Скочи на садржај

MRTVI, A ŽIVI: Tirnanić, Tijanić, Prelević…

23/02/2015

U zombiranoj Srbiji, čijom medijskom scenom vladaju društveno-politički mediokriteti, malo je onih koji imaju potrebe za čitanjem tekstova u kojima može da se nađe jasan i čvrst stav, kvalitetna informacija i vrhunska zanatska veština. Za njih, odnosno za nas, ubuduće ću na ovom blogu objavljivati kolumne Bogdana Tirnanića, Aleksandra Tijanića i Dušana Prelevića, većinom iz novina koje sam uređivao ili iz onih koje sam sa zadovoljstvom čitao.
O svakome od njih mogao bih da napišem knjigu (o Tijaniću i hoću), ali za sada smatram dovoljnim da neku novu generaciju čitalaca upoznam sa njihovim tekstovima koje teško ili nikako ne mogu da nađu u arhivama. U njima će naći tragove svih vrlina i vrednosti koje nudi novinarstvo. Naravno, primetiće i brojne pogrešne procene političkih procesa, koje su bile neizbežne u njihovom haotičnom vremenu. Ko prepozna kontekst u kome su ti tekstovi publikovani, razumeće tačnost premisa i značaj iznetih stavova. Dakle, uz napor čitanja potrebno je uložiti i napor razumevanja.
Iako su fizički opravdano odsutni, Tirke, Prele i Tijanić življi su i važniji od aktuelnih novinarskih veličina. Ko to ne veruje, neka čita „Informer“, „Kurir“, NIN… (Redakciji NIN-a ipak čestitam što su u dva podlistka, tanka i jadna, objavili izbor Tirnanićevih i Tijanićevih tekstova.)
Seriju počinjem kolumnom Bogdana Tirnanića, objavljenog u „Nacionalu“ 12. februara 2002.

tirke nacional
Bogdan Tirnanić: ŠEŠELJ

Dakle, odlučeno je: Šešelj dobrovoljno odlazi u Hag čim dobije vizu. Što bi rekao poslovični Miki Vujović – neće se vratiti!
Pošto je reč o prirodno inteligentnoj osobi, pitanje je šta ga nagoni na ovaj samoubilački potez, šta hrani njegov mazohizam? Nije valjda kako stvarno veruje da će razbucati Tribunal i svoje ratne komarate osloboditi iz tamnice vapijuće istorijske nepravde? Ne. Nije on naivan, još je manje blesav.
Ali, eto, ipak ne može da odoli. Izazov njegovoj prirodi ispao je prevelik. Jer ono što ga Hagu neodoljivo privlači jeste zapravo Milošević. Šešelj bi da tamo, pred Tribunalom, nadirodi svog Iroda. On kreće u odlučnu bitku protiv čoveka čija mu je senka odredila život.
Stvar je naime u tome što se, uprkos dobrim savetima, ova sredina pokazala još nespremnom da Miloševića prepusti sudbini zaborava. Bila je to greška. Tako su se predstavnici nove vlasti našli u popriličnom čudu kada je, posle nekoliko pojava pred haškim sudijama, Sloba stekao ovde izvesne simpatije čak i kod mnogih anonimnih učesnika petooktobarske revolucije, koji su ga jednom čak proglasili „utiskom nedelje“ nedvosmisleno pozitivnog predznaka. Napaljeni advokat Guberina je u jednoj televizijskoj emisiji kliktao kako se to zbiva otud što Milošević sada, sam, brani poslednje „zrno časti“ – što je, mada preterano, na neki način tačno. Bar u smislu da je tamo sam.
Toj su se pojavi, s druge strane, iznašla brojna nebulozna objašnjenja poput, recimo, onog ministra Gaše Kneževića da je poboljšana vidljivost signala Studija B privukla deo zavisnika nekadašnje TV Bastilje. Ovo samo dokazuje nekompetentnost naših novih političara u medijskim pitanjima, kao što je i dokaz izvesnih šupljina u njihovom obrazovanju. Oni teško shvataju – ne shvataju to zapravo nikako – da Milošević u Hagu nije više politički subjekt određenog predznaka, već je, kao zatočenik međunarodne pravde, koja ga je – da se ne lažemo – unapred osudila, učesnik u jednoj medijskoj „predstavi“ po principu „pojedinac protiv ostatka sveta“. To je, na izvestan način, šou-biznis.
Svako ko je u životu video makar jedan kaubojski film zna o čemu se radi. Ništavnost šansi tog pojedinca u sudskom procesu koji se protiv njega vodi, kao i zasnovanost toga procesa, kod gledalaca samo pojačavaju faktor identifikacije sa „ulogom“ koji on igra, bez obzira što se sve protiv toga buni.
Hoće li to biti dovoljno da ljudi zaborave šta je činio za svoje vladavine? Naravno da neće. Kao što neće izmeniti istoriju njegovog pada. No, kada se jednom upostavi pomenuti most identifikacije, svest o realnim činjenicama naizgled gubi igru. Stvar je, međutim, u tome da se tragičnost predstave naših života približava svojoj katarzi kroz to iznenađujuće sažaljenje. Jer se i tamo, u Hagu, otkriva ispravnost Aristotelove definicije da junak tragedije ne strada zbog svoje plemenitosti (što je subjektivan Miloševićev stav) ili zarad svoje pokvarenosti (koju mnogi prihvataju kao objektivno obrazloženje), „nego zbog neke pogreške (krivice)“. Toga kod Miloševića ima iha-ha.
Šešelj bi hteo tu ulogu za sebe. Ali, u njegovom slučaju nema krivice. On je samo greška. Sve što se sa tim može početi biće jedino farsa.

KNJIGE PREDRAGA POPOVIĆA NARUČITE NA 063/123-2702
istina o vucicu_korice_dinexreklama

One Comment
  1. Milos permalink

    Postalo je neverovatno lepo citati nekoga ko samo ume jasno da izrazi svoj stav. Ne samo da se izgubila prirodna potreba da se sa tim stavom covek i slozi, vec i potreba da taj stav ili njegovog autora uopste moze da ceni. (Ne kazem da je to kod Tirnanica slucaj) To je onda i najbolji pokazatelj kako je ocajna oskudica u vestini lepog izrazavanja nastupila. Makar spisatelj bio i najgore djubre, opet ne mozes a da ne cenis ipak neku usredsredjenu energiju, predanost i sigurno zrtvu kojom je negovao i usavrsavao svoj dar. U Srbiji danas i taj, rekao bi covek, relativno skroman napor, imajuci u vidu sve raznovrsne zadatke koji se postavljaju pred jedno potpuno ljudsko bice, postao je donkihotovski zaludan. Tako da pozdravljam tvoju inicijativu. I korisnije je i zdravije i lepse danas citati u nazad. I mnogi mrtvi su u tom pogledu daleko zivlji nego sto su ovi danasnji koji se izgleda kao zivi samo vode i evidentiraju u raznim administrativnim registrima.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: