Скочи на садржај

Bogdan Tirnanić: OTPOR I NJEGOV KRAJ

27/02/2015

otpor
Otpor će se transformisati u političku partiju (v. Blic od 20. Decembra 2001.). Bilo je i krajnje vreme.
Ali, da se prvo vratimo u prošlost. Kada se Otpor pojavio beše izvesno da je bivši režim odsvirao svoje. Nasuprot jalovom desetogodišnjem mitingovanju i sterilnom parapolitičkom mlaćenju prazne slame u vidu „plišanog mece“, „čuvara vatre“ ili nekakvog „studentskog foruma“, Otpor je u samom trenutku svoje pojave, kako strategijom delovanja i organizovanja, tako – još i više – svojom ikonografijom, reanimirao energiju pobune već sasvim obeshrabrenih građana, istakavši samo jedan cilj. Nije tu bilo nikakvog laprdanja o „stubovima srpstva“, ništa Ravna Gora, ništa nalik stranačkom razmazivanju demokratije na puter-kiflu. Jedino je sama ideja pokreta bila genijalna. I opasna.
Sada se ispostavilo da je tome zaslužan jedan američki penzionisani pukovnik – mislim da se zove Robert Helvi – koji je slične poslove već obavljao u raznim krajevima sveta. Držao je, kažu, seminare budućim otporašima u budimpeštanskom hotelu Hilton. A zašto da ne? Nije decu učio ubijanju. A da ih nije naučio on, našao bi se već neko drugi. Stari pukovnik potvrđuje ono što sam znao od samog početka (i o tome pisao u Evropljaninu): bilo je od krucijalne važnosti iznaći simbol, znak Otpora (stisnuta pesnica), jer govorilo je njegovo iskustvo, ako se tu omane sve ostalo automatski odlazi u čabar.
No, bilo kako bilo, rezultat je poznat. Budući da je ostvario svoj cilj, Otpor je imao samo još jedan zadatak – da se samoraspusti, da nestane. To se, međutim, nije dogodilo. Danas će, sutra će, tek – Otpor još trčkara političkom scenom. Njegova globalna strategija jednog cilja počela je da se usitnjava odabirom niza uslovno malih ciljeva, sve se u par meseci razvodnilo, te je dezorijentacija u nekim tenucima delovala čak groteskno, kao što beše onomad kada su otporaši sa korpom za otpatke provalili u Fudbalski savez da odatle počiste Batu. Otpor se izlagao opanosti da postane sopstvena parodija. Ovde, uostalom, sve velike stvari tako završavaju.
U prvi mah nije bilo moguće racionalno ustanoviti odakle ta čudna, pomalo mazohistička emanacija. Jednog trenutka pomislih da je ovo prevođenje u farsu dodatno obezbeđenje od eventualne zloupotrebe simbolike Otpora onda kada njega više ne bude bilo. Bio sam u zabludi. U pitanju su pare. Nisam nimalo gadljiv u pogledu te stvari. Kao što je svako znao da novac odnekud dolazi. I opet – što da ne?! Samo je nezgoda u tome što dotična stvar, naime novac, izaziva zavisnost. Ako bi Otpor nestao, što mu je u prirodi, novac bi se vratio u domicilni novčanik, što svačijoj ljudskoj prirodi teško pada. Otpor je, tako, nastavio na aparatima za reanimaciju, sa anestezijom ili bez nje – sasvim svejedno.
Izgleda da je i tome došao kraj. Otpor će postati još jedna partija, znači – capput je! Drugačije sam zamišljao njegov kraj. Nije prvi put da sam promašio. Ali ću, s druge strane, sigurno biti u pravu kada prognoziram da su šanse Otpora u žabokrečnoj vodi uobičajene politike nikakve. Ono što je bilo moćan veliki pokret nikad neće biti uspešna sitna firma. Samo će biti preuzeta od poslovođe.

(“Dnevne novine”, 24. oktobar 2001.)

One Comment
 1. vuk permalink

  od nestanka komunizma i dolaska milosevica,do dan danas narod ovaj jadni i priglupi se nije pitao
  o toj stvari ko je taj ko ce da mu vodi drzavu za drzavljane.
  priznacete,dragi Pedja da je svaku vlast u srbiji neko drugi birao.
  to je cinjenica.
  kad se sve to sagleda,potrebna nam je osoba kao sto je bio Tito,da sve resetuje i krene iznova.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: