. Bespogovorno posvećeni jedan drugome, maksimalno su se podržavali, deleći i dobro i zlo. Devojački bezazleni, podlo su kidisali na svakoga ko misli drugačije i zajedno padali u depresiju kad bi im neko rekao istinu o njima.
Da se razumemo, gej je okej, ali njihova ljubav je više od seksa.

9. Era Ojdanić
Ko ne voli besmislene vašarske folk-bećarce, taj nije pravi Srbin. Ko ne uživa dok posmatra matorog nesrećnika kako se beči, skače i lupeta, on ne zaslužuje srpski pasoš. Ko je stariji od 60 godina a ne podržava seks s maloletnicama, tome nije mesto pod istom šatrom s Erom.
No, nije problem u Eri već u činjenici da takvi opskurni likovi celu Srbiju pretvaraju u pinkoidnu šatru.

10. Ljuba Pantović
Kao svaki profi sportista, bivša kikbokserna je svesna da je, na kraju, najvažnije ono što piše na semaforu. Da bi ostvarila dobar rezultat, u rijaliti-ring je unela predstavu o sebi kao jakoj, autonomnoj ličnosti sa čvrstim stavovima. Doslednost je dokazivala šlihtanjem svakom „gazdi“ i ogovaranjem svih targetovanih konkurenata.
Bez ijedne moralne dileme, ogovarala je Staniju da ne pere gaćice i da se seksa iza sena. Istovremeno, Ljubin dečko – oženjeni „kontroverzni biznismen“, koji s aktuelnom suprugom čeka četvrto dete – po splavovima je šetao njenu maloletnu ćerku, kojoj je, navodno, takođe napravio dete. Mediji su objavili da je produkcija obavestila Ljubu o porodičnom haosu koji traje van Farme. Ona tvrdi da to nije tačno, ali da je pretpostavila da se „nešto dešava“. Kako god bilo, nije napustila šou. Honorar je važniji od svega. Uostalom, i sama je prvi put rodila u 17. godini, a i ne može da poveruje u sve što o njoj iznose bivši muž (trenutno štićenik jedne ustanove zatvorenog tipa) i aktuelni „dečko“.
Ipak, nije lepo osuđivati je zbog tih muka. Naprotiv, trebalo bi optužiti državne socijalne službe što ništa ne preduzimaju da joj se pomogne. Ljuba je mudra žena, kad bi joj neko objasnio sigurno bi shvatila da Stanija i nije baš toliko loša devojka, ako ništa drugo bar nije s nekim krimosom zatrudnela pre svoje 18. godine.

11. Ša Šaban
Astronaut ili reper? Iste su mu predispozicije. U celom svetu rep je stil života, kao metastazirana varijanta rokenrola. Ša zadovoljava samo srpske standarde: ne zna da peva, ali ume da minimum 29 puta u minutu ponovi „tebra“, primitivan je, vulgaran i agresivan. Pada u depresiju jer nije mogao da ide na mega-koncert Cece. Za svoju dušu, ničim izazvan, pevuši hitove Ane Bekute. Fuj.
Šteta što nije astronaut, pa da pali na Mars.
(Hulk je ok.)

12. Jovana & Danijela
Savršen par, milion puta čedniji i iskreniji od Stanije i Filipa, imaju multietničku podršku celog regiona. I svih licemernih slepaca koji, dok iznose presudu, ne žele da se zamaraju činjenicama.
Kad se Jovana javno zgražava nad kurvarlukom Stanije, koja je – sram je bilo – već drugi dan posle upoznavanja s Filipom otišla s njim u krevet, svi joj aplaudiraju. Niko se ne seća da je ista Jovana prvog dana uskočila u krevet „repera“ Šabana, a kad ju je on otkačio, samo se prebacila u komšiluk, kod abu Danijela.
Kad ćelavi crnogorski pevač širi islamski fundamentalizam, podržavaju ga svi produhovljeni „pravoslavci“. Danijel je toliko veliki Allahov sluga da odbija i pomisao da čisti svinjac. Takođe, iz istih razloga, „zbog zajedničkog porijekla“, ne želi da nominuje Ekrema Jevrića. Međutim, njima nije zajedničko samo etničko i versko „porijeklo“, nego i moralno, odnosno alkoholičarsko. Da bi animirali sebi slične glasače, opušteno će se pozivati na religijsku posebnost. Još opuštenije obeznaniće se pivom i rakijom.
Ipak, vredi naglasiti, bez obzira na skaradno opijanje, Danijel je pokazao kućno vaspitanje kakvo se nikada pre nije videlo na Pinku. Uskoro, kad se otrezni i vidi kakva je Jovana, mladi Crnogorac shvatiće da se ipak omrsio svinjetinom.

13. Željko Mitrović
Vlasnik Pinka nije fizički bio prisutan na Farmi. Duhom, jeste. Kako i ne bi, kad je ceo šou napravio po svom liku. Hvala mu.

Advertisements

From → Uncategorized

2 коментара
  1. Ima tvrdnji s kojima se baš i ne bih složila, ali za sveukupni dojam – 4 plus.

  2. Vesna permalink

    Savrseno napisano, kao i sve do sada

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: