Скочи на садржај

Остоја Симетић: Приказ књиге Предрага Поповића „Истина о Вучићу“

09/01/2014

Слика

Иако Нову годину (ниједну) не славим дуже од деценије, овог 31. децембра, један пријатељ ме је пријатно изненадио поклоном. Била је то књига „Истина о Вучићу“. О аутору, Предрагу Поповићу, нисам знао ништа, али наслов је био више него инспиративан.

Истина о актуелном диктатору, писана је публицистички, без претензија на судску доказивост, али довољно питко да се штиво од својих двестотињак страница чита у даху, откривајући читаоцу појединости из односа писца и главног јунака, које дочаравају карактерну подлост, одсуство емпатије, склоност безочном лагању, освети, удвориштву и насиљу тиранина Вучића. Кроз њигу дефилују и други виђени напредњачки кадрови, људски још ниже позиционирани од свог вође, те новинари, тајкуни, политичари из других партија и остали полусвет који својим поступцима печати стварност у којој бауљамо протекле две деценије.

Најважније, што нам Истина доноси, јесте потпуни приказ моралне наказности Александра Вучића, у свим слојевима његове сплеткарошке душе и злобног, срачунатог ума. Лажљивац! Ако би се поставио задатак да се самозвани први потпредседник речју опише, ово би била реч. Бахат и насилан, подмукао и неискрен, човек који се не стиди ничега, у стању да шени пред јачима и да се сурово свети немоћнима, идеологију, политику и државу схвата само као средства за долазак до моћи, утицаја и богатства. Власт га опија. Спреман је на све. Ради иза леђа најближим сарадницима. Чини се да је и породични живот, у случају овог психопате, режија и оруђе за креирање имиџа о себи као о скрушеном аскети, жељном само бољитка за Србију и њен народ.

Наставља да лаже и када је то очигледно, чини моралне неподопштине ако су му у интересу по систему актера преваре из Нушићевог Покојника. Једно су хришћански закони, а друго је живот. Обмањује, искоришшћава, опањкава и продаје људе. На смрти радикала Ранка Панића, кога су на смрт пребили досови полицајци, гради своју популарност и имиџ борца против неправде, а у обећану посету истотм том Панићу који лежи у болници између смрти и живота, не одлази, јер губи у партији шаха.

Ради за тајкуне које отворено пљује у медијима, прима налоге од Ђиласа и Дачића док је у опозицији да би извукао личну корист, али смишља освету којом ће се насладити кад куцне час.

Шири опис личности и (не)дела Шешељевог, некада потрча, а касније егзекутора, од овог крокија, читалац може и треба да пронађе у књизи „Истина о Вучићу“.

Једино што се потписнику овог приказа није допало у представљеном штиву, јесте штампа латиницом и Поповићев опис и доживљај себе самога, који делује заслађено (иако човека не познајем уопште), јер читаоцу пред очи призива лик Хемфрија Богарта из Казабланке или неког од филмова о Филипу Марлоу, а тешко је поверовати да неко, ко пристаје на сарадњу с Алеком, знајући  какав је, може бити толики Џек као Боги. Једноставно, ја не могу да замислим глодура Вучићеве „Правде“ у улози класичног холивудског антихероја из златног доба. Уз ову, ипак ситну замерку, препоручујем свакоме ко се нађе у прилици, да прочиота ову књигу и њен садржај шири међу људима с којима се среће. Важан је сваки освешћени човек.

9 коментара
 1. Autor prikaza moje „Istine o Vučiću“ uporedio me s Hemfrijem Bogartom iz „Kazablanke“.
  Hvala na komplimentu.
  Kakvog sam raspoloženja, posebno kad se setim glavnog junaka ove knjige, sebi više ličim na Marlona Branda. Iz „Apokalipse danas“.

  Primedba o latinici je ok. Doduše, Vučić piše ćirilicom. Da li je zbog toga i on ok?

  • ajde pedja daj nam neku opciju da se plati kredit kartom a da se preuzme pdf.neam paypall a zivim u svajcarskoj, i nebih preko prijatelja u srb kupovo.

 2. veselin permalink

  Cirilica ili ne , bitan mi je sadrzaj i informacija gde se Vase knjige mogu kupiti?
  S potovanjem!

 3. Mile permalink

  Jel ima negde free download?

 4. Ненад permalink

  То што постоје лоши људи који пишу ћирилицом не значи да можете слободно користити енглески алфабет или хрватску верзију латинског писма.
  Само изношење оваквог аргумента је наивно.

  Мени лично је након одређене мере упознавања са историјом, почела да припада мука када видим српски језик писан било којом латиницом. Велики је број књига чији значај није превагнуо над том одбојношћу, а у ту групу управо упада и ваша књига.

  Пошто сам сигуран да вам примарно тржиште нису Хрвати у Хрватској нити не-Срби у БИХ, топло вам саветујем да ваша наредна издања припремите на ћирилиици.

 5. hadzibaja permalink

  Kolika je cena knjige?

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: