Скочи на садржај

SNAGA NARODA PROTIV VUČIĆEVE DIKTATURE

16/03/2014

Слика

 

 

Uzalud je voditeljka emisije „Pod lupom“ na radiju Snaga naroda postavljala odlična pitanja, uzalud su slušaoci otvarali zanimljive teme, moji odgovori bili su konfuzni i nedorečeni. Jasno i glasno izgovarao sam samo telefonski broj 063 123 2702 na koji može da se naruči knjiga „Istina o Vučiću“.

Umesto demantija samom sebi, evo dopune objašnjenja pet, meni najznačajnijih, teza.

 

1. Aleksandar Vučić je izvršio puč u državi.

Suprotno Ustavu i zakonima, vlast je iz institucija izmestio u svoj vinski podrum, u kome, okružen stranačkim falangistima, samovoljno odlučuje o sudbini zemlje i naroda. On je taj koji određuje sastav Vlade, vodi spoljnu politiku, rasprodaje državnu imovinu privatnim poslovnim partnerima iz inostranstva, usmerava policijske istrage i najavljuje hapšenja, zloupotrebom pravosuđa kažnjava nepodobne i oslobađa odgovornosti svoje mecene, deli nacionalne frekvencije, postavlja i smenjuje fudbalske i košarkaške trenere, vadi decu iz snega i nosi na Pink… Uvođenjem diktature stvorio je uslove za realizaciju ličnih interesa, pretvorivši Srbiju u svoj ratni plen.

 

2. Aleksandar Vučić je zaveo vanredno stanje, kojim sve građane drži u statusu taoca. U nedostatku sposobnosti da reši bilo koji politički ili privredni problem vlast održava strogom kontrolom medija, preko kojih širi atmosferu straha. Kako izgleda kad pređe s reči na dela najbolnije su osetile žrtve njegovih batinaša na lokalnim izborima u Vrbasu, Zaječaru, Odžacima, Kosovskoj Mitrovici… Sa istom strašću udara po opozicionim liderima kao i po mangupima iz naprednjačkih redova, dokazujući da, kao suvereni vladar sudbina svih podanika, ima apsolutnu moć i spremnost da je iskoristi za odbranu ličnih interesa. Uplašeni tom moći, neograničenom bilo kakvim zakonima i običajima, obični građani povlače se u apatiju, a javne ličnosti (od striptizete Bjondi, preko Novaka Đokovića i Emira Kusturice, sve do patrijarha Irineja) tiraninu na dar prinose izjave podrške. Vladarevog gneva plaše se i svi pripadnici dvorske klike, naročito oni koji su bili počastvovani prisustvom na njegovoj tajnoj svadbi o kojoj niko ne sme ni da pisne. Strah je opravdan, nasilje je Vučićev najjači politički argument.  

 

3. Aleksandar Vučić je uveo diktaturu, a opozicioni lideri ne samo što mu se ne suprotstavljaju, nego se međusobno bore za njegovu naklonost.

Srbija je doživela sudbinu Titanika. Brod je udario u santu leda, svi odbrambeni mehanizmi su popustili, pramac je potonuo, Dikaprio i debela devojka već su u vodi, a opozicionari poliraju escajg kao da se ništa ne dešava. Od kada je sveta i veka bilo je i diktatora, mnogo ozbiljnijih i opasnijih, po svoje i tuđe narode. Svaki od njih imao je nekoga ko mu je remetio idilu, pozivao na otpor i borio se za pravdu, istinu i slobodu. Samo Vučiću niko ne sme i ne može da se usprotivi. Većina lidera, kompromitovani i zastrašeni, drhteći prizivaju milost Velikog Vođe, dok oni hrabriji ponekad iskoče u javnost s nekom kritikom, tek da, kao kečeri, odigraju predstavu za lakoverne, kako bi i njih, odnosno njihov glas, nadu i budućnost prineli na oltar diktatoru.

Slobodan Milošević je vlast održavao zloupotrebom svih državnih sistema, naročito u vreme izbornih kampanja. I svaki put se suočavao s ozbiljnim problemima. Ma koliko je opozicija i tada bila slaba, razjedinjena i zavađena, uvek se našao neko ko je – pritiscima, žestokom kritikom, pa i bojkotom – palio svetlo u mraku i sprečavao zaustavljanje demokratizacije društva. Sada toga nema. To i ne čudi, s obzirom da danas – umesto Đinđića ili Šešelja, svejedno – nezadovoljstvom građana manipulišu Đilas, Jovanović, Dinkić i slični.   

 

4. Vlast Aleksandra Vučića, u nedostatku opozicije, ugrožavaju samo kalendar i realan život.

Vladu koju je predvodio Ivica Dačić, Vučić je oborio samo s jednim motivom – da materijalizuje nabujali lični rejting i obezbedi još četiri godine svevlašća. Uradio je to jer zna da populističke marketinške čarolije imaju rok trajanja. Zna da je svakim danom bliži suočenju s posledicama vlastitih zabluda, laži i prevara. Zna da „Kurir“, „Informer“ i Pink ne mogu zauvek da očajne, obespravljene i gladne ljude drže u stanju hipnoze. Zna da će, pre ili kasnije, naići na dete koje će viknuti: Car je go!

Psihoza, u koju je zatočio sve građane, ne može dugo da traje. Stvarni život to ne trpi.

 

5. Aleksandar Vučić ne bira sredstva u obračunu s političkim protivnicima.

Ko god digne glavu i prizna da više veruje svojim očima nego režimskim lažima, automatski se upisuje na Vučićevu listu za odstrel, koji se, za sada, vrši samo medijskim hajkama, javnom difamacijom i tajnim progonom. Najtežim optužbama udarao je po Vladimiru Cvijanu, Saši Raduloviću, pa i pohlepnim nesrećnicima iz kabineta Tomislava Nikolića. Za učešće u pripremi državnog udara nije prozivao samo Miroslava Miškovića, nego i radio-voditelje koji su se rugali njegovoj cirkusantskoj tačkiu kojoj je razbio kvaku na vratima, progutao plamen ili šta je već plasirao u „Kuriru“.

Zbog knjiga koje sam napisao o njemu, Vučić mi ne preti. Mudro, ćutke sprovodi brutalnu torturu. Zloupotrebom pravosuđa falsifikovao je dve presude protiv njegovih dnevnih novina „Pravda“ i svu odgovornost prebacio na mene, čak i za tekstove koji su objavljeni po mom odlasku iz tog lista.

Kad je bio na Vučićevom udaru, u vreme njegove prve vladavine, Slavko Ćuruvija je tvrdio: „Ne mogu da me slome, ako hoće da me ućutkaju, moraće da me ubiju“. Petnaest godina kasnije, mogu samo da citiram Ćuruviju, bez namere da fingiram hrabrost, s nadom da će me mimoići konačan ishod Ćuruvijinog sukoba s Vučićem.

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: