Скочи на садржај

PROTEST U BEOGRADU: Prvi Vučićev politički poraz

15/03/2015

protest
Za pet-šest dana, kad svi zaborave imena Dragana Murara i njegovih saradnika iz pokreta „Odbrani i podrži“, njihov protest na beogradskom Trgu Republike ostaće upamćen samo po panici Aleksandra Vučića. Strah od buđenja građana izazvao je vladara da pokaže svoje pravo lice, da u obračunu sa svima koji misle drugačije upotrebi najprljavija tupa oruđa kojima raspolaže – Dragana J. Vučićevića, Željka Mitrovića i Vladimira Đukanovića. Njihova kampanja laži, kojom su pokušali da zastraše građane, pokazala je fašističku prirodu režima i patološku nervozu koja Vučića spopadne svaki put kad mu se učini da mu neko ljulja tron.
Pučističku zaveru protiv Vučića/države finansirali su Miroslav Mišković i Majkl Devenport, a organizovali su Bojan Pajtić i Zoran Živković, koji su isturili Murara i neke omladince. Uz satanizaciju zlog tajkuna i evopskog mešetara, raskrinkani su lideri DS-a i NS-a, koji su pokušali da, skriveni iza anonimnih momaka iz još neregistrovanog udruženja, ostvare svoje mutne političke interese. Naravno, u svemu tome, a i šire, učestvovao sam i ja. Grešni ja okrivljen sam za autorstvo najogavnijih tekstova protiv Vučića i mnogih članova njegove Vlade u magazinu čiji je glavni urednik, Milovan Brkić, pozivao na ubistvo aktuelnog premijera. Toliko sam angažovan u rušenju legalne i legitivne Vlade da sam, nekoliko dana ranije, s Pajtićem govorio i na mitingu u Zaječaru.
Tako to izgleda u Vučićevim očima, razrogačenim pred činjenicom da, bez obzira na svakodnevnu kolektivnu hipnozu i atmosferu straha, ipak postoji neko ko je spreman da izađe na ulicu i javno pozove građane na otpor diktaturi. Usplahiren kao pred oba svoja tajna venčanja, Vučić je na zaverenike krenuo svom snagom, brutalno kao nekada po Slavku Ćuruviji. Doduše, kad je, s pozicije radikalskog ministra protiv informisanja, predvodio linč vlasnika „Dnevnog telegrafa“ imao je lakši posao, bilo mu je dovoljno da ga targetuje kao „stranog plaćenika i domaćeg izdajnika“. Sad je morao da se pomuči, da zloupotrebi policiju i pravosuđe kako bi iz krivične evidencije Dragana Murara iskopao greh koji su rastrubili podobni mediji.
Opasni Murar je, kažu, 1994. osuđen na četiri meseca zatvora zbog šverca oružja s ratišta.
Ne znam, možda i jeste. Možda i treba verovati Vučiću. On se odlično razume u ratnu tematiku – na njoj je stekao sve što danas ima – a ni šverc mu nije problem, okružen je uglednim bogatašima koji su eksperti za tu vrstu poslovanja. Ako je tačno da je frontmen „Odbrani i podrži“ nešto muljao početkom devedesetih, logično je pitanje šta su tada radili najistaknutiji članovi naprednjačkog kartela, počev od njihovog vođe – dobrovoljca u četničkoj jedinici sarajaveskog vojvode Slavka Aleksića – preko uglednih biznismena Mitrovića, Beka, Caneta, Peconija, Miškovića, političkih saveznika Dačića, Karića, Draškovića, Vulina, Drecuna, vojvode Vivaldija i akademika Petra Panića Pane. Ako je Murar zasluženo osuđen na četiri meseca, koliko hiljada godina teške robije treba da odleže Vučićevi najbliži saradnici i finansijeri?
Samo sablasno smešni Vučić ima toliko drskosti da bilo koga proziva za krivično delo (odsluženo) od pre 20 godina. Kao da su svi zaboravili da je lično Vučić huškao na rat, pozivao ljude da ubijaju i ginu, da se posledice njegovih političkih avantura i danas vide na licima dva miliona izbeglica, na grobovima više od sto hiljada ubijenih, na štakama i praznim rukavima milion obogaljenih i na bezbroj opljačkanih žrtava. Ne, nisu svi zaboravili. Ima i onih koji se sećaju Vučićevih obećanja da će se „kad-tad osvetiti Ćuruviji“ i da će „kao gubu iz torine istrebiti Đinđića“, da treba „ubiti sto muslimana za jednog Srbina“, da će Srbija „oružjem odbraniti svoje sveto Kosovo od američkih nacista“, da su „evropskim dželatima cipele umrljane krvlju nevine srpske dece“… Takođe, ima i onih koji se sećaju Vučićevih optužbi na račun Stanka Subotića „kralja duvanske mafije“, „lopuže Karića“, „bandita“ Velje Ilića, „Mirine dvorske lude“ Vulina, „koferaša Dačića“…
Za razliku od Murara, Vučić nikada nije odgovarao za svoje zločine. Nisu ni članovi njegove dvorske svite.
Nažalost, koliko su krivi, bolje znaju i pamte oni sami, nego njihove žrtve. Zato se i plaše istine, strepe od svakoga ko je spreman da više veruje svojim očima nego njihovim lažima. Zato su rešeni da na najbrutalniji način zaplaše potencijalne protivnike. Lopovski instinkt ih je upozorio da ovaj protest, ma kakav bio, može da postane grudva koja će pokrenuti lavinu nezadovoljstva za sada, blago njima, apatičnih i očajnih građana.
Ako je Vučić, uplašen Murarom, pokrenuo tako žestoku kampanju, šta će da radi kad mu se suprotstavi neko ozbiljniji, organizovaniji i odlučniji? Odgovor na to pitanje, nadam se, nećemo dugo čekati. Pokret „Odbrani i podrži“ probio je led. Uradio je to diletantski, trapavo i konfuzno. U organizaciji protesta napravljene su krupne greške, nije iskorišćen ni promil mogućnosti da se animiraju nezadovoljni građani da dođu na Trg i pokažu da su spremni da odbrane svoje pravo na normalan život i podrže ideje koje će, kad-tad, oboriti diktaturu.
No, i Vučić zna – svaki sledeći protest biće masovniji, s više energije i želje za otporom. Klatno je počelo da se vraća na pravu stranu, ne mogu da ga zaustave lažovi iz „Informera“ i ostalih civilnih i uniformisanih Vučićevih jurišnih odreda.
djv mail pravi
PS
Podržao sam akciju pokreta „Odbrani i podrži“ i njihov ključni zahtev – ostavka Aleksandra Vučića. Podržao bih i protest Ksenije Vučić kad bi bio organizovan s istim motivom. Međutim, u poslednji čas sam odbio da govorim na njemu. Razlog je banalan – ni protiv Vučića neću sa svakim, pa nisam hteo da budem rame uz rame s jednim od predloženih govornika.
To i nije bitno. Mnogo je važnija činjenica da je Aleksandar Vučić ovim povodom pokazao da se nije promenio, da je isti onaj siledžija kakav je bio i 1998/99, kad je debitovao u vlasti. Tada je revolucijom oteran u opoziciju, ali ne i u prošlost, gde mu je mesto. Taj posao moraće da se dovrši na prvim sledećim izborima, kad će se diktator suočiti s voljom građana.

istina o vucicu_korice_dinexreklama

Advertisements

From → Uncategorized

9 коментара
 1. darko permalink

  Ostao sam zatečen slušajući Vučićevića i njegove ogavne laži u Dnevniku bastiona menatlnog i moralnog razaranje Srbije – Tv Pi(k)n(i)k. Lik je bez pardona izjavio da sve one koji su protiv režima dikatora Vučića finansira – Mišković. Navikao sam na svakave laži dotičnog, koji nema ni stida ni srama što bi rekao narod, ali ovo je prevršilo svaku meru. Sramota. Učesnike protesta, u već viđenom maniru RTS-a iz devedesetih, Tv Pi(k)n(i)k je nazavao – huliganima! Dok je organizator protesta dobio „prestižno“ zvanje osuđenog kriminalca i barabe. Pa kakve to veze ima, možeš biti i najgori kriminalac, imaš prava na svoje mišljenje. O čemu se ovde radi? Da li smo mi Severna Koreja? Pomenuta televizija nije propustila ni da napomene kako su protestanti, čiji je broj de facto umanjen, maltretirali prolaznike. Zaista već viđeno, kao u vreme Miloševića. Svako ko ima svoje mišljenje, ko nije na strani režima, biće svrstan u kategoriju stranih plaćenika i domaćih izdajnika, petokolonaša, špijuna, narodnih neprijatelja. Ne, ovo nisu devedesete, ovo je nešto još gore. Siguran sam da će ova godina biti godina protesta, i da će talas nemira zahvatiti čitavo društvo. Bez obzira na svu bahatost i pretnje diktator neće moći da pobedi narod. Ukoliko živi u iluzijama da je to moguće, neka se priseti Miloševića i ostalih diktatora. Može Vučić da promeni ime stranke još sto puta, da promeni sto odela i faca, da krši ruke i gricka nokte, biće radikal do kraja svoje karijere. Priča o evropskoj budućnosti je mantra za naivne, jer su naprednjaci pokazali svoje pravo lice čim su došli na vlast.

  • Jasna permalink

   Vođa neće mirno sjahati sa vlasti. Kakvi protesti, kakvi izbori, trice i kučine. Mislim da ćemo još raznorazne grozote gledati u njegovoj režiji. I još ne tako kratko vreme, kako se nadamo. A ne. Narod se sporo budi iz hipnoze.A kako će se Vođina vladavina okončati? Ako bude po kosmičkoj pravdi, biće gadno, jako gadno po njega…jer kosmička pravda je spora, ali dostižna.

 2. stanislava.rakocevic permalink

  Slika sa vesti na b92 dovoljno govori o tome kakva je SNS stranak i ko cini njenu oksonicu. Da je ovaj narod pametan, samo ova slika bi bila dovoljna u nekoj predizbornoj kampanji da ovaj politicki klan ode ispod cenzusa.
  Pogledajte:
  http://www.b92.net/info/vesti/index.php?yyyy=2015&mm=03&dd=16&nav_category=11&nav_id=969237

  Ko je u prvom redu? Goran Kenezevic, Igor Mirovic, Maja Gojkovic.

  • stanislava permalink

   Nije mi jasno sta se ovo desava. Veoma popularna revija „Istorija“ vec vise od dve nedelje kasni i nema je na kioscima. Izgleda da u naprednjackoj Srbiji najbolje prolazi zuta stampa, sve sto je namenjeno obrazovanju naroda nema buducnost. Posle pet godina izlazenja, revija je volsebno nestala.
   A sada posebnna vest! Prijatelj iz jednog beogradskog prigradskog naselja javio mi je vrlo zanimljivu informaciju. Posetite sajt SNS, zatim pogledajte foto-galeriju – Николић и Вучић уручили кључеве 39 нових кућа у Обреновцу (http://www.sns.org.rs/galerije/nikolic-i-vucic-urucili-kljuceve-39-novih-kuca-u-obrenovcu). Jos jedna prevara naprednjaka, kao „zadovoljni“ gradjani Obrenovca pojavili su se statisti koji glume odusevljenu masu. Na trecoj slici u prvom redu mogu se videti clanovi MO SNS iz naselja Rusanj sa sve predsednikom odbora, koji odusevljeno tapse. Imena necu navoditi, mada su mi doticni poznatni, ali mislim da sam dovljno rekla. SNS vlada prevarama, od lokala do vrha vlasti.

   • Viktor Despotović permalink

    Kada su napredni radikali upitanju onda nista ne treba da cudi. Predizborna kampanja 2014. godine bila je takva farsa da to nije normalno. Napredni radikali i socijalisti su kupovali glasove po Srbiji. Metode su bile svakojake: novac, roba… Tamo gde nisu radila uobicajena sredstva prikupljanja glasova, prelazilo se na druge metode, poput obecanja, zastrasivanja, batinanja… To se najbolje ocitovalo u malim sredinama gde su takve stvari bile nemoguce za sakriti. Jedan od primera buzdovanskog vodjenja politike jeste i kontraverzni serif od Zajecara – Sasa Mirkovic. Prema tome ovaj igrokaz iz Obrenovca nije nista neocekivano i iznenadjujuce. Od kretena se svasta moze ocekivati. Citava njihova politika jeste velika prevara. Stranka sastavljena od politickih luzera, sta ona moze da ponudi narodu, osim obmane? Zamislite neku evropsku drzavu gde likovi poput Manulaca, Sline, Bizona i bata Andreja mogu biti vlast. Stalno imam utisak da sam u ruznom snu i da cu se probuditi. Iskreno se nadam da ce talast protesta zahvatiti citavu Srbiju tokom ove godine. Da cemo sto pre imati novi 5. oktobar, ali ovoga puta da se ide do kraja.

   • darko permalink

    Vučić najavljuje novu rekonstrukciju vlade. Ovaj lik je definitivno budala. Dokle više, imali kraja ovom teroru jednog manijaka i njegove svite, ili smo mi žešće budale koje ćute i trpe ovo iživljavanje nad našim mozgovima. Gledam danas po gradz polepljeni plakati SNSa, kao da smo u kampanji. Nije mi jasno o čemu se radi. Ono što me je obradovalo jeste činjenica da su mnogi bili pocepani. Neko će reći sitnica, samo što se treba setiti da nije bilo tako 2012. i 2014. dok su birači još verovali ovim folirantima. Ponašanje režima jasno ukazuje da bandu hvata panika kao nikada ranije.

 3. darko permalink

  BRAVO ZA PROSVETARE! Jeste da se sada bore za svoje parcijalne interese, ali ako se svako bude borio za svoje, ovima je kraj blizu. Svi na ulice!

  Beograd je ovih dana unakazen plakatima SNS, sa likom onog manijaka pickastih usta. Eto, da ih obavestim da sam sa ortacima pocepao barem 50! 🙂

  Vucic stiti svoje nesposobne ministre od odgovornosti za uzasnu tragediju! Njegovo buncanje pred novinarima jasno ukazuje da je krivac medju njima. Umesto prema Kragujevcu, Kraljevu ili Nisu, helikopter je NAMERNO upucen prema maglovitom Beogradu, gde ih je na aerodromu sa svojom svitom, pracen buljikom novinara, cekao Zlatibor Loncar. Predstava je trebala da pocne! Cuo sam pricu da su neki portali vec unapred, takoreci na slepo, preneli vest kako je helikopter vec sleteo a beba u bolnici. Ne znam da li je tako, nisam to vece pratio medije, ali od njih me vise nista ne cudi. To su nitkovi bolesno zeljni reklame, po cenu bilo cega. Do sada sam mislio da su samo moralne nule i karikature, ali sada imam samo jednu rec – ubice!

 4. Bojan permalink

  Pored samog vrha SNS, u satiranju zemlje znacajnu ulogu zauzimaju i oni koji nisu poznati siroj javnosti – funkcioneri na lokalu i clanovi gradskih i mesnih odbora. To je galerija buzdovana tupih pogleda, sa diplomama Megatrenda, svercera i sanera, sitnijih i krupnijih kriminalaca, bivsih radikala i bivsih dosmanlija i svakojakih drugih nikogovica spremnih na sve kako bi sacuvali svoje funkcije. Sve njih povezuje zajednicki interes za sisanjem budzeta i svima je „gospodin Aleksandar Vucic“ jedini argument, opravdanje i ovlascenje za sve sto rade. Tako je prvi covek pancevackih naprednjaka, Zeljko Susec, po dolasku na vlast 2012. svecano pred kamerama obecao da se vise nikad nece desiti da direktor jednog javnog preduzeca bude diplomirani psiholog (kao sto je bilo za vreme DS-a na vlasti). Ovih dana je, medjutim, zaboravio sta je tada pricao pa mu je izgleda sasvim ok da na mesto direktora jednog javnog preduzeca dovede svoju partijsku drugaricu koja je po zanimanju diplomirani politikolog. Problem je jedino to sto u statutu tog JP pise da je direktorsko mesto rezervisano samo za diplomirane ekonomiste i diplomirane pravnike. Nema veze, promenice se statut i dopisace se da mogu i diplomirani politikolozi. A mozda i diplomirani sociolozi, defektolozi, geografi, istoricari, ucitelji itd zavisno vec sta vladajuca klika ima od strucnog kadra. I tako u svakom gradu i svakom mestu. Ako im iznesete bilo kakvu primedbu, njihov odgovor ce poceti sa „Gospodin Aleksandar Vucic…“.
  Upravo sada vidim da ovaj karavan bahatih primitivaca 25. aprila organizuje miting podrske Velikom Vodji, a zapravo im je jedini motiv da u njegovoj senci sacuvaju svoje polozaje kako bi i dalje mogli lagodno da zive i dodeljuju sebi funkcije. Padom Vodje zavrsila bi se i njihova bajka.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: