Скочи на садржај

Bogadan Tirnanić: OSAMA MILADIN

27/02/2015

Osama bin Laden
Već nekoliko dana ne pratim televizijske vesti o ratu u Afganistanu. Ni po kafanama se mnogo ne priča o tome. Jer, ovo nije ni nova verzija ni nastavak; ovo je samo jedna repriza. Sve se nekako ofucalo. Rat i televizija postali su dosadni, sasvim zastareli.
Jedino još teroristi svih zemalja imaju nekog interesa za ono što će se konačno dogoditi u ovom već viđenom. I oni u toj stvari navijaju za Amerikance. Budući da je za njih od vitalnog značaja da Osama bin Laden bude uhvaćen. Ovo iz razloga što je politički sasvim potrošen, neupotrebljiv. Njegov jedini preostali zadatak je da postane mučenik svetskog terorizma svih boja. Još je i gore po njega: on mora nestati jer je „genetski“ prevaziđen, nesavršen.
Istorija modernog terorizma jasno upućuje na ovakav – prilično paradoksalan – zaključak. U toj priči stari anarhisti nemaju nikakvu ulogu: oni su ubijali samo jednom. Sve počinje sa grupom Bader-Majnhof i Crvenim brigadama. Te su formacije popunjavali sitni inteligenti iz malograđanskog miljea. Njihova frustriranost lečila se „over dozama“ ideologije. Prčkali su nešto po sopstvenom zadnjem dvorištu. Bili su šampioni konfuzije: obično ubiju pogrešnog čoveka ili pobiju mnoge ljude za nečije babe brašno. Tek će ih smrt učiniti herojima terorizma.
Na tome je naročito profitirao izvesni Karlos. Valja se podsetiti taj, poput Osame, potiče takođe iz milijarderske porodice. Bio bi, po definiciji svog porekla, salonski terorista da je tako nešto moguće. Kod njega je ideologija znala da trpi zbog slabosti prema otmenim restoranima i ženama. Ali je, valjda, pročitao Makluanov intervju u Plejboju. Nije se zamajavao idejom svetske revolucije jer je znao da je svet već jedan. Polje njegovog rada bila je čitava planeta. Dok su njegovi prethodnici vršili atentate na hodajuće simbole vrlog novog sveta, on je rušio njegove institucije, počev od aviona pa nadalje. Ljudske žirtve su bile kolateralna šteta. Osim toga, bio je to samo biznis: marketing je predstavljao Karlosovu najbolju veštinu.
Sledeću etapu oličava naš Miladin. Poput Karlosa, ima love k’o blata. Ni sa marketingom ne stoji loše. Njegov fanatizam čini da nam se, u retrospektivi, Urlike Majnhof ukazuje kao trpeljiva kućna pomoćnica. Ali se dogodio odlučan „genetski“ pomak: kod Osame vera je zamenila ideju. Svet je i za Osamu samo jedan, ali mu se – šopenhauerovskim terminima – ne ukazuje kao predstava, već isključivo kao volja. Alahova ili njegova, sasvim svejedno. Razlika između cilja i sredstva sasvim je izbrisana. Zato je Bin Laden postao prvi masovni ubica u istoriji terorizma: on je, rušeći institucije STC-a i Pentagona, zbilja bio nameran da pobije na hiljade ljudi. Ali je rezultat, svejedno, ispao mizeran. Na njegovu ogavnost ne treba trošiti reči.
Osama je završio svoje. Čeka se neko drugi, savršeniji. Afera sa antraksom ocrtava, u gruboj konturi, profil terorističkog Broja Jedan budućnosti. Taj će biti milioner, marketinški potkovan, fanatik, masovni ubica i – genije. Kompletan ludak. Nešto poput negativaca iz filmova o Džejmsu Bondu. On će iznaći sredstvo da kreira svet po svojoj meri. Ako sveta posle toga uopšte bude. Treba biti sreman za silazak u pakao.

(17. decembar 2001.)

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: