Скочи на садржај

Ko je Maja Gojković, zvana Zečica

23/04/2014

 Слика

 

U normalnim narodima ima bolesnika koji umisle da su, recimo, predsednici parlamenta. Kod Srba, oni to jesu.

Po ugledu na Kaligulu, koji je svog konja Kasača proglasio senatorom, srpski imperator Vučić na čelno mesto u Narodnoj skupštini prvo je postavio Nešu Slinu, a onda je, s istim motivom – da do kraja razgoliti besmisao te državne institucije – izabrao Maju Zečicu. Odličan potez. U bogatoj konkurenciji naprednjačkih kandidata – manekena pohlepe, nemorala i destrukcije – Maja Gojković je ipak izraziti favorit. Evo razloga:

1. Poreklo

Ona tvrdi da je iz izuzetno ugledne porodice. I jeste. Otac joj je bio zaista ugledan advokat, Mita Šteta. I deda Duda bio je reprezentativac novosadske elite. Šusterske. I danas se o njemu priča kao vrhunskom majstoru svog zanata. Za menjanje đona na čizmama trebalo mu je samo 14 sekundi. A i to samo s jednom rukom, bez da proguta ijedan ekserčić. Sa šampionskim pedigreom Maja je, naprosto, bila predodređena za uspeh.

2. Biografija

Слика

Novosadska danguba (Saša A.), bivši nosilac titule Majine najbliže drugarice, tvrdi da je njen životni put inspirisao Skota Ficdžeralda da 1920. napiše novelu „Neobični slučaj Bendžamina Batona“. Laže Saša, Bendžamin je rođen star i ružan, a vremenom se podmlađivao i prolepšavao, za razliku od Maje, uvek iste. No, iako je kroz pubertet i mladost prošla dizajnirana i temperamenta kao 68-godišnja usedelica, uspela je da sa solidnim rezultatom završi gimnaziju i da diplomira na Pravnom fakultetu. Kasnije, mnogo kasnije, uspela je da se čak i uda. Da, nije lako za poverovati, ali desilo se. Kao nestašna devojčica u ranim četrdesetim godinama javno je opisala kako moraa da izgleda njen princ: „Srbin, mudar kao Sveti Sava, nadahnut, lep i otmen kao despot Stefan Lazarević, spreman na žrtvu za srpstvo kao Miloš Obilić, hrabar kao kapetan Gavrilović“. Ko zna čime nadahnut, novosadski slikar Igor Vlaisavljević je pokazao da nije baš mudar, pa je pristao da joj kaže – da. Ne znam gde su mu bile oči i na šta je mislio, ali znam šta je ona mislila o njemu.

U leto 1995, dok su Šešelj i Nikolić čamili u gnjilanskom zatvoru, Srpskom radikalnom strankom je rukovodila potpredsednica Maja. Dok je Vučić organizovao svakodnevne protestne tribine, ona je upoznavala draži velegrada. Ulogu vodiča preuzeo je Draško Marković, stručnjak za hedonizam i preprodaju ukradenog cementa. U to vreme imali smo dobru komunikaciju, kao tri prava drugara. Kad me Prele, pritisnut obavezama prema vinjaku, ispalio za tekst, Maja je priskočila u pomoć, pristala je da se žrtvuje i da mi u cik zore, u 8 sati, da intervju. Dočekala me u stranačkim prostorijama u Francuskoj ulici. U Šešeljevom kabinetu nas dvoje sami, ona sveža, naspavana i nasmejana. Onako bunovan, gledam je i ne verujem – namontirala se, promenila frizuru, deluje nekako… da ne kažem… ženstveno. Da odagnam halucinacije, uključim diktafon i prvo je pitam za muža, da li je on razlog što tako blista.

– Nije on. Već dugo ga nisam videla. Pokušavajući da igra tenis uspeo je da slomi obe ruke i noge. Čula sam da se oporavlja – kaže mi ona, ne skidajući osmeh.

Opa! Baš me briga za teme i pitanja koja sam pripremio – o hapšenju Šešeljuge, režimskom progonu, planu Kontakt grupe za mirovno rešenje u BiH – ode priča u intimu i to vrlo pikantnu.

Odličan intervju. I njoj se svideo, bez obzira na reakcije radikalskih puritanaca.

– Šešelj se šokirao što sam pristala na ovakav razgovor, ali baš me briga, odlično je ispalo. Zvalo me milion ljudi, čak i Dana Drašković. Rekla mi je da sam se predstavila kao prava riba, fam-fatale – uživala je Maja.

Ne znam šta je bilo s mužem, lomljivim rekreativcem, nikada više ga nije pomenula. Nije ni bitno, čuo sam da su se razveli.

3. Politika

U partijske brakove ulazila je mnogo češće, s istim ishodom. Debitovala je u Narodnoj radikalnoj stranci Veljka Guberine. Posle prvog izbornog neuspeha, digla je sidro, prihvatila poziv Tome Nikolića i učestvovala u stvaranju Srpske radikalne stranke. U razbijanje SRS-a upustila se, opet prva, posle izbornog uspeha na lokalnim izborima 2004, kad je izabrana za gradonačelnika Novog Sada. Usled nabujale mašte, podržane pohlepom i izdajom, prekinula je kontakte sa mrskim kolegama iz vrha stranke. Na izbore 2008. izašla je bez radikala, transformisana u „Našu Maju“. Nije se proslavila, ali napravila je Narodnu partiju, koju je u miraz prvo odnela Vojislavu Koštunici, a onda Mlađanu Dinkiću. Kroz to vreme momački je rovarila protiv naprednjaka, dokazujući da se Vučić prodao Canetu Subotiću, a da Nikolić laže kad tvrdi da se u Parizu susretao s investitorima u nepostojeću novosadsku toplanu.

Vođena isključivo lukrativnim motivima menjala je partije i koalicione partnere, svima nanoseće štetu i sramotu. Dokazala je da, ako ima bilo kakav lični interes, nema moralnih prepreka da kreira afere i spletke protiv najbližih prijatelja i saradnika. Eto idealnih karakteristika za saradnju s Vučićem, dakle eto nje u SNS-u. Logično, gde je deponija, tu je i Maja.

4. Ideologija

U kontejneru naprednjačkog kartela završio je i Majin afinitet prema ideologiji srpskog nacionalizma i četničkoj porodičnoj tradiciji. Kao ostrašćeni antiglobalista, uverena u ispravnost otpora zločincima iz Amerike, hvalila se kako je štiklama špartala po holu jednog hotela u Bagdadu, na čijem podu je napravljen mozaik s likom Džordža Buša. U istim štiklama, samo godinu dana kasnije, ušetala je u beogradsku ambasadu SAD, da se stavi na raspolaganje za rasturanje SRS-a i realizujaciju američkog plana o „postkosovskoj“ Srbiji. Kao i njen aktuelni vođa, Vučić, zaboravila je vlastiti zanos s kojim je 90-tih vabila dobrovoljne davaoce krvi i stimulisala ih da idu u rat, da u smrti nauče kako patriote treba da žive. Njihova žrtva je, pokazalo se, ipak bila opravdana. Oni jesu, kako ko, ostali bez glave, ruku ili nogu, ali bar je Maja dobijala mandate, funkcije, pare i moć.

5. Biznis

Istovremeno kad je prestala da prihvata telefonske pozive utamničenog Šešelja, Maja se s radošću javljala Iliji Deviću, tajkunu koji je mnogo bolje od njenog bivšeg muža znao čemu služi reket. Na kraju saradnje oko izgradnje nove autobuske stanice, siroti Ilija ostao je bez svega – firma mu je oteta, jure ga poverioci, nema para ni za struju. Uzalud maše pravosnažnom ali nesprovodivom presudom kojom mu grad Novi Sad, zbog postupaka gradonačelnice Maje, duguje 67 miliona evra, plus kamate. U civilizovanoj državi naplatio bi tu odštetu i rešio sve svoje probleme. U Vučićevom i Gojkovićkinom feudu Dević je uhapšen i izložen progonu. Sad, go i bos, može do mile volje da retkim preostalim prijateljima priča koliko stotina hiljada evra je plaćao građevinske i ostale dozvole. Neće mu pomoći ni Evropska unija, koja je njegov slučaj stavila na spisak privatizacionih afera koje Srbija mora da reši. Čak i ako bi se dokazalo da je Maji davao mito, ona bi, u Vučićevom stilu, tvrdila da je te pare tražio i dobio Šešelj, njen tadašnji fiktivni partijski šef.

6. Rejting

Sa šarmom svojstvenim onoj starijoj dami koja je pojela Ivicu i Maricu, Majica ne može da osvoji simpatije glasača. Međutim, može da ih zaplaši. Kao pedagoški primer šta sirova pohlepa načini od čoveka. Iako malo ko može da ostane smiren kad vidi one tikove – Vučić je procenio da ona zaškilji 6 puta u sekundi – mora joj se priznati nesvakidašnji uspeh, san svakog političara: postala je junakinja narodnih dosetki. Na pitanje „šta je muškarac bez brkova“, svi znaju tačan odgovor: Maja Gojković.

7. Mašta

Iako je po obrazovanju pravnik a po vokaciji politikantski biznismen, Maja ima i izuzetan smisao za humor. Ili horor. Ne znam. To nije znala da proceni ni Dženifer Braš, otpravnica poslova u američkoj ambasadi, čije beleške o pregovorima s Majom je objavio Vikiliks. Dok se nudila Amerikancima, da u njihovom interesu razbije SRS, Maja se nije zadržala na političkoj fantaziji o tome kako će „pobediti na izborima za predsednika Srbije jer je podržava skoro 70 odsto građana“. „Vojvođanska princeza“, kako je sebi tepala, prepustila se mašti i poverovala laskanju svog bokačovskog kuma Igora Mirović. Samo taj konvertit, u pesničkom zanosu, mogao je da joj sakrije ogledalo i da je uveri kako je, bez obzira na to što je građena u stilu široke banatske bačve, stvorena za Hju Hefnera. Pročitao sam depešu gospođe Braš u kojoj obaveštava Stejt Dipartment da Maja Gojković smatra kako je lepotom i seksepilom zaslužila da se pojavi na naslovnoj strani „Plejboja“. Ne znam kako je tu priču shvatila Dženifer, da li kao perverznu šalu ili kao izraz mržnje prema Amerikancima i njihovom najvećem simbolu pop-kulture. Što god da je, podržavam Majinu ambiciju, neka se skine, postane Zečica i pokaže šta ima. Bolje da sablažnjava njihove erotomane koji jednom rukom gledaju „Plejboj“, nego srpske nesrećnike koji će morati da je trpe na mesto predsednika Skupštine.

 

 

From → Uncategorized

11 коментара
 1. Nislija permalink

  Nije ona muskarac bez brkova, vise je za objasniti sta je to srednji rod-ono, to.

 2. Sava permalink

  Slučajno dođoh do ovog teksta i moram da prokomentarišem.

  1. Poreklo…
  uvek sam se gnušao ovih opterećenim poreklom.
  Kakve veze ima to što joj je otac, deda, pradeda bio šuster, a ne profesor ili doktor? Da li to utiče na kvalitet potomaka, njihov DNK, predispoziciju potomaka da budu pošteni, valjani i u kranjem slučaju inteligentni ili ne? ‘Ajde samo malo dublje i racionalnije razmislite…

  Da se razumemo, nisam simpatizer dotične, ali se pitam kakav to novinar/osoba postavlja ovakvu „osobinu“ čoveka kao validnu za blaćenje ili hvalu bilo ko da je pitanju?
  Akcenat je na onom „kakav to…“

 3. Zemunka permalink

  G. Popovicu, da li je istina ono sto je objavio „Kurir“ da je nerodjeno dete A. Vucica umrlo? Opet se krije ko je majka deteta, apsurdno i glupo! Doticni gospodin je zaboravio da je ovo 21 vek i era Interneta, Twittera i Facebook-a. Interesuje me i sta je sa Ksenijom Vucic, kada ce da izadje iz ilegale? Nadam se da nece zavrsiti kao Jovanka Broz.

 4. vera permalink

  „… u nepostojeću novosadsku toplanu…“
  Novi Sad ima toplanu .

  • U Novom Sadu nikada nije izgrađena gasna toplana o kojoj je reč u ovom tekstu. Kad je otkriveno da su se Nikolić i Vučić tajno sastali sa Đukanovićem i Subotićem u Parizu, oni su pokušali da susret objasne kao slučajnost do koje je došlo kad su išli u hotel „Ric“ da se vide sa švajcarsko-ruskim investitorima, koji su bili zainteresovani za izgradnju gasne toplane u Novom Sadu. Tada je i Maja Gojković, kao gradonačenik Novog Sada, demantovala Nikolićeve i Vučićeve tvrdnje.
   Žao mi je ako u tekstu nije dovoljno jasno objašnjen taj detalj o „nepostojećoj gasnoj toplani“.
   Pretpostavljam da ima još navoda koji Vas zbunjuju, ali nema veze, samo komentarišite.

 5. Zaboravio si da stavis izvorne linkove sa wikileaks pa da ih ja postavim
  http://www.wikileaks.org/plusd/cables/07BELGRADE1553_a.html
  http://www.wikileaks.org/plusd/cables/08BELGRADE294_a.html
  Google ima jedan fin servis translate.google.com gde ovi tekstovi mogu da se prevedu za one koji ne vladaju dovoljno dobro engleskim jezikom.

 6. MsLily permalink

  Kada u nekoj zemlji, kao sto je nasa, iole pristojan standard mozete da obezbedite (en masse), samo ako ste u politici, ili bliski politicarima, epilog je katastrofa „biblijskih srazmera“. Zivim vec nekih 20 godina u engleksoj, naravno da nema nigde savrsenog drustva, ekonomska nezavisnost je ipak veca tamo gde je transparentnost u politickom i ekonomskom zivotu, veca.

 7. Danka permalink

  Cudi me da vam je promaklo da je gej.

  • Nisam znao, a i sad mi se čini neverovatno. Sve gej osobe koje znam drže do sebe, negovane su i stilizovane. Maja mi se ne uklapa u taj stil, iako sam uveren da ima neki ozbiljniji problem sa sobom

Trackbacks & Pingbacks

 1. drugi pišu: Ko je Maja Gojković, zvana Zečica | Zokster Something

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: