Скочи на садржај

BOGDAN TIRNANIĆ: Zašto je Karić pobegao

24/02/2015

bogoljub karić
Bogoljub Karić je zbrisao. To se moglo i očekivati. Ali on kaže da će se brzo vratiti. Da to ne bude malo morgen?
Lično me je rastužila činjenica da je taj simpatičan čovek završio u stilu gazda-Jezde. Što bi rekao Moša, iznenadio me je nizak literarni nivo njegovog oproštajnog pisma javnosti. A onamo tolike godine hrani buljuk novinara, gromade i gigante našeg zanata, čak i jednog šefa katedre – i niko da mu se, kada je ustrebalo, nađe pri ruci!
No, šta je – tu je, Bogoljub je sa porodicom sada na sigurnom. On tvrdi da mu je život u ovoj zemlji bio ugrožen jer je, kaže u onom pismu, primetio da mu se oko kuće – koje kuće? – vrzmaju snajperisti sa infracrvenim nišanima. To je, razume se, čista fantazija. Ali je fantazije bilo i na drugoj strani. Prvo niko nije mogao da potvrdi odlazak Karićevih. Onda su, sutradan, mnogo „zvanična lica“ došla do pouzdanih otkrića da je Bogi sa ženom i decom istovremeno otputovao u Crnu Goru, na Kosovo, u Beč, London, Moskvu i Milano. O Kanadi nema pouzdanih informacija. Takva se konfuzija može meriti samo sa onom Karićevih biografa, koji nikako da se slože kako je Bogi zaradio svoj prvi milion dolara. Samo što sada nije reč o tek jednom milionu.
Otuda u ovom slučaju znameniti „srpski domaćin“ nije centralna zagonetka. Nešto drugo je tu sumnjivo. Pitanje je – zašto je Karić otišao? A zašto da ne ode! – glasi odgovor. Nije počinio nikakvo krivično delo, protiv njega se ne vodi nikakva istraga, nije na poternici, sve kazne za nepropisno parkiranje džipa – kog džipa? – uredno je platio, sarmu prob’o nije. Jedino je državi dužan oko 70 miliona maraka. Za početak. Nije mu se drešila kesa.
Poreski obveznik težak 70 miliona-bilo-čega (i to za početak!), koji se pride još i migolji, ne može iole ozbiljnijoj državi izigravati nevidljivog čoveka. Oni koji su ga – kao onomad Jezdu – propustili preko granične crte bez da im je pokazao potvrdu o svojim izmirenim obavezama počinili su ozbiljan prestup – da ne kažemo kako su počinili teško krivično delo protiv sigurnosti državne kase. Kaže se da Bogoljub, kao fizičko lice, ili kao svemirsko telo, nije subjekt poreskih potraživanja, već da je to – za početak – njegova Astra banka. Ali je, i, ovako i onako, novčanik u Bogijevom džepu.
Tako dolazim na grešnu pomisao da Karić zapravo nije umakao Boži Derikoži i onom „čoveku bez lica“. On je pušten da ode. Ostaje da se utvrdi da li mu je to savetovano odande-gde-treba ili je, infracrvenim zracima, naveden na taj korak. Takođe će se neko morati pozabaviti i motivima. Jer, ili je u pitanju dil sa nekim „centrima moći“ da se, uz uobičajenu proviziju, Karićevo bogatstvo sačuva od alavog zakona o esktraprofitu – kao i drugih zakona – ili je u pitanju namera da se, dok se država zamajava ganjajući svoju siću od 70 miliona maraka, on očerupa od strane n.n. pojedinca. Trećeg nema.
Bogi, vrati se, ništa ti neće biti oprošteno. Ali, zar ćeš dopustiti da te upropaste mangupi iz sopstvenih redova?

(“Dnevne novine”, 18. decembar 2001)

KNJIGE PREDRAGA POPOVIĆA NARUČITE NA 063/123-2702
istina o vucicu_korice_dinexreklama

2 коментара
  1. ne mislim da je karic cvecka kao ni bilo koji drugi tajkun jer prvi milion niko od njih nikako da dokaze odakle mu ALI ovo proseravazanje i prozivanje za 70 miliona bilo cega je glupost…drzava mu je konfiskovala mobtel i prodala ga za milijardu i kusur…dakle prijatelju drzava je pokrala njega vise nego on nju…i bar je covek nesto napravio sto vredi…nije karic mutav ali mislim da je dosta veci covek u odnosu na beka,miskovica,drakulica,verana matica,onu pickicu djelica sto je pobegao i dinkica naravno…

  2. Milos permalink

    Da, dobri stari reket nikada nije izasao iz mode. Zato ovaj tekst moze da se posmatra i kao novinarski formular u kojem ce se samo menjati imena aktera i sume koje se „potrazuju“. S tim sto ce unosenje promena u imenima aktera jos biti i najmanje. Evo, npr. Karic i situacija oko njega su bezvremeni jednako kao i Tirketova jednostavna a opet potpuna analiza privatnih motivacija koje kod nas po vec dosadnom pravilu uvek treba traziti iza pojma „duznosti i obaveze prema drzavi“. Pitanje Karicevih 70 miliona poreze u Srbiji je, dakle, jos uvek aktuelno, i u doslovnom i u prenesenom znacenju.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: