Скочи на садржај

Vučić: Cane je odgovoran za ubistvo generala Badže

19/10/2013

Слика

Radikali su 2002. kriminalizovali Zorana Đinđića, nazivajući ga „mafijaškim čedom“ surčinskog klana, koji ga je, kako su tvrdili, 5. oktobra doveo na vlast i uspostavio „poslovnu saradnju u pljački Srbije“. Pričom o Stanku Subotiću Caneu, „šverceru duvana, ratnom profiteru i opakom kriminalcu“, koji je istovremeno prijatelj i sponzor srpskog premijera, dokazivali su tvrdnje o gangsterskoj prirodi novog režima.

Dok je Šešelj javno udarao po Subotiću, tajno je to radio Dušan Mihajlović, ministar unutrašnjih poslova u Đinđićevoj vladi. Mihajlović je, navodno, policijsku akciju „Mreža“, u kojoj je vođena istraga o krijumčarima cigareta iz Miloševićevog vremena, koristio da bi reketirao Subotića. Za sukob sa šefom policije srpska javnost je saznala tek mnogo kasnije. Subotić je prvo gasio požar koji su izazvale zapaljive optužbe Šešelja i njegovih saradnika.

Eto razloga da mi se Vučić javi.

– Brate, trebalo bi da se vidimo.

– Dođi.

Nije hteo da se penje do redakcije „Nacionala“, šetali smo po Savskom trgu.

– Voja hoće da se vidi s tobom – rekao je u pola glasa, strogo konspirativno. – Dođi sutra u stranku u 9, daće ti knjigu o Canetu Žapcu. Napravi intervju s Vojom. Cane ga je tužio, prekosutra je prvo ročište. Biće zanimljivo…

U šetnji, korak po korak, Vučić mi je prepričao pola knjige, zgražavajući se s kakvim kriminalcem Đinđić uhvatio u kolo. Dobro, suđenja su mi uvek zanimljiva, izuzev kad sam ja na optuženičkoj klupi. Iako mi se nije išlo kod Šešelja, pristao sam da se žrtvujem.

Vučić je sve to mogao da mi kaže i telefonom. Dakle, došao je drugim povodom, njemu mnogo značajnijim. Na kraju razgovora, kad smo se već pozdravili, kao usput, dao mi je koverat s dva lista papira.

– Vidi, napisao sam nešto, hteo bih da te zamolim da to pročitaš, pa, ako misliš da ti odgovara, da pustiš u „Nacional“ – rekao je s monaškom skromnošću.

Sutra ujutru, kad sam ušao u Vučićevu kancelariju u sedištu SRS-a, on je sedeo za stolom, nagnut nad „Nacionalom“, uživajući u svojoj kolumni.

Šešelj nije baš uživao, ali bilo mu je drago što ću objaviti intervju u kome je on ponovio tvrdnje da „ima dokaza da je postojala osnovana sumnja da je Stanko Subotić Cane organizovao ubistvo policijskog generala Radovana Stojčića Badže“, kad su im se sukobili interesi oko podele plena iz šverca duvana.

Tu optužbu, lajt-motiv radikalske anti-canetovske kampanje, ponavljao i Vučić. Na jednoj od promocija Šešeljeve knjige, Vučić je ustvrdio da „u Srbiji neće moći da se živi bolje dok ne bude uništen Cane Subotić“:

– Mi nemamo ništa lično protiv Caneta Žapca. Mislim da ga niko od nas nikada u životu nije video. Ali se postavljaju pitanja: „Kojim se poslom taj čovek bavi? Kakav je to biznismen? Odakle Stanku Subotiću sve to što ima? Čime se to bavi? Koju je to školu završio pa toliko zna, pa toliko ima? Šta to toliko radi?“ Ništa, osim što se bavi švercom duvana, švercom narkotika i time ubija ljude, što je mnogo gore od svega. Mafija ubija ljude, uništava život u Srbiji. Svako bi mogao da živi makar malo bolje da smo u stanju da uništimo Stanka Subotića Caneta Žapca, Jovicu Stanišića, njegovog prijatelja i nalogodavca, i njihove mafijaše koji su odgovorni gotovo za sva ubistva u poslednjih deset godina. Znam da je neke ljude strah da o tome pričaju, neke je strah da to slušaju, ali to je tačno. U Srbiji se dešava da neko nekoga seče na komade, da mu delove tela baca u kese, a zatim u Dunav. Mi to moramo da sprečimo, inače nam opstanka nema.

Jednu od varijacija na tu temu obradio je u sledećoj kolumni u „Nacionalu“, objavljenoj 25. marta 2002. Tog vikenda radikali su održali miting u Nišu. Vučić je bio presrećan što se i po kiši okupilo oko 15.000 ljudi, ali samo dok nije video izveštaje režimskih televizija. Umesto informacija o samom događaju, mediji su upozoravali javnost na radikalske huligane, koji su, navodno, demolirali zgradu suda, divljajući po ulicama.

– U početku mi ništa nije bilo jasno, osim što sam pomislio kako režim mora nečim da sakrije niški skup i pažnju javnosti okrene na drugu stranu. A onda sam saznao najvažniju stvar. Problem je bio u Stanku Subotiću Canetu, odnosno u onima koji su se drznuli da verbalno napadaju i za kriminal optužuju poznatog i, kako „Pink“ i BK saopštavaju, uglednog biznismena Caneta. Žalio se i kukao Canetov advokat zbog toga što presuda, valjda osuđujuća za Šešelja, nije odmah doneta, već se dozvoljava dalje blaćenje „časnog imena“ njegovog klijenta. Kao po komandi, svi mediji su se samoinicijativno (po nalogu Biroa za komunikacije Vlade Srbije) setili kako bi bilo zanimljivo čuti odgovor Canetovih advokata na Šešeljeve optužbe. Pravog odgovora nije bilo. Osim što su im smetali radikali i nalepnica „DOS je najgori“. Tako je najveći balkanski mafijaški bos Cane postao žrtva jednog neprimerenog postupka, kojim DOS, tj. režim u Srbiji ispade gori od njega. A Cane primat i prvenstvo nikome ne daje. Ni Đukanoviću, ni Đinđiću. Uostalom, Nives Celzijus, prsatoj Srpkinji iz Zagreba, poznatoj po tome što peva kao ekspres lonac pun prekuvanog kupusa, učinilo se da je Đukanović samo Canetov telohranitelj. Ajd da se neko, danas, preko žutih televizija drzne da napadne pevanje gospođice Nives, da se usudi da kaže kako nema glas kao slavuj. Odmah bi, preko zastupnika i advokata, svi mediji morali da jave da je reč o nekom poznatom kriminalcu i dojučerašnjem režimliji koji će uskoro zbog svega što je činio završiti iza žutih rešetaka. Možda i crnih, nije važno. Ali, Caneta, njegove slavujke i biznis partnere iz Vlade Srbije niko ne sme da nam dira – napisao je Vučić u autorskom tekstu.

Zbog izjave podgoričkom listu „Dan“, u kojoj je tvrdio da je „Cane naručio ubistvo generala Badže“, Subotić je tužio Vučića. Pravo iz Četvrtog opštinskog suda, Vučić mi je do redakcije doneo zapisnik sa saslušanja. Uzalud je skrivao strah, nije mu prijala moja ponuda da i iz zatvora piše kolumnu. Drhtavim glasom tvrdio je da se ne plaši i da će se Đinđiću i Canetu, ako ga smeste na robiju, lično osvetiti.

– Jedino je Cane imao motiv da ubije Badžu, niko drugi! Badža je počeo da se meša u šverc cigareta koji su vodili Cane i Milo Đukanović. Policijski generali kažu da je tražio sve veću proviziju i da je zatvarao granicu prema Crnoj Gori da bi dobio što više novca. To Cane i Milo nisu hteli više da trpe. Pitam se kako može neko da stekne toliko bogatstvo a da nije nikakvu školu završio. I oni iz DOS-a znaju ko je Cane i da je odgovoran za Badžinu smrt. Ali režimu bi najlakše bilo da se od jedinih ozbiljnih političkih protivnika oslobodi na takav način što će nas strpati u zatvor jer smo Caneta nazivali mafijašem, kriminalcem i ubicom. I sve što smo govorili istina je. Šešelja ne mogu da zaplaše rešetkama, on je već osam puta bio u zatvoru. Ja nisam ni jednom, ali me neće uplašiti. Ako do toga dođe, kad presuda postane pravosnažna, sve do zatvora ići ću pevajući! A kad izađem, čekaću dan kada ću sve njih da smestim iza rešetaka – govorio je Vučić.

(Kako je Vučić zaboravio na optužbe protiv Caneta pročitajte u knjizi „Istina o Vučiću“, koju možete da naručite na e mail revolucija05@gmail.com ili na telefon 063 123 2702)

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: