Skip to content

VLADA SRBIJE: KOLEKTIVNI PORTRET JEDNOG DIKTATORA

20/12/2014

aleksandar-vucic-1400342637-225747
Svaka vlada trebalo bi da ima i pastire i mesare. Aktuelna srpska Vlada ima samo Aleksandra Vučića. Pastira nema. Nema nikoga u vlasti da brine za hranu, smeštaj i bezbednost stada, prepuštenog na milost i nemilost mesaru – premijeru Vučiću.
Za dve i po godine vlasti, Aleksandar Vučić je uspeo da nanese nesagledivu štetu građanima Srbije. Gaženjem Ustava i zakona, izvršio je svojevrsni državni udar i promovisao se u gospodara života i smrti. U uslovima neformalnog ali faktičkog vanrednog stanja, on vlada pomoću straha i nasilja.
Apsolutni vladar od građana zahteva apsolutnu poslušnost, pa i podršku. U skladu sa svojim histeričnim temperamentom, traži histerične izlive ljubavi, frenetičnim aplauzima u Skupštini ili hvalospevima na naslovnim stranama „Informera“. Ko ne može ili ne želi da učestvuje u tom političkom nadrealizmu osuđen je na torturu.
Zloupotrebom policije, pravosuđa i medija Vučić progoni opozicionare, novinare i ostale nepodobne pojedince. U odbrani svog lika i zlodela brutalno se obrušava na svakoga ko se usudi da iskaže sumnju u njegovu nepogrešivost. Posle fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Albanije, uhapšen je momak koji je televizijski prenos ulepšao povicima „Vučiću, pederu“. U zatvoru su završili i neki mladići iz pokreta „Srbska akcija“, kod kojih je policija, kako se navodi u saopštenju portparola MUP-a, pored drugih spornih sadržaja našla i „predizborne letke protiv premijera Vučića“. Na informativni razgovor s uniformisanom silom pozivani su i privođeni ljudi koji su na društvenim mrežama kritikovali Vučića, a tu torturu je prošao i Đorđe Višekruna, novinar „Tabloida“. Mimo zakona, pravde i prava na slobodu izražavanja, premijer je prinudio policiju i sudstvo da od kritike štite i članove njegove porodice. Narodni poslanik Zoran Živković, lider Nove stranke, usudio se da u parlamentu optuži diktatorovog brata Andreja da je, kao vlasnik firme „Asomakum“, oštetio budžet Srbije. Mediji koji podržavaju Vučića, Živkovića su odmah pokušali da kompromituju stravičnom optužbom da je, ko zna gde i kako, napao neidentifikovanog čoveka i izbacio ga iz voza u pokretu. Još agresivniju kampanju pregrmeo je Nikola Sandulović, predsednik novoformirane Republikanske partije, koji je obelodanio kako mu premijer, preko policajaca i kriminalaca, preti likvidacijom.
Vladavina strahom i nasiljem omogućila je Aleksandru Vučiću da nesmetano sprovodi samovolju. Za saučesnike u tom projektu izabrao je sebi slične, najgore i najnemoralnije političke konvertite. Kao vrhunski ribar ljudskih duša, Vučić tačno zna koliko vredi i koja je cena svakog od nesrećnika kojima je dodelio ministarsku funkciju.
Ivicu Dačića je nazivao dokazanim lažovom, korumpiranim kriminalcem i izdajnikom. Da bi mu se osvetio, podržao je Aleksandra Vulina, najžešćeg Dačićevog kritičara. S druge strane, za Vulina je govorio da je narkoman, komunjara s masnom kosom. Sad su zajedno na vlasti. Tu je i Velimir Ilić, koga je Vučić optuživao da je šef drumske mafije i pijani lopov. U premijerovom kabinetu su i „strani plaćenici“ i „saradnici NATO okupatora“, poput Kori Udovički, Rasima Ljajića i Dušana Vujovića. Vučić nije bio gadljiv ni na Mlađana Dinkića, kome je godinama pretio zatvorom, žaleći što ga Toma Nikolić nije „kao zeca“ ubio 5. oktobra 2000, kad je upao u Narodnu banku. Kad se uz to doda činjenica o saradnji sa strankama Vuka Draškovića, Bogoljuba Karića, Marjana Rističevića i sličnih simbola prošlosti koja traje, jasno je da vladajuću koaliciju ne objedinjuju nikakve ideje, političke ili menadžerske, nego gola želja za podelom plena.
Svojim likom i delom to najbolje potvrđuju ministri koji imaju isto stranačko poreklo kao i premijer. U Srpskoj radikalnoj stranci, upravo u Vučićevoj laboratoriji zabluda, mentalno i profesionalno formatirani su šefovi najvažnijih resora Nebojša Stefanović, Nikola Selaković i Jadranka Joksimović. Dobro dresirani, naučili su kako da ostvare lični uspeh, na račun opšte muke. Njih ne zanima istina, znaju da je Vučić jači od nje. Uostalom, da je Srbima stalo do istine, ko bi bio ministar?

Kleptoman na čelu policije

slinava kuća

Aleksandar Vučić je u politiku ušao s jakim nacionalističkim nervom i bezrezervnom ljubavlju prema Srbiji. Ipak, ljubav nije uzvraćena. Srbija mu je omogućila da ispuni mnoge dečačke snove – da se udomi u nekoliko stanova i kuća, vozi u skupim automobilima i da u vinskom podrumu u Jajincima napravi lični epicentar prevara i korupcije – ali njemu to nije bilo dovoljno. Zato je odlučio da se osveti. Kad nije mogao do ljubavi da dođe milom, primenio je silu.
Imenovanjem Nebojše Stefanovića prvo za predsednika Narodne skupštine a onda i za ministra policije, Vučić je silovao Srbiju i ponizio sve građane koji su vreme, snagu i novac ulagali u vaspitanje, školovanje i rad. Premijera ne zanima što Stefanović nema ni dana radnog staža mimo politike, pa ni to što su relevantni naučnici njegovu doktorsku disertaciju ocenili kao običan plagijat. Naprotiv, Vučiću je potreban baš takav čovek na rukovodećem položaju u policiji.
Doktor Stefanović, zvani Slina, ispunjava sve uslove. Poslušan je, slepo izvršava naređenja, ne stidi se ničega, istreniran je da se uzdrži od smeha kad premijerovog brata Anreja brani buncanjem o ukradenom identitetu, mudro ćuti sve dok mu gospodar ne javi šta da kaže. Da nije takav, da je bar ponekad umesto Vučića poslušao zdrav razum, nikada ne bi dogurao do ministarske fotelje.
Ovakav, Stefanović će bez griže savesti da pokreće istrage protiv svih nepodobnih građana, hapsiće žandare koji su postupali po dužnosti i suprotstavili se agresivnom Andreju Vučiću i gorilama koje se nazivaju „kobre“. Pod njegovom kontrolom, a u interesu diktatora, MUP vrši torturu nad klincima koji svašta pišu na Tviteru i Fejsbuku, zastrašuje javnost i širi paranoju. Istovremeno, ministar ništa ne preduzima protiv Milorada Veljovića, direktora policije za koga se sumnja da zloupotrebljava položaj.
Za Stefanovića se, opet, tvrdi se da je nedavno kupio kuću u beogradskom naselju Bežanijska kosa. Taj tip kuće, tzv. Vojvođanka, u proseku ima oko 150 kvadrata i na tržištu dostiže cenu od 250.000 evra. Internet portal Srbijadanas.net nedavno je objavio informaciju da je ministar policije kupio kuću i u Crnoj Gori, u Petrovcu, od oko 350 kvadrata s placom od osam ari. Taj portal navodi da je Stefanoviću kuću prodao ruski državljanin Sergej IvanovičMerahovski za dva miliona evra. Izleda, lepo je biti dr Slina.
Od obnove višestranačja, Srbija nije imala sreće s ministrima policije, a ni oni nisu bolje prolazili. Radmilo Bogdanović je najuren nakon što je, 9. marta 1991, upotrebio prekomernu silu protiv građana koji su protestovali. Zoran Sokolović i Vlajko Stojiljković, Miloševićevi višegodišnji čuvari javnog reda, svaki iz svojih razloga, po odlasku s dužnosti izvršili su samoubistvo. Zbog ubistva četvorice pripadnika SPO-a Radomir Marković je osuđen na maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina. Dušan Mihajlović je bio šef policije u najgorem periodu, kad su na bezbednost u državi mnogo veći uticaj od njega imali surčinsko-zemunski mafijaši i njihovi politički zaštitnici iz vrha DOS-a, čime su stvoreni uslovi za ubistvo Zorana Đinđića. Dragan Jočić je skoro fatalno stradao u automobilskoj nesreći. Ivica Dačić je živ i zdrav, ali u poslednje vreme stradavaju mnogi njegovi drugari i poslovni partneri, neki su već uhapšeni, a srećniji se nalaze u bekstvu.
Bez obzira na krvave tragove koji vuku prema nekim od tih simbola savremene srpske tragedije, većina njih u odnosu na Nebojšu Stefanovića izgleda kao moralna planina u magli, baš kao što je to dr Kleptoman u odnosu na Aleksandra Vulina.

Julin, ministar nerada i pljačke

vulin spa

Ivica Dačić se zamerio mnogim političkim konkurentima, koji ga nisu štedeli. Provlačili su ga kroz medijsko blato, klevetali i vređali. Niko u tome nije bio tako uporan i agresivan kao Aleksandar Vulin, posebno nakon Dačićevog ulaska u koaliciju s Borisom Tadićem. Od izdaje socijalizma i Slobodana Miloševića, do saradnje s narko-bosovima, Vulin je za sva zla sveta okrivljavao Dačića.
Radio je to toliko vredno i detaljno da je Vučić, koji je zbog Dačićeve prevare ostao bez mesta gradonačelnika Beograda, poželeo da mu napravi stranku i promoviše ga u status značajnog političara. Vulinov fantomski Pokret socijalista birači, naravno, nisu prihvatili, ali jeste Vučićev naprednjački kartel. Na toj deponiji, među ostalim pohlepnim preletačima, Vulin je bio svoj na svome.
Odlično se snašao i opravdao poverenje vođe. Dokazao je da se ne seća bivše gazdarice Mire Marković, levičarskih ideja, svog pljuvanja po Zapadu, NATO savezu, Evropskoj uniji i Haškom tribunalu , zaklinjanja u Kosovo i Metohiju… Isti Vulin, koji je nekada s patološkim uživanjem posmatrao kako policija prebija Beograđane koji su protestovali protiv Slobe i Mire, lično je ubeđivao Srbe iz Kosovske Mitrovice da se ne bune protiv njegovog novog gazde Vučića. U crnoj uniformi sa žandarmerijskim oznakama i s pravim žandarima u civilu iza sebe, obilazio je srpske enklave i uterivao strah. Ne baš od prve, ali ipak je uspeo da uveri srpske nesrećnike da im je bolje pod Tačijevom nego Vučićevom vlašću.
S još većim uspehom odbranio je interese tajkuna, a na štetu sirotinje. Koliko je Vučić sablasno duhovit najbolje se videlo kad je Vulinu poverio ministarstvo rada, zapošljavanja, boračkih i socijalnih pitanja. U Srbiji ima mnogo asocijalnih lenjivaca nesposobnih za služenje vojnog roka, ali samo Vulin je dobio priliku da se, takav, domogne ministarske funkcije.
I, svidelo mu se. Uveren da savremene civilizacijske vrednosti vode svet ka kataklizmi, učinio je sve što je mogao kako bi zaustavio razvoj i u Srbiji ozakonio robovlasništvo. Gorljivo, kao nekada Miru sa cvetom u kosi, branio je predlog izmene zakona o radu, kojim je definitivno proglašena pobeda bogatih nad siromašnima i političke moći nad istinom i pravdom. Ne samo što su proleteri potpuno obespravljeni, unapred pripremljeni za seobu u zavode za zapošljavanje, nego je i suštinski ugrožena sudbina običnih građana, koji egzistenciju zasnivaju na zaradi od realnog rada, a ne na prodaji političkih parola. Na taj način, vlast je život u Srbiji pretvorila u test izdržljivosti.
Zanesen prividom značaja koji mu je Vučić posudio, Vulin je istoriju srpskog beščašća i idiotluka obogatio izjavom da svi koji žele socijalnu pomoć moraju da je zarade. Po toj logici, deca moraju da zarade dečje dodatke.
Vulin je adekvatno nagrađen za zasluge u zavođenju tiranije. Za uterivanje Srba u državni sistem albanske nezavisne Republike Kosovo, Srpska pravoslavna crkva dodelila mu je orden „Svetog Save prvog reda“, a Tačijevi politički partneri su ga proglasili počasnim građaninom Kosovske Mitrovice. Prvih 15 godina svoje političke karijere Vulin je huškao Srbe u rat protiv Hrvata, muslimana, Albanaca, Amerikanaca, svih i svakoga. Pošto je zbog izvesnih nedostataka, ne zna se da li psihičkih ili fizičkih, bio oslobođen vojske, dok je pozivao u ratove, dobro je pazio da u njima ne strada. Neka ginu drugi, njemu bi bilo žao njega. Udruženje ratnih vojnih invalida nedavno je Vulinu dodelilo najveće priznanje – Zlatnu vojničku sablju. Sreći invalida nema kraja, sada će, dok dremaju u kolicima ili bauljaju na jeftinim protezama, moći da gledaju Vulinove slike iz spa-centra u Hajatu, kako se odmara uz bazen, u plavim spido-gaćama, i to bez Zlatne sablje.
Društvenim mrežama kruže informacije i o tome da je Vulin nedavno sam sebe nagradio. Navodno, kupio je plac od 13 ari na Dedinju. Ako je tačno, neka je. Zaslužio je bar još nekoliko ari, mali je to ranč za tolikog prevaranta.
Koliki je prevarant može da se nasluti i iz poslednje afere koja je otkrivena.
– I porodični pedigre Aleksandra Vulina je lopovski. Ranko Vulin, otac Aleksandra Vulina, rođen 1950. godine u Sitnici, bio je 1993. okrivljen je za tri krivična dela kao direktor ciglane u Kaću, kod Novog Sada. Dva krivična dela su bila zbog zloupotrebe službenog položaja, a jedno je zbog kršenja zakona o deviznom poslovanju kroz primanje mita u devizama. Poturene su mu nemačke marke koje je obeležila novosadska policija. I kad je uhvaćen inflagranti, zahvaljujući tadašnjoj funkciji svoga sina, protiv njega se nikada nije vodio krivični postupak. Naš narod kaže „ne pada iver daleko od klade“. Vrlo je mala verovatnoća, ako je otac lopov, da sin ne bude lopov. To što je naučio u porodičnom domu, na relativno sitnom nivou pljački i pronevera, Aleksandar Vulin sada, kao ministar, na veliko sprovodi – rekao je Vojislav Šešelj na konferenciji za novinare.
Ocenjujući Vulina kao glavnog protagonistu Vučićeve politike, Šešelj ga je optužio za pronevere u ministartvu.
– Vulin je odlučio da potroši oko milion i po evra iz budžeta. Naredio je centrima socijalne pomoći da naručuju nameštaj i još neke potrepštine prema unapred pripremljenoj specifikaciji, koje se mogu kupiti samo kod određenih proizvođača ili nabavljača. U drugoj aferi, udruženjima građana podelio je oko dva miliona evra. Neke od tih nevladinih organizacija formirane su mesec dana pre, a neke čak i posle raspisivanja konkursa, pa su i one dobile pare – rekao je Šešelj.
Vulinove afere vuku repove i iz vremena kad je bio direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Skupština Autonomne pokrajine KiM objavila je izveštaj kojim je utvrđeno da je Vulin 2012. godine potrošio 106 miliona dinara, tada više od milion evra, za nabavku i postavljanje sigurnosnih kamera u Kosovskoj Mitrovici. Posao je, bez tendera, dodeljen firmi „DBS Konsel Security Service“, čiji vlasnik je Uroš Čubrilović. Pare su uplaćene, ali kamera nema. Nema ni istrage Vulinovih afera.

Otimaju sirotinji, daju tajkunima

Privreda je uništena, proizvodnja pada, raste broj nezaposlenih očajnika, kojima vlast poručuje da stegnu kaiš i strpe se još dve-tri godine, što u praksi znači da bi im pametnije bilo da kaiš stegnu oko vrata i zauvek se reše bede. Slobodan Milošević je uništio srednji društveni sloj uz pomoć Jezde i Dafine. Vučić je izbacio posrednike. Njegov režim cedi sve što je preostalo, čak i sirotinju.
U budžet, za podmirivanje troškova državnih institucija koje je diktator privatizovao, pare se namiču na najbrutalnije načine. Sudskim putem, plenidbom imovine, progone se građani koji nisu platili porez ili račune javnim preduzećima. Ista vlast, koja preti zbog dugovanja od po 200 dinara, toleriše tajkune koji državi duguju više od 200 miliona evra.
Stavljanje ovog zločina u zakonske okvire Vučić je poverio Dušanu Vujoviću, dugogodišnjem saradniku Svetske banke i ekspertu za kreiranje i plasiranje političko-ekonomskih budalaština. Svojim mudrim analizama, Vujović se preporučivao još vladi Zorana Đinđića, kome je u jedra duvao besmislenim pričama o tome kako će već 2002. prosečna plata u Srbiji iznositi 800 evra. Vreme je prošlo, Vujovićeve prognoze demantovala je realnost, ali on ne mari, i dalje je cenjeni stručnjak za obmane.
Vučić mu je dao priliku da se u istoriju upiše kao prvi ministar koji je za 10 odsto smanjio penzije i plate u javnom sektoru. Možda će, jednog lepog dana, Ustavni sud uvažiti žalbe ojađenih penzionera, iako je izvesnije da većina njih neće doživeti sudsku satisfakciju. Ako im je za utehu, bar u zakon o smanjivanju penzija nije unet amandmankojim bi ministarstvo finansija uštedelo na penzijama. Tim amandmanom moglo je da bude određeno da penzioneri stari od 65 do 75 godina moraju ulice da prelaze isključivo kad je na semaforu uključeno crveno svetlo, a starijima od 75 bilo bi zabranjeno da koriste pešačke prelaze. Ipak, vlast se odlučila da se viška penzionera, koji stečenim pravom na penziju opterećuju budžet, reši prirodnim putem – pljačkom, izgladnjavanjem i stresom.
Vučić ne misli samo na aktuelne penzionere, radnike i slične destruktivne elemente, nego vizionarski brine o budućim generacijama. I njih je zadužio ogromnim kreditima koje je uzeo da bi finansirao državni aparat i svoje propagandne trikove poput „Slavimo Beograd“ i „Železnice Srbije“.
U vrhu „crne liste“ besramnih Vučićevih slugu svoje mesto našli su ministar kulture i informisanja Ivan Tasovac i njegov pomoćnik Saša Mirković, jedan od doajena nekada slobodarske Radio-televizije B92. U vreme svoje prve vladavine, od 1998. do 2000, Vučić je morao da gasi medije pomoću uredbi i zakona. Sada funkciju nezvaničnog glavnog urednika svih medija obavalja samo zahvaljujući paranoji.
Tasovac se ne meša u svoj posao, a Mirković vredno širi laži da nema cenzure. Njih ne zanima činjenica da mrak nikada nije bio tamniji, da bez posla ostaju radio-voditelji koji se našale s ludakom koji lomi kvake na vratima, da se „Utisak nedelje“ izbacuje s B92 zato što je jezičava Olja Bećković ofirala Vučića da sarađuje s Bebom Popovićem, da dnevni listovi „Alo“ i „Danas“ menjaju naslovne strane ako se ne svide diktatoru ili, najgore, da se državne institucije i naprednjački bilteni uključuju u progon „Tabloida“. Nekada su se borili za slobodu izražavanja, ali sada bolje žive, briga ih.
Vučićeva vladarska avantura neminovno će Srbiju odvesti u propast. Pošto je mnogo pametan, on je izabrao najkraći put, obeležen svojom tiranijom i tuđom nesrećom. Kad se bude pravio završni račun ove Vlade, Aleksandar Vučić moraće da plati ceh koji su, u njegovo ime, napravili ministri poput Jadranke Joksimović, Zorane Mihajlović, Bratislava Gašića i, naročito, Srđana Verbića i Nikole Selakovića, koji mesecima ne uspevaju da reše probleme u svojim resorima.
Među retkim uspesima ove Vlade ostaće zabeleženo samo povećanje proizvodnje računa i sudskih presuda, kao i porast potrošnje sedativa. Takođe, značajan je i Vučićev doprinos srpskoj dijaspori. Da nije njega, manje građana bi se odlučivalo da beži i ne osvrće se.
– Lepo je imati moć, lepše je imati apsolutnu moć, a najlepše je ako te kasnije ne uhvate – govorio je Aleksandar Vučić posle petooktobarske revolucije, kad je prvi put oteran s vlasti.
I, bilo mu je najlepše. Sva zlodela su mu oproštena, da bi se 12 godina kasnije vratio na mesto zločina. Ako i posle ovog mandata ne završi na političkom đubrištu, to neće biti njegov nego problem svih građana, svih žrtvi njegovih laži i prevara.

KNJIGU „ISTINA O VUČIĆU“ NARUČITE NA 063/123-2702

istina o vucicu_korice_dinexreklama

Advertisements

From → Uncategorized

22 коментара
 1. жељко.митић permalink

  Сваки дан владавине напредњачко каратела је корак даље од нормалног живота, достојног човека. Напредњаци су успели да од дражве Србије направе спрдњу, да бувкално омаловаже све жртве које су пале да би наша отаџбина опстала до данашњег дана. Владају терором, невиђеном страховладом, вероватно најгором после времена комунистичког једноумља. Бахатији су од Милошевићевих социјалиста, похлепнији од јуловаца и већи демагози од радикала. Они су сублимација свега најгорег у српској политици. симбол наше пропасти и окретања точка историје уназад.

 2. darko permalink

  Dovoljno je samo jedan, ali samo jedan, dan pratiti vesti i videti u kakvom je stanju Srbija. Kako reče Željko, ovo je otvorena strahovlada, odnosno diktatura. Vučić i njegova banda rade šta hoće. Otvoreno krše Ustav i zakone ove države.
  Evo konkretnog primera ove tvrdnje. Odluka gradskih vlasti da se neposedovanje karte u javnom prevozu tretira kao prekršaj jeste protivna Ustavu RS. Ombudsman Saša Janković je zbog toga podneo žalbu Ustavnom sudu, tražeši poroveru ustavnosti ovog akta gradskih vlasti. Goran Vesić – gradski menadžer, prebeg iz DS u SNS, jedan od simbola dosovske strahovlade, gostujući na tv-b92, na pitanje novinarke kako gleda na žalbu ombudsmana povodom pomenute odluke, drsko i otvoreno je kazao da njih (gradsku vlast) ne zanima ni Ustav ni ombudsman, već da će oni raditi po svome i dalje. Da apsprud i bruka budu veći, Vesić je pravnik po struci, pa bi trebao da zna unapred da je takva odluka protivustavna, baš kao i smanjenje penzija, bez da ga na to podseća Saša Janković.
  Na žalost, današnja Srbija je u kandžama lažova i luđaka koji nas vuku u propast. Zanima me da li su „beli listići“ u međuvremenu promenili svoje mišljenje, ili i dalje žele da daju šansu Vučiću i ekipi, da pokažu šta umeju. Koliko treba biti politički nepismen da unapred ne znaš šta Vučić sa svojom ex-radikalskom bratijom (ne)može da uradi. Jedno veliko – NIŠTA.

  • darko permalink

   Sva zlodela su mu oproštena, da bi se 12 godina kasnije vratio na mesto zločina. Ako i posle ovog mandata ne završi na političkom đubrištu – Svaka čast Peđa. U dve rečenice ste objasnili suštinu neuspeha demokratskih promena, i zašto 14 godina kasnije mi i dalje živmo u jednom od najzaostalijih i najsiromašnijih evropskih društava. Zato što nije bilo konkretnih i stvarnih promena, a ako se nešto i pomeralo napred, zasutavljeno je dolaskom na vlast Vojislava Koštunice i DSS, a kasnije glupom odlukom DS da se „istorijski“ pomiri sa socijalistima, i razbije SRS. I kao šlag na toru dođe ekonomsko kriza. Kada me unuci budu pitali gde sam bio i šta sam radio 5. oktobra, samo mogu da im odgovorim u stilu one narodne izreke: gde sam bio – nigde, šta sam radio – ništa.

 3. stanislava.antifa permalink

  Znate ko je najvise kriv za ovo stanje? Ne, nije Vucic iskljucivo, mi smo najvise krivi. Cutimo, negodujemo u sebi, a ulice su puste… Mogu da nam smanje i dnevnu dozu vazduha, pored penzija i plata, mi cemo i dalje cutati. Apatija i kukavicluk su postali dominantna osecanja, vise nema ni pokusaja nekadasnjih protesta iz devedesetih. Koga kod pitam – kako mu je danas, svima je gore nego juce, svi se zale, nikome nije dobro, ali su ulice i dalje puste.

 4. Paul Artwork permalink

  Čitajući ovaj tekst primetio sam izvesnu zanimljivost. Simtomatično, Vujović je posle promena obećavao građanima Srbije bolji život i veće plate za DVE GODINE, a sada slušamo istu priču – BOLJI ŽIVOT ZA DVE GODINE, tačnije do kraja 2017. godine. Slučajno ili ne, prosudite sami.

 5. Branislav permalink

  Fenomenalan tekst. Ovo treba ubaciti u istorijske udzbenike. Kada nas potomci pitaju kako nam je bilo pod Vucicem, samo im dati ovaj tekst na citanje. Nemam sta dodati, Popovic je sada narmasio sebe. Bravo!

 6. Branislav permalink

  Rezim se preko medija hvali rekordnom naplatom poreza ovog meseca, sto je za njih dokaz funkcionisanja pravne drzave i uspeha reformi. Zvuci logicno. Lepo bi bilo da je tako, ali nije…
  Zapitajmo se sledece: Od koga je naplacen taj porez, ko su ti duznici. Tajkuni? Krimosi? Ma kakvi, zar bi Vucic smeo da udari na njih?! Naplacen je od srpske sirotinje. Naplacen je od radnika, penzionera i malih privrednika. Od onih koji su najmanje krivi sto je drzava pred bankrotom. Za taj dzelatski posao su unajmili armiju privatnih izvrsitelja, koji nogom u vrata kucaju, i otimaju poput kabadahija. Pravna drzava? Malo sutra! A tajkuni, sta je sa njima? Nista. Oni nisu duznici, oni svoje dugove otplacuju sponzorisanjem vladajuce stranke. Duguju drzavi, vracaju Vucicu. Od nas pljackali, njima daju.

 7. darko permalink

  Pošto je Predrag pomenuo druga Julina, želeo bih da ponovim jedan od svojih komentara, koji sam na ovom blogu objavio pre nekoliko nedelja. Odnosi se na Vulinov „Pokreta socijalista“. Lično garantujem da je ovaj događaj istinit, i dodajem da sam u integralnu verziju teksta ubacio neke detalje kojih sam se tek kasnije prisetio.

  Pre oko 5 godina imao sam priliku, više neformalno, da razgovaram sa funkcionerom “Pokreta Socijalista”, čiji je lider bio srpki Če – Aleksandar Vulin. Za sebe su tvrdili kako su profilisani kao levičarska stranka, za koju nema dileme – NE U EU, NE U NATO, nema saradnje sa tajkunima, nema saradnje sa desničarima, a posebno ne sa izdajničkom SPS i tajkunskom DS. Koji su po njima upropastitelji Srbije. Izgledalo je da su sami protiv svih. Zaista čegevaristički, jedino su im još falile maskirne hlačice i oprema za kampovanje. Po stranačkim prostorijama polepljene parole „EU? Ne, hvala nisam budala“, „Radnik nije rob, Srbija nije Delta“ i slično. Već tada, svega godinu dana po osnivanju, PS je počeo indirektno da paktira sa SNS. Na moju opasku da je SNS sastavljena od bivših radikala, obrijanih četnika i ultradesničara, i da kao takvi nisu ideološki biliski idejama novopečenih čegevarista, dobijam licemeran odgovor – to je samo privremeno. Drugim rečima, ili bolje reći prema objašnjenju mog sagvornika, cilj je maknuti lopove i ostatke DOS-a sa vlasti, oličene u onom manekenu Tadiću i njegovim tajkunima, i na vlast dovesti one koji će brinuti o narodu. Priznajem, malo je falilo da se najsmejem. Na sledeće pitanje šta čegevaristi planiraju nakon zauzimanja Havane i uklanjanja sa vlasti DS-a, i da li će ostati u istim borbenim redovima sa (evro)četnicima, dobijam konkretan i još komičniji odgovor – ne, uz totlano kretensko objašnjenje kako će nakon rušenja DS biti ponovo raspisani izbori, na kojima će narod reći koga želi na vlasti. Koliko moji čitaoci razumeju šta sam hteo da kažem, taman toliko sam ja razumeo svog sagovornika. Do tada sam mislio da su anarhosindikalisti najveći utopisti i kreteni, ali sam posle ovoga ostao u dilemi. Na kraju, kao što to obično biva kada se jednom sedne u kožnu fotelju, PS ne samo da nije tražio nove izbore, već su svoje čegevarističke „kampove“ zamenili ministarstvima. Put ka EU je postao vrhunac njihovog bavljenja politikom, Mišković i dalje slobodno šeta, radnicima su plate sve manje i manje, a novi Zakon o radu je od njih napravio roblje. Još samo fali danak u krvi, da se popune članska mesta u SNS.

 8. Paul Artwork permalink

  Da dodam u kontekstu u citave price da postaje vise nego jasno da se rezimu blizi krah. Juce je na tv-b92 procitano istrazivanje po kome Vucic i SNS imaju podrsku od preko 50 ili 60%. Ludilo. Dakle, pored smanjivanja plata i penzija, zivota koji je skuplji nego u puno bogatijim drzavama, povecanju poreza i pretnjom novih otpustanja, rezimu raste rejting. Alo, ko je ovde lud?! Mi ili oni? Naravno, sve je to jeftina i presna laz. I cim bilo koji rezim krene da se sluzi takvim medijskim trikovima, jasno je da se kraj balade opasno priblizio.

  • Jasna permalink

   Sve što režimski mediji ( a to su manje -više svi) iznesu u realnosti je to sušta suprotnost. Recimo imamo BDP u rastu znači pada strmoglavo, najviše u Evropi. Ima podršku preko 50 % znači opala je za toliko pa se mota oko 10-20 % i tako dalje. Pratim im izjave duže i ustvrdila sam ovakvu zakonitost: Skoro aksiom!!

 9. Ivona permalink

  Mnogo sta bi se imalo ovome dodati, ali reci cu samo jedno… Nije kriv vuk, nego ovce, koje su previse zaboravne! Nije davno bilo kad smo slusali potpuno drugaciju retoriku i ubedjenja doticnog (a i tada se jednako jarosno ostrvljavao na protivnike!)… I nisu slucajno na Zapadu primetili da je on covek koji je doziveo najvecu transformaciju u istoriji, posle apostola Pavla… Koji je, zna se, bio najpre progonitelj, a zatim sledbenik Hrista!… Ko razume, shvatice.

 10. darko permalink

  HOT NEWS! SKANDAL U SKUPŠTINI SRBIJE!

  Izgleda da je ludilo velikog Vođe danas dostiglo svoj vrhunac. Mada je odavno poznatno da Vučič često ima svoje „žute minute“, danas je njegova bahatost dostigla vrhunac. Premijer je urlalo u Skupštini, i to sve iz razloga jer se neko iz opocizije usudio da kritikuje njegov rad i zatražio da položi račun za sve do sada (ne)urađeno. Vođa je taman pomislio da je od srpskog parlamenta napravio klub ljubitelja njegovog lika i dela, ali su mu opaki poslanici iz malobrojne opizcije razbili iluzije. Umesto da smiri poludelog Premijera, predsedavajći je počeo da oduzima pravo na repliku poslanicima opozicije, gaseći ozvučenje, a Zoran Živković je nasilno udalje iz sale.

  Blic-online ( 22. 12. 2014. – 17:42h)
  INCIDENTI U SKUPŠTINI Vučić demokratama: „Kukavice!“ Živković predsedavajućem: „Stoko jedna!“
  http://www.blic.rs/Vesti/Politika/521364/Incident-u-Skupstini-Sutanovcu-opomene-jer-je-dobacivao-kad-je-Vucic-demokrate-nazvao-kukavicama

  Još jedna Vučićeva laž – „Kad padnem na 26 odsto, neću više biti premijer“ (Skuština Srbije, 23.12.2014. godine). Nadam se da grešim, ali imam utisak da će pomahnitali lider naprednjaka vlast braniti ako je potrebno silom. Narode, više nije vreme za ćutanje.

  • darko permalink

   Istovremeno, SNS kartel je na silu pokušao da postavi novog direktora u fabrici „Zastava oružije“, uz sramotnu asistenciju policije, i da smeni dosadašnjeg, veoma uspešenog, direktora Radeta Gromovića. Na nihovo iznenađenje, radici su reagovali burno. 🙂

   b92 (Info | ponedeljak 22.12.2014 | 19:11)
   Policija u fabrici „Zastava oružje“
   http://www.b92.net/video/vesti.php?yyyy=2014&mm=12&dd=22&nav_id=939329

  • darko permalink

   SNS-botovi opet u akciji… Bahatost velikog Vođe sada se prikazuje kao odbrana nacionalnih interesa. Budalaština. Da se ovo dogodilo u nekoj od uređenih država. Vučić bi koliko sutra morao da podnese ostavku i ode u političku prošlost. Čak je i i Slobodan Milošević daleko mirnije saslušao verbalni napad mladog (studenta) Dragana Đilasa (1991. godine), odgovorivši mu krajnje staloženo na njegove optužbe i pitanja. Ali, Vučić nije takav karakter. Totalitarista u duši, nema grama tolerancije prema tuđem mišljenju. Vučić bi najviše želeo da se čitava Srbija kolektivno učlani u SNS, a on da ostane doživotni vladar života i smrti. Histerija koju je danas demonstrirao, jasno ukazuje da režimski kartel polako hvata panika, jer narod, ali i poltiička konkurencija, traže konkretne rezultate. Igra obećanjima i hapšenjima više nikome nije zanimljiva.Vučić polako upada u istu zamku koja je demokrate koštača vlasti, da se svaka greška prebacuje na prethodnu vlast. Demokratama je Milošević bio opravdanje za sve, čak ni mrtav nije imao mira. Naprednjacima je za sve kriv DS. Ako je neko do sada i sumnjao u tvrdnje da u Srbiji vlada diktatura, posle današnjeg ispada šefa vlade, više nema dileme.

   b92 (Politika | ponedeljak 22.12.2014 | 18:51 -> 22:23)
   Uvrede na sednici, Živković izbačen
   http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2014&mm=12&dd=22&nav_category=11&nav_id=939317

  • v l a d o permalink

   ha ha ha ha ha…. Vidices kada se Informer i Kurir i ostala rezimska masinerija obruse na Zivkovica i Sutanovca. Prozivace i njihove prababe. Za los zivot svi su krivi osim rezima. Kriv je mrtav Djindjic, Tadic, strane obavestajne sluzbe i domaci izdajnici, kriv je narod sto se buni… Ma sve je to zbog globalnog zagrevanja. Ne znam koliko je poznato siroj javnosti, ali juce predsedavajuci skupstinom ima veoma zanimljivu radnu biografiju. Doticni je nekada bio perac prozora na medjugradskim autobusima. Onda je tutnuo lovu u sake nekog lekara, koji je napisao kako je alergican na vodu, hemikalije ili tako nesto, pa je prebacen na mesto kondukteta. Ovako, ja svaki posten posao postujem, ni moj pradeda nije bio pismen pa je bio narodni heroj u ratu, ali nemoj brate da radis nesto za sta nisi kvalifikovan. Ne mogu ja sada da vozim avion, samo zato sto sam clan sns. Realno, mi smo jos pre izbora 2012. znali da sns nema kadrove ! ! ! ! To je njihova hronicna boljka. Poslasticar ministar kulture, keramicar za odbranu, kondukter sefuje u skupstini, ugostitelj rukovodi „Kolubarom“, Tomina rodbina i tazbina kopa kanale do Egejskog mora…Cirkus, drzava Stradija. Ovoga se ne bi ni Domanovic setio.

   • Paul Artwork permalink

    dezINFORMER je vec krenuo sa spinovanjem. Opravdani protesti advokata, prosvetara i ostalih radnika SRAMNO SU PROGLASENI ZA DELO TAJKUNA, OPOZICIJE I STRANIH CENTARA MOCI. De facto ovo je repriza devedesetih. Svako ko kaze rec protiv rezima, proglasava se za izdajnika.

   • darko permalink

    Ne, ovo nisu devedesete. Neke stvari nije radio ni Milošević. Takvo histerisanje u Skupštini, i pre toga onaj frenetičan aplauz kada je Vođa ušeteo među njih obične smrtnike, jesu nešto što ni Milošević nije smeo da uradi. Čak i tada je bilo više slobodnih medija. Ovo je neki novi oblik diktature, svojstven Vučićevom karakteru.

   • stanislava.antifa permalink

    Kampanja je vec krenula. Preko djubreta od novina – Afere (za ciji prvi broj je uvodni tekst napisao sumo rvac Vladimir Djukanovic) zapocet je prljavi napad na Bojana Pajtica.

    Da li se secate afere u vezi glumca Gorana Jevtica? Njemu su napakovali obljubu maloletnika, koji je pre toga mesecima cutao, i resio da progovori bas u trenutku kada je Jevtic socno opleo po Vucicu i njegovoj cirkuskoj bratiji, poredeci ih sa Nusicevom Zivkom ministarkom. E, slicna stvar se i sada desava. Nasli su nekog moralnog pigmeja da „ekskluzivno“ za Aferu progovori kako mu je Pajtic oduzeo mladost i nevinost. 🙂 Jedino nije objasnio zasto je cutao do sada. Btw, ma sta da je istina, kakve to veze ima sa nedavnim sukobom diktatora i opozicije? Ok, razumem ja da je to Vucicev metod vodjenja politike (sto vise kleveta i obecanja), ali sada su preterali. Zasto Afera nije objavila kako se Vucko izivljavao na nesrecnoj Kseniji, ili kako se svinjski poneo prema poslednjoj zeni? Cute kao kurve, to su zabranjene teme. Ali, kada ovaj olos bude najuren sa vlasti, tek onda cemo saznati sve o njima. Do tada nam preostaje samo da budemo pametni i strpljivi. Naprednjacki brod je opasno poceo da se ljulja, a malo, malo se otvori nova rupa, veca od one budzetske. Sve ono sto arogantni Vodja sada radi da bi sacuvao vlast, vratice mu se kao bumerang.

 11. Paul Artwork permalink

  Zaboravio si da dodas kako nas je nedavno Tomislav Nikolic izblamirao pred tv-kamerama. Naime, tokom prijema i razgovora sa kineskim premijerom, Nikolic mu je kazao da je unapred znao da Kinezi dolaze u Srbiju. Zbunjenom gostu nista nije bilo jasno. Usledila je komcina i sokantna izjava srpskog predsednika da tako pise u – kremanskom prorocanstvu. Ostao sam zatecen gluposcu ovog coveka, koji nas blamira na svakom koraku.

 12. vadazzz... permalink

  Da li je u kremaskom prorocanstvu zapisano da nas bolji zivot ceka 2017-e godine? Mislim, sta ocekivati od polupismenih ex-radikala, osim buncanja. Pa ovo je super resenje, sada bi Toma i Vucko mogli da otpuste armija savetnika i savetnica, jer odgovore na sva pitanja ce pronaci u kremanskom prorocanstvu, i usput bi rasteretili buzet. 🙂

 13. Paul Artwork permalink

  Cirkus se nastavlja… Kao i svaki put kada je priteran u ćošak, Vučič pokušava obmanama da kupuje vreme. Režim je opasno zaratio sa svima, sa advokatima, prosvetarima, penzionerima, radnicima… Sada se najavljuje nova rekonstrukcija vlade! 🙂 Diktator više ne zna šta da radi. Izbor kadrova je sve manji i manji, a niko od pravih stručnjaka ne želi da se hvata u kolo ludaka.

  (b92) „Rekonstrukcija jer Vučić to voli“
  http://www.b92.net/info/komentari.php?nav_id=940690

  Citiraću sjajn komentar sa b92 na ovu temu. Svaka čast komentatoru.
  „Rekonstrukcija, jer Vučić to voli. Reforme, jer Vučić to voli. Kontrola i tabloidizacija medija, jer Vučić to voli. Botovi, jer Vučić to voli. Kradja zaradjenih penzija, jer Vučić to voli. Ukidanje svakog oblika opozicije, jer Vučić to voli. Oduzimanje paketića deci, jer Vučić to voli. Kočenje i uništavanje prosvetiteljstva, jer Vučić to voli. Nemanje advokature u zemlji tri meseca, jer Vučić to voli. Kontrola „mozgova“ u vladi, jer Vučić to voli. Stefanović, jer Vučić TO voli. Rušenje parlamentarizma, uspostavljanje jednopartijske vlasti, jer Vučić to voli. Kupovina poslanika i članova partija, jer Vučić to voli. Vole i oni. A šta ćemo sa ovima što vole da žive?“

 14. darko permalink

  Odvratni pateticar. Kako ga nije sramota da ovako nesto izjavi.Najuricemo ga sa vlasti bas zato sto nije sproveo niti jednu istinsku reformu. Laze nas dve i po godine, a drzava propada za to vreme sve gore i gore. Muka mi je od ovog lika.

  Vučić za CNN: Zbog teških reformi izgubiću sledeće izbore!
  http://www.kurir.rs/komentari/vucic-za-cnn-zbog-teskih-reformi-izgubicu-sledece-izbore-clanak-1646830

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

%d bloggers like this: