Скочи на садржај

TRI RAZLOGA ZA PODRŠKU CVIJANU

13/12/2013

Слика

Vladimir Cvijan se, siguran sam, za predsednika SNS-a kandidovao iz čiste radoznalosti. Naprosto, zanima ga da li ima života posle smrti.

Pošto i to pitanje zadire u resor aktuelnog gospodara sudbine svih građana Srbije, zvaničnog predsednika SNS-a i prvog potpredsednika Vlade, a nezvaničnog glavnog urednika svih medija i ostalog, preview je dobio s najvišeg mesta. Cvijan još nije ni završio prvu rečenicu na konferenciji za medije na kojoj ga je izazvao na crtu, Vučić mu je uzvratio rafalom novinskih naslova s nedvosmislenim porukama:

– Cvijan je Miškovićev plaćenik, zato mu smeta borba protiv kriminala i korupcije. Član je zločinačkog udruženja koje plete zaveru kako bi skinulo s vlasti jedinog zaštitnika istine i pravde, kome je i život ugrožen. S tim tajnim i podlim namerama Cvijan je pristupio naprednjacima u aprilu 2010, još u vreme dok je njegov tajkunski gazda finansirao osnivanje Nikolićevog i Vučićevog političkog kartela.

Presuda s naslovnih stana „Kurira“, „Informera“ i „Naših novina“, bez prava na žalbu, odmah je postala pravosnažna.

U odbranu „führerprinzipa“, koji je pre 80 godina patentirao jedan Vučićev mentalni dvojnik, PPV je uložio sve što je mogao i znao. Na isti način na koji je obarao svog prvog političkog tatu, Šešelja, i Cvijana satanizuje koliko brutalnim, toliko besmislenim optužbama. Na isti način na koji je otimao radikalske opštinske odbore, zastrašivanjem i podmićivanjem, ekspresno je nasrnuo na naprednjake sa Zvezdare, iz Sjenice, Velike Plane i drugih mesta u kojima, čini se, ima čak i članova SNS-a koji više veruju svojim očima nego vođinim lažima. U polutami vinskog podruma u Jajincima, dvorski inkvizitori napravili su spisak jeretika, zrelih za diskvalifikaciju. Pored nekoliko Nikolićevih favorita, progon će pretrpeti i svi koji nisu shvatili pravo stanje stvari – Ein Volk, ein Reich, ein Partie, ein Führer.

Već prvom ofanzivom Vučić je uspeo da prezentuje neograničenu moć. Pod šapu je stavio sve funkcionere svog kartela, istraumirane liderčiće tzv. opozicionih stranaka, tajkune i, naravno, hrabre novinare. Na mig gospodara, sve sluge sjurile su se na targetovanu žrtvu.

I, eto greške.

Nezadrživa histerija izmestila je temu unutarstranačkih izbora iz sfere politike u ličnu patologiju. Brutalnom diskreditacijom partijskog saradnika, Vučić je pokazao da ga u zaštiti, makar i minimalnog, interesa neće sputavati trivijalnosti kao što su zakon, moral, činjenice… Iako vlada ubeđenje da Cvijan nema nikakve šanse u takmičenju za funkciju predsednika SNS-a, Vučić ne može da se uzdrži, ne interesuje ga samo pobeda, nego želi da ponizi i uništi drznika koji se usudio da digne glavu. Ne tako davno, u kampanji za lokalne izbore u Vrbasu, na kojima je takođe bilo izvesno da će pobediti SNS, samo da bi osvojio koji procenat više, upotrebljene su specijalne jedinice robijaša s bokserima u rukama i narandžastim kačketima na praznim glavama. S glavom u istom stanju, na kosovskim izborima upotrebljeni su Vulin, Dikić, Krstić i žandarmske siledžije u civilu. Uvek po istom scenariju: prvo medijske optužbe i pretnje, onda nasilje.

Samo od Vučićeve volje zavisi koliki stepen i koja vrsta sile će biti upotrebljeni u obračunu sa Cvijanom. Iskustvo upozorava. Za vreme prvog vladarskog mandata, Vučićev protivnik je bio Slavko Ćuruvija, „izdajnik koji za račun stranih sila širi defetizam“. Konačan rezultat 17:0, 17 metaka Ćuruviji u leđa, nula istraga Vučićeve odgovornosti u tom slučaju. Vučićev protivnik bio je i Đinđić. Kad je Toma Nikolić, 22. februara 2003, na radikalskom mitingu izrekao legendarnu smrtnu presudu tadašnjem premijeru, Vučić mu je aplaudirao i javno obećao osvetu „izdajniku i đubretu Đinđiću“. Taj meč je završen tri nedelje kasnije, 1:0. Streljanje je izvršeno samo jednim metkom, Vučiću opet ništa.

Sad se Vučić namerio na Cvijana. Neka mu je Bog u pomoći, trebaće mu.

Za sada, Cvijan treba Srbiji. Iz najmanje tri razloga.

1) Suprotstavljanjem tiraninu otvorio je proces ozdravljenja srpske javnosti od paranoje. Bez konformizma lažnih opozicionara, prvi se ohrabrio da caru kaže da je go. Učinio je to u trenutku kad je Vučić najjači. Na kraju, ali ne manje važno, na avanturu se odlučio iz istih razloga zbog kojih je 2010. napustio Borisa Tadića, odbijajući da učestvuje u nezakonitim radnjama.

2) Cvijan sada prebrojava ne samo naprednjake, nego i celu Srbiju. Prinudio je sve članove kartela da izaberu stranu: ili s predatorom Vučićem koji, zarad ličnih ambicija uništava celu naciju i državu, ili će vratiti SNS na nivo racionalne politike. Ko odbaci zdrav razum, moraće da sluša Vučića. Već institucionalizovanjem tog testa Cvijan je ispunio najteži zadatak. Nije bitno koliko stranačkih odbora i članova će ga podržati. Ne mora nijedan, ali posle ovoga, kad dođe vreme za Vučićev pad, niko neće moći da laže kako nije znao šta se radi i da nije imao šanse da se suprotstavi diktatoru. Svako ko sada ćuti dok čita „Kurir“ ili „Informer“, neka ne jauče kasnije, kad i sam dođe na red za medijski odstrel. Ko danas vidi na kako drakonski način se Vučić obračunava sa stranačkim kolegom, a ne zapita se šta će tek da radi kad mu vlast bude ugrožena na najvišem nivou, unapred se, i to dobrovoljno, svrstao u red budućih žrtava. Ispit na kome su Nemci pali 1933, Cvijan postavlja Srbiji ove 2013.

3) Upozoravanjem na metode kojima Vučić, ne samo u SNS-u, stvara atmosferu diktature, Cvijan ne otkriva ništa novo, ništa što nije očigledno svima koji shvataju načine funkcionisanja ovog režima. Međutim, u opštem političkom i medijskom mraku, odlukom da krene težim putem Cvijan je upalio svetlo. Sad je on digao glavu, sutra će neko drugi i eto procesa koji će vratiti Srbiju iz srednjevekovnog feudalizma u savremenu demokratiju.

Na kraju, iako su za mene svi naprednjaci isti, svi su pripadnici političkog kartela koji parazitira na nesreći normalnih građana, priznajem da mi je žao Cvijana. Znam čoveka, čak ni on nije zaslužio da ga Vučić provlači kroz blato. No, nema veze, neka se bori. Neće uspeti, ali pružio je šansu Srbiji da na vreme shvati šta je čeka kad i ona progleda.

http://tanjug.rs/videodet.aspx?galID=112633&videoID=649856

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: