Скочи на садржај

CVIJAN I VUČIĆ: DAVITELJ PROTIV DAVITELJA

09/12/2013

Слика

Znam, Vladimir Cvijan nema nikakve šanse da uzdrma stranački tron Aleksandra Vučića. Nema veze, ipak navijam za njega, neka diktatoru bar zaljulja kavez.

Cvijanovo suprotstavljanje naprednjačkom polubožanstvu, znam i to, završiće se na najgori način. Po Cvijana (što me ne zanima mnogo), Srpsku naprednu stranku (dabogda sagorela) i, to mi je već malo žao, po jadnu i napaćenu Srbijicu.

Redom: 1) Cvijan je poverovao u Vučićeve pohvale, pomislio je da je pametan, značajan i moćan. Sujetu su mu podjarili Toma Lukavi Nikolić i njegovi tajkunski sponzori. U samoodbrani, osmislili su Združeni prevratnički projekat. I osudili sebe na propast. Zlom  geniju Vučiću nisu mogli da nameste bolju priliku za čistku u okruženju. Kompromitovan vezama s Jocom Amsterdamom i, još gore, Miroslavom Miškovićem, Cvijan je trasirao vlastiti put u prošlost. Neka putuje, srećno mu bilo. 2) Suicidnim štrajkom glađu i žeđu Toma Nikolić je odavno dokazao sklonost ka političkoj patologiji. Da je ozbiljan u nameri da se uništi, dokazao je kad se odrekao mesta predsednika SNS-a. Kreatori puča među radikalima i  i finansijeri nove stranke u ceo prevarantski posao ušli su zbog Nikolića, ne zbog Vučića. Nikolić im je bio garant, delovao je ozbiljno i stabilno. Što se za histeričnog i agresivnog Vučića nije moglo tvrditi. S druge strane, težina Šešeljevih osvetničkih udaraca svalila se opet na Nikolića, Vučić je opet bolje prošao. Posle svega, Tomi je zapalo da kači i prima limene ordene, a Alek apsolutistički vlada celom državom. I SNS-om, naravno. S istom žestinom, na isti način, prljavim medijskim kampanjama, kako je u početku vladavine demolirao demokrate Dulića i Dragina, Vučić je udario po Nikolićevim kadrovima Braci Petkoviću, niklovanom prijatelju Milanu Bačeviću i feminiziranom profesoru Oliveru Antiću. Sad, kad se Cvijan upustio u otvorenu avanturu, Vučić ima lakši posao. Više ne mora da se, kao sumo rvač pre borbe, busa u prsa, može da svom snagom nasrne na zlikovce koji mu čak i život ugrožavaju. Neke nikolićevce će samo zaplašiti, većinu najuriti iz stranke. I, što mu je značajno, sve bez raskola i teških reči. Bilo bi previše da u kratkom periodu javno devastira i poslednjeg političkog tatu. Efektnije je ovako, u lažiranoj demokratskoj kampanji, rasterati sve bajčetinske uljeze s buduće izborne liste SNS-a, pa neka sede na Andrićevom vencu i kukaju do neba. Ili do Haga. Svejedno. 3) Vučićeve ambicije ne završavaju u okvirima SNS-a. Naprotiv, stranka je, kao što i sam tvrdi, isto što i država. Napad na Vučića je napad na SNS, dakle na Srbiju. Kad se obračuna s Nikolićem, jedinim koliko-toliko aktivnim opozicionarom, učvrstiće poziciju neprikosnovenog gospodara sudbina svih građana, života i smrti. Opuštenije nego do sada odlučivaće ko sme da radi, ko ne; kada će Mišković da bude uhapšen, a Cane oslobođen; koje novine će da na naslovnim stranama prozivaju Karića, a koje da ga brane; ko će prvi u zatvor, Bajatović ili Mrkonjić; ko je veća štetočina, Dačić ili Dinkić; ko će da bude novi trener Zvezde, Bašanović ili Anđus… Dakle, što je Nikolić, u skladu sa svojom profesijom, počeo, Vučić će završiti, ukucaće i poslednji ekser u kovčeg kukavne Srbijice.

Posao mu je ubrzao i olakšao Cvijan, i kriv i dužan.

A, lepo sam ga upozorio još 15. aprila 2010. Tog dana, odmah sa svečane promocije u SNS-u, Vučić je Cvijana poslao u „Pravdu“, da se upoznamo i dogovorimo oko buduće saradnje. Osmeh s kojim je ušao u moju kancelariju, potrajao je samo nekoliko minuta.

– Šta ti je ovo trebalo? Pa, gde u SNS? Ako već nisi mogao da izdržiš u Tadićevom sekretarijatu, što nisi otišao kod Dinkića ili Dačića? Šta očekuješ od Vučića? On je iskoristio i prevario svog tvorca Šešelja, zašto ne bi i tebe? Sad si mu potreban, preko tebe želi da Srbiji pokaže kako mu prilaze i Tadićevi saradnici. Kad te potroši, odbaciće te bez imalo griže savesti… – rekao sam mu istinu.

Cvijan me saslušao širom otvorenih očiju i usta. Nije mogao da veruje šta čuje. Pretpostavio je da dolazi na razgovor kog Vučiću odanog slepog saradnika, kad ono ja. Malo se vrpoljio, ali posredno je priznao da je i sam razmišljao o toj temi, naglasivši da politika nije njegova primarna profesija, uvek može da se bavi advokaturom i pravnom naukom.

Nekoliko dana kasnije, sreli smo se u Vučićevom kabinetu u Čika Ljubinoj. Vučić mi je na laptopu pokazivao rezultate istraživanja i divio se narodu koji ga toliko voli. Raspoloženje mu je pokvario Cvijan, doneo mu je neki papir. Vučić je uzeo, pročitao i zamislio se, uzdišući kao da u glavi deli 3459687,872 sa 19,0029. S istim izrazom lica, Cvijan je seo na kanabe. Tih dana on je bio glavna medijska atrakcija, pre svega zbog objavljenih tajnih snimaka razgovora s Natom Mesarović.

– Još nisi pobegao? – pitao sam ga. – Kako podnosiš pritisak? Mogu da zamislim koliko te Vučić smara?

– Ma, ne… Super sarađujemo – tihim glasom je rekao Cvijan.

I pao u nesvest. Izvrnuo se na stranu, malo je falilo da padne na pod. Slabost nije potraja, posle nekoliko sekundi ustao je i promrmljao kako nije ništa jeo ceo dan, zato mu se manta.

– Dobro je, prepao si me – nisam izdržao da se ne našalim. – Već sam se uplašio da će Vučić morati da ti daje veštačko disanje, a ja sam stidljiv da to gledam.

Cvijanu nije bilo do šale. Uzeo je onaj papir i otišao.

– Budala, ni saopštenje ne zna da napiše! – ocenio je Vučić.

Ni kasnije Cvijan nije blistao, posebno ne u saopštenjima kojima je branio Jocu Amsterdama,  napadao pedofile-novinare i otkrivao političku pozadinu progona Miškovića. Ipak, i posle svega, ne mogu da ga ne podržim u borbi protiv Vučića. Nije prva, neće biti ni poslednja žrtva najvećeg prevaranta u savremenoj političkoj istoriji Srbije. Cvijan je mala kolateralna šteta u borbi za oslobođenje od tiranina. Ipak, srećne mu rane.

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: