Скочи на садржај

Bogdan Tirnanić: ŠAMAR ZA ZORANA

05/03/2015

živković
Pao je i Lula Matić. Za života je bio najpoznatiji po tome što je u jednom niškom kafiću zveknuo šamar budućem saveznom ministru policije Zoranu Živkoviću.
Sada kada Luleta više nema, Živković je politički živnuo, pa je na lokalnoj niškoj televiziji najavio mogućnost zabrane tri opozicione parlamentarne stranke zarad formiranja paravojnih formacija pod njihovim okriljem. Ministar nije rekao o kojim se to strankama radi, ali kako u parlamentu (ovom srpskom) postoje samo tri opozicione partije, nije teško dokučiti da on misli na SPS, SRS i SSJ.
Živković je takođe propustio da pobliže specifikuje stvari: da li te stanke i danas gaje paravojne formacije ili se radi o nečemu što se (eventualno) dogodilo u prošlosti. Ako je ono prvo, pitanje je zašto te stranke već nisu zabranjene a njihovi lideri pohapšeni. U drugom slučaju, političke partije, koje trenutno nisu zastupljene u parlamentu, bile pokroviteljice paravojnih odreda, čiju su slavu prenosili narodni guslari i kafanske pevačice. Eh, Tirke, Pa zar mrtvom vuku rep da merimo?!
Iznad svega – otkuda se Živković ovoga dosetio baš sada? Nije teško dešifrovati tu bravu: počele su predizbone radnje. Plan koji je ministar izložio na niškoj televiziji je jednostavan: zabraniti postojeću opoziciju – ili joj bar zapretiti merenjem repa – kako bi se buduća opozicija stvorila od dela sadašnje vladajuće koalicije. Ne znam da li je Zoki to sam smislio ili mu je došapuno neko ko se isto tako zove.
Da je guranje na izbornom startu počelo govori i jedan drugi slučaj. U stvari, reč je o dva slučaja: Šešelj je polio vodom parlamentarnog spikera Maršićanina, a Čanak je izgrizao tablu RTS-a. Zajedničko je to da su ataci izvršeni na, uslovno rečeno, državne simbole, s tim što je jednom napadnut živ čovek, a drugi put komad pleha. Nije teško opredeliti se u stepenovanju krivice. Ali, Šešelj je prošao sa hiljadu maraka kazne, koje će mu se u ratama odbijati od poslaničke plate, dok je protiv Čanka pokrenut krivični postupak po Zakonu o terorizmu, plus mu se može desiti da bude smenjen sa mesta predsednika pokrajinskog parlamenta.
Nema logike. Ili je pak ima previše. Šešelj u ovom trenutku nije za zatvor, zašto da ga tamo džabe hranimo. Na drugoj strani Čanak se u poslednje vreme mnogo razgalamio, preti, mlati onim štapom, mogao bi, kao onomad Lule Zokija, nekoga da zvekne. Samo što to neće biti taj Zoki.

(Oktobar 2001.)

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: