Скочи на садржај

POČETAK KRAJA: Vučić priprema bekstvo u Urugvaj

10/04/2015

vucic foto m milankovic_4
Urugvaj je lepa latinoamerička država, ali nema sreće. Uskoro će njen stanovnik postati Aleksandar Vučić.
Svestan da je ušao u poslednju fazu svog diktatorskog staža, Vučić se užurbano priprema za život u emigraciji. Na račune u stranim bankama već je prebacio ogromnu količinu para, intenzivno uči španski jezik, a već je, preko jedne advokatske kancelarije, nabavio katalog s luksuznim nekretninama koje su na prodaju.
Vučić je pametan čovek, zna da će, posle pada s vlasti, morati da odgovara za mnoge stvari koje je radio, zato je na vreme počeo da se priprema za bekstvo. Prvo je nameravao da se skući u Švajcarskoj. Iako ta destinacija ima velikih prednost, blizu je Srbije a odlično je uređena i omogućuje lagodan život, iz nekih svojih razloga je odustao. Propao mu je i plan da se preseli u Ameriku. Iako je u njihove banke transferisao pare, izgleda da su mu „prijatelji“ iz Vašingtona obavestili da tamo nije dobrodošao. Zato je nedavno odlučio da emigrira u Urugvaj – kaže za „Tabloid“ odlično obavešteni izvor iz Vučićevog okruženja.
S osmehom, kao da i sam ne može dočekati da Vučiću vidi leđa, naš sagovornik objašnjava način na koji je aktuelni vladar počeo da priprema svoje saradnike na ono što će se uskoro desiti.
Prvo je, izokola, počeo da hvali kvalitet urugvajskih vina koja se prave od najbolje sorte tannat grođža. Onda je priču proširio na kvalitet života u toj velikoj a retko naseljenoj državi. Kao, Montevideo je isti Beograd, ima sličan broj stanovnika, na obali je Južnog Atlantika, klima je odlična… Na jednom sastanku, čija glavna tema nije imala nikakve veze s Urugvajem, pokazivao mi je oglasni katalog s ponudom nekretnina i imanja u toj zemlji. S oduševljenjem mi je pričao o zalivu Rio de la Plata, u kome se mešaju slatka i slana voda, obala je prelepa, a ima izuzetno jeftinih vila. Sećam se da je pominjao naselje Kapuro – priča naš sagovornik i dodaje: – U početku nisam shvatio razlog njegovog interesovanja za Urugvaj, pa sam se našalio na račun tadašnjeg predsednika Hose Muhike, koji je poznat kao najskromniji državnik na svetu, nema obezbeđenje i bilo kakve privilegije, vozi belu „bubu“ i živi u trošnoj kućici oko koje šetaju kokoške. Vučiću se nije svidela šala. Sav ozbiljan, objasnio mi je da je i britanski „Ekonomist“ 2013. objavio analizu u kojoj je Urugvaj proglašen za zemlju koja je najbolja za život, privredni rat je najveći u Južnoj Americi, a zakoni su izuzetno liberalni. Na moju primedbu da su tamo omogućeni gej-brakovi i legalizovano tržište marihuanom, Vučić je samo breknuo: „Pa, šta? Da si pametan, znao bi da svetski eksperti u analizi kvaliteta života nekog društva veliki značaj daju upravo statusu gej-zajednica. Odluka da se ozakoni brak homoseksualnih osoba ne košta ništa, a doprinosi ¸faktoru sreće¸ koji je u Urugvaju mnogo, mnogo veći nego u Srbiji.“ Pošto sam video kako burno reaguje, više se nisam šalio na račun Muhike i homoseksualaca. Što se mene tiče, neka ide u Urugvaj, srećan mu put.
Ako Aleksandar Vučić zaista pobegne u tu državu, osećaće se kao svoj na svome. Ne samo zbog sloboda LGBT populacije. Nedavno su urugvajske vlasti maltretirale radnike jedne srpske građevinske firme, koja je tamo poslovala, a gde radnici pate, tu je i Vučić.
Koliko god informacija o premijerovoj pripremi bekstva bila iznenađujuća, ona nije od juče. Kad je bio radikalski generalni sekretar, 2002. godine, Vučić je tvrdio da je Zoran Đinđić kupio imanje u Paragvaju, gde će se skloniti kad padne s vlasti. Tada nije ni pomišljao da će jednog dana i sam, iz istih razloga, naći u situaciji da spas od suočavanja s odgovornošću tražiti u Latinskoj Americi.

Patološka paranoja

Od podatka u koju državu namerava da se skloni, mnogo su važniji Vučićevi motivi za pripremu bekstva. A, osnovni je – patološka paranoja!
U psiho-profilu Aleksandra Vučića, koji su za potrebe američkih bezbednosnih službi napravili stručnjaci sa njujorškog Univerziteta Kolumbija, istaknute su dve osobine: labilnost i kukavičluk. Upravo zahvaljujući tim karakteristikama, američki kreatori srpske političke scene procenili su da će od Vučića imati najviše koristi. Izabrali su ga za izvršioca prljavih radova u realizaciji njihove strategije o „postkosovskoj Srbiji“. Povodljiv i alav, lako i brzo pristao je na saradnju. Uništio je Srpsku radikalnu stranku, zaustavio proces demokratizacije srpskog društva i, po dolasku na vlast, dovršio posao oko utvrđivanja državnosti albanske Republike Kosovo.
Dok je obavljao taj zadatak, Vučić je imao odrešene ruke za učvršćivanje diktature u Srbiji. Amerikanci i njihovi evropski partneri omogućili su mu da nesmetano sprovodi torturu nad stanovništvom, gazi elementarna ljudska prava i u obračunu s političkim protivnicima zlopotrebljava policiju, pravosuđe i, naročito, strogo kontrolisane medije.
To mu se svidelo, mislio je da će večno trajati. Bez ikakve obaveze prema istini i zakonima, sve nepodobne pojedince podvrgavao je stravičnim kampanjama na naslovnim stranama „Kurira“ i „Informera“, kao i u emisijama Televizije Pink. Upravo preko tih medija nebrojeno puta je plasirao optužbe za zaveru protiv njega, odnosno protiv Srbije. Kao pučisti, plaćenici zlih tajkuna i stranih službi, targetovani su nepodobni novinari, opozicioni lideri, kompletna elita, pa čak i tinejdžeri koji na Fejsbuku i Tviteru zbijaju šale na njegov račun, opisujući ga onakvim kakav zaista jeste.
Bolesnim izjavama o tome kako „zna kako će skončati“, Vučić je podjarivao svoje medijske sluge da šire paniku. Na taj način pokušavao je da kod lakovernih građana izazove sažaljenje, a uspeo je samo da svojim stranim gazdama prezentuje vlastitu slabost – manijakalni strah.
Naravno, njegovi gospodari su iskoristili tu slabost čim se za to ukazala potreba.
Prvi pritisak je izvršen kad su zaoštreni sukobi u Ukrajini. Na „tihe i nenametljive“ zahteve predstavnika SAD i Evropske unije da Srbija usaglasi spoljnu politiku i uvede sankcije Rusiji, Vučić je pokušao da vrda. Za potrebe domaćeg političkog marketinka tvrdio je da do toga nikada neće doći zbog tradicionalnih prijateljskih veza Srba i Rusa.
Da bi se, makar medijski, suprotstavio svojim vašingtonsko-briselskim gospodarima, Vučić je preko Treće Srbije, naprednjačkih koalicionih partnera u novosadskoj vlasti, plasirao priču o puču koji priprema Srđa Popović, izvršni direktor Centra za primenjene nenasilne akcije i strategije (CANVAS). Po toj teoriji, Popović će, u saradnji s drugim nevladinim organizacijama i medijima, a u interesu zapadnih sila, organizovati antiruske demonstracije ispred zgrade NIS-a, upad u objekat i napad na ruske državljane u toj kompaniji kako bi izazvao nemir u celoj državi, a sve sa ciljem da Srbija prekine saradnju s Rusijom i uvede joj sankcije.
Optužbe za pripremu državnog udara nisu dobile nikakav sudski epilog. Međutim, Vučić je tada upozoren da je prešao „crvenu liniju“ i iscrpeo strpljenje američkih diplomata. Hitno je pozvan u ambasadu SAD-a, ali nije se unervozio, nadao se da će opet, kukanjem i iščuđavanjem, uspeti da uveri gazde kako nije bio obavešten o tome šta se dešava.
Umesto rasprave o navodima lidera Treće Srbije, jedan od sekretara ambasade razgovor je otvorio mnogo konkretnijom temom.
– Na sto, pred Vučića, stavljen je papir s 10 imena iz vrha srpske vlasti. Pored svakog imena nalazio se naziv banke, broj računa i kretanje salda. Uz dva imena navedeni su i nazivi kazina u Čikagu, preko kojih su „oprane“ pare koje su ti Vučićevi ljudi od najvećeg poverenja iznosili iz Srbije. Na posebnom dokumentu, uz Vučićevo ime navedena je ista vrsta podataka sa istaknutom cifrom od 750.000 dolara, koliko ima u jednoj banci. U kratkom monologu, bez upuštanja u raspravu, američki diplomata je obavestio Vučića da te finansijske transakcije njega i njegovih saradnika za sada neće biti predmet zvanične istrage, ali da će do nje sigurno doći ukoliko se ponovi odstupanje od zahteva koji stižu iz Vašingtona. Na trećem papiru koji je tom prilikom uručen Vučiću nalazilo se obaveštenje o potezima koje Srbija mora da povuče kako bi se hitno priključila NATO savezu. Ni o toj temi nije bilo diskusije – tvrdi za „Tabloid“ odlično obavešteni izvor.
Iako je sumnjao da je Amerikancima sporne informacije dao jedan njegov kum, koji je 2012. uhapšen na Floridi, Vučić nije ni sproveo istragu i kaznio cinkaroša. Umesto toga, posvetio se izvršenju novog zadatka.
Dva meseca kasnije, u decembru 2014, Srbija je, bez skupštinske i javne rasprave, potpisala „Individualni partnerski akcioni plan“, kojim se NATO vojnicima garantuje diplomatski status, korišćenje srpske vojne infrastrukture i ono što su poslednjih godina imali samo članovi porodice Vučić – izuzeće od odgovornosti za sva kršenja zakona Srbije. Tim sporazumom Srbija je prihvatila učešće u američkom programu „Akt o prevenciji ruske agresije“, kojim je određeno da se tokom sledeće dve godine u Evropi kreira tzv Bezbednosni fond NATO saveza u koji bi bile uključene Ukrajina, Gruzija, Moldavija, Azerbejdžan, Bosna, Makedonija, Crna Gora, Kosovo i Srbija. Diplomatskim floskulama o usaglašavanju standarda oružja, zajedničkoj obuci i saradnji u mirovnim misijama prikrivena je činjenica da su te vazalne zemlje pretvorene u poligon za ratne igre NATO-a. Sporazum je pre desetak dana zvanično stupio na snagu, a svečanosti u Briselu prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić i šef diplomatije Ivica Dačić, obojica vesli – Gašić kao da je našao svedočanstvo iz srednje škole, a Dačić kao da mu je Zagrađanin doneo još jedan kofer s milion tuđih evra.
Posle ovoga, više ne postoji nijedna prepreka za ozvaničenje priključenja Srbije NATO savezu i njenom obaveznom učešću u vojnoj konfrontaciji s Rusijom.
Uhvaćen u zamku, ali još uvek željan da sedi na dve stolice, Aleksandar Vučić se poslužio novim propagandnim trikom. Da bi odobrovoljio Ruse i predstavio se kao protivnik NATO-a, na brzinu je organizovao svečano obeležavanje 16. godišnjice bombardovanja SRS Jugoslavije.
Srbija je naučila lekciju, izvukla pouke i nastaviće da se bori za normalan i dostojanstven život građana. Nećemo sukobe ni sa kim, ni sa NATO-om, ali ljubomorno čuvamo svoju različitost, svoju vojnu neutralnost – rekao je tada srpski premijer.
Ipak, zamajavanje Rusa nije uspelo. Ruski ambasador Aleksandar Čepurin odbio je da prisustvuje toj predstavi. Kao što rade agenti evropskih bezbednosnih službi i CIA, tako i ruski špijuni prikupljaju i analiziraju informacije o aktivnostima premijera Srbije, pa je i njihovom državnom vrhu jasno da se Vučić definitivno prelomio na zapadnu stranu.
Odlučan u nameri da ispuni obavezu i uvede Srbiju u NATO, Vučić je već počeo da priprema domaću javnost, primenjujući strategiju s kojom su svojevremeno Boris Tadić i Vojislav Koštunica stvorili uslove za prihvatanje skupštinske deklaracije o Srebrenici. Po istoj matrici, vodiće se kampanja satanizacije Srba i Srbije, kako bi se opravdala NATO „humanitarna intervencija“.
Dve večeri posle Vučićevog memorijalnog performansa pred zgradom Generalštaba, na Radio-televiziji Kosovo objavljen je intervju sa Slobodanom Stojanovićem, bivšim pripadnikom leskovačke Posebne jedinici policije, koji je izneo svoja svedočanstva o ratnim zločinima koje su nad albanskim civilima izvršile njegove kolege, među kojima je bio i jedan koji je mrtvim Albancima sekao glavu, kuvao ih, lakirao i od njih pravio stone lampe. Taj svedok je najavio i emitovanje filma o „Šakalima“, koji je snimljen po već viđenom scenario „Škoripiona“. Uz to, može da se očekuje otkriće još dve-tri masovne grobnice sa po nekoliko stotina albanskih žrtava i, za kraj, otkriće koje je lično Vučić već najavio – da su šestoricu srpskih dečaka u pećkom kafiću „Panda“ 1998. zapravo ubili pripadnici jedne srpske jedinice, a ne albanski teroristi kako je to tada predstavljeno, u vreme dok je upravo Vučić bio ministar za informisanje i šef ratne propagande.
Vučić, naravno, nije zainteresovan za pravdu, da zločince stigne zaslužena kazna, nego zloupotrebom žrtava želi da stvori atmosferu u kojoj će građani steći uverenje da je NATO bombardovanje bilo sasvim opravdano. To bi, svakako, utišalo kritičare ulaska Srbije u vojnu alijansu koja se priprema za rat s Rusijom.

Pretnje Putinom i Šešeljem

Da bi uverili Aleksandra Vučića u opravdanost distanciranja od Rusije, Amerikanci koriste sve slabosti njegovog karaktera. Najuspešniji su u zastrašivanju.
– Posle ruskog odustajanja od Južnog toga i preusmerenja saradnje na Tursku, Amerikanci su Vučiću plasirali teoriju o Putinovoj rešenosti da ga obori s vlasti. Navodno, ruski predsednik ima plan kojim namerava da izazove destabilizaciju Srbije. Preko svojih partnera u Turskoj, koji imaju odlučujući uticaj na sandžačke muslimanske lidere, Putin u svakom trenutku može da pokrene ozbiljne međuetničke provokacije u toj oblasti. Na to Vučić nema dobar odgovor. Pored svih ostalih problema, poslednje što mu treba je upotreba policije ili vojske u gašenju eventualnih nemira u Sandžaku. Ako do njih dođe, srpski režim će se naći u bezizlaznoj situaciji – kaže za naš magazin jedan spoljno-politički analitičar, koji je insistirao na anonimnosti.
On tvrdi da su Amerikanci iskoristili i ubistvo ruskog opozicionara Borisa Nemcova kako bi produbili Vučićevu paranoju.
– Američke diplomate su Vučića podsetile da je Slobodan Milošević likvidirao Ivana Stambolića, Slavka Ćuruviju i nekoliko puta pokušao da se na taj način reši Vuka Draškovića, a da se Vladimir Putin na isti način obračunava sa svojim političkim protivnicima, što potvrđuju primeri Aleksandra Litvinjenka i, nedavno, Nemcova. Ubistvom Nemcova usred Moskve, prema tim teorijama, Putin je pokazao da ne bira sredstva u obračunu sa svima koji mu se zamere. Iako nije direktno izgovoreno „vladar Rusije će i tebe likvidirati“, Vučića je obuzeo patološki strah – kaže naš sagovornik.
I bez tih insajderskih informacija javnost u Srbiji imala je mnogo prilika da se uveri u kakvoj paranoji je premijer. Poslednji primer, od pre neki dan, predstavlja hajka na izvesnog Gorana Kerkeza, koji je u jednom komentaru na internetu Vučiću otvoreno pretio ubistvom. Ministar policije Nebojša dr Stefanović odmah je pokrenuo istragu, „Kurir“ je na naslovnoj strani objavio crno-belu Vučićevu fotografiju, brutalno dramatizujući ceo slučaj. Pošto Kerkez živi u Salzburgu, akcija je internacionalizovana.
Koliko je kampanja besmislena jasno je svakome ko pogleda Kerkezov profil na Fejsbuku. Taj nesrećnik ne preti samo Vučiću, nego svima. Ubiće radikale zato što su radikali, demokrate zbog Đinđića i Tadića, a ne bi poštedeo ni sve ostale samo kad bi mu pali ruku. Dovoljno je pročitati bilo koje dve njegove rečenice, pa da se shvati kako ta vrsta frustracije ima neki medicinski termin na latinskom.
Međutim, u strahu su velike oči, pa se Vučić plaši i jurodivog izbeglice iz Bosne, koji mahnita po internetu.
Dok se on glupirao pujdajući Acu Rodića i Dragana J. Vučićevića na Kerkeza, majstori iz Lenglija pripremili su mu najteži test. Haški tribunal je poništio odluku o privremenom puštanju na slobodu Vojislava Šešelja. Pošto se Šešelj zakleo da se neće dobrovoljno vratiti u Hag, srpski režim nema drugog rešenja nego da ga uhapsi i izruči.
Nije lak zadatak. Kad je hapsio Slobodana Miloševića, Zoran Đinđić se poslužio surčinskim mafijašima i kamufliranim pripadnicima Crvenih beretki. Iako i sam komanduje grupama „kontroverznih bisnismena“, koje koristi u predizbornim kampanjama, Vučić nema ovlašćenja da ih upotrebi za lov na svog prvog političkog oca. U policiji, a naročito Žandarmeriji, vlada haos u kome se ne zna ko će kako reagovati u kriznoj situaciji kao što je hapšenje Šešelja.
Ako nastane situacija u kojoj će se vođa radikala odupreti policiji, najveći gubitnik biće Vučić. Bez obzira šta ko mislio o Šešelju, njegovo eventualno povređivanje ili ranjavanje, izazvalo bi nemire koji bi za konačan rezultat neminovno imali obaranje aktuelne vlade i drastičan pad premijerovog rejtinga.
Toga je i Vučić svestan. Uostalom, on odlično pamti dešavanja s početka 2003, kad je Šešelja u Hag ispratio javnim obećanjem da će „istrebiti Đinđića kao gubu iz torine“. Obećanje je ispunjeno, ali sad se pojavio izazov za koji nema rešenje.
Svestan otkud vetar duva, Vučić je odmah posredno, a njegovi glasnogovornici direktno, optužio Amerikance za ujdurmu sa Šešeljem. Prvo su ga pustili iz Haga, sad ga traže nazad, a sve sa istim ciljem da uzdrmaju režim. Zato je Vučić požurio da se, opet, morbidno identifikuje sa Đinđićem, kojeg su, zbog iste vrste patriotskih izjava o Kosovu , odbacili isti saveznici koji sada njemu kroje kapu. U takvim okolnostima, Vučiću je ostalo samo da Šešelju ponudi ono što obojica najviše vole – pare. Ako se nagode, poštedeće Srbiju nereda. Ta opcija je moguća, iako je teško očekivati da vojvoda uzme pare, zatakne ih za šubaru i opet ode na put bez povratka.
Pored haosa i nagodbe, kao treću opciju ne treba odbaciti ni mogućnost njihovog pomirenja i zajedničkog suprotstavljanja Zapadu.
Ma koliko neverovatno izgledala ta pretpostavka, pre odbacivanja valja uzeti u obzir da su Šešelj, Vučić i Nikolić već mnogo puta u svojim karijerama dokazali sklonost ka najčudnijim zaokretima. Bez ikakve obaveze prema svojim stavovima, ideologijama, glasačima, moralu i državi, oni su svim svojim potezima pokazali da ih povezuje samo jedan, ali najjači zajednički imenitelj – interes. Zato ne treba olako preći preko varijante njihovog novog okupljanja, kojim bi vratili Srbiju 25 godina unazad i na dogledno vreme onemogućili prisustvo civilizacije u ovim krajevima.

Vučić nema izlaza

Srpski premijer će po svaku cenu braniti svoj tron. Bez obzira na iskušenje sa Šešeljem, pokušaće da Amerikancima dokaže podobnost i vernost. Ako u tome ne uspe, ako iz Vašingtona stigne procena da je vreme za njegov odlazak u prošlost, Vučiću neće preostati ništa drugo nego da svim silama udari po političkim protivnicima.
Glavni pretendent na vlast u postvučićevskoj Srbiji trenutno je Ivica Dačić. Lider socijalista ima podršku najuticajnijih predstavnika međunarodne zajednice, dokazao je spremnost na bespogovornu saradnju, nije skup, nije sklon diktaturi i ne iritira mesijanskim ambicijama. Baš zato, Vučić se već odavno nameračio na Dačića. Da su rezultati poslednjih izbora bili malo drugačiji, da su cenzus preskočili Mlađan Dinkić i Čedomir Jovanović, Dačić bi sada čamio u nekoj hladnoj ćeliji, a ne u kancelariji predsedavajućeg OEBS-om. Nervozan, Vučić je već nekoliko puta pokušavao da, bez obzira na cenu, eliminiše Dačića iz vlasti. U tom smeru, nekoliko puta je najavljivao rekonstrukciju Vlade, prvo za januar, pa za mart, a sada preti aprilskim čišćenjem. No, dozvolu zajedničkih stranih mentora nije dobio, tako da od tog posla nema vajde.
Sa Dačićem, Tadićem i Nikolićevim delom Srpske napredne stranke strani gospodari Srbije mogli bi da sklepaju novu vladu, bez Vučića.
To su osetili i mnogi funkcioneri SNS-a, koji se sve hrabrije i otvorenije distanciraju od svog vođe, do juče neprikosnovenog autoriteta. Čak i doskora najverniji pripadnici Vučićeve dvorske svite sada traže mostove prema Nikoliću, Dačiću i, naročito, stranim diplomatama.
Da bi zaustavio rasulo i kaznio izdajnike, vođa naprednjaka nedavno je raspustio nekoliko značajnih opštinskih i gradskih odbora, poput onog u Nišu. Uzalud postavlja svoje poverenike, preti i podmićuje, naprednjački Titanik je udario u santu leda i brzo tone na dno.
Ni kapetan Vučić neće ostati na tom brodu. Pre nego što SNS potpuno potone, on će kupiti imanje pored Montevidea i pokušati da se izvuče od odgovornosti za sve što je radio u protekle tri godine.
Na kraju, autoru ovog teksta i tri knjige o Aleksandru Vučiću ostaje žal što nije stigao na vreme da objavi i leksikon „Ko je ko u Vučićevom kartelu“, ali za utehu mu je što će dobiti priliku da političke stranputice i avanture istog glavnog junaka prikaže u sledećim knjigama: „Lov na Vučića“, „Vučić uhvaćen u Urugvaju“, „Suđenje Vučiću“, „Zatvorski dani diktatora Vučića“…
Uostalom, to i nije bitno. Samo neka on beži gde stigne, Srbija će biti čistija.

KNJIGU PREDRAGA POPOVIĆA „ISTINA O VUČIĆU“ NARUČITE NA 063/123-2702
istina o vucicu_korice_dinexreklama

From → Uncategorized

21 коментара
 1. MA FANTAZIJA INSAJDERSKI I U TVOM FAZONU . RAZOTKRUVANJE GLOBALISTICKIH PLANOVA JE SVRHA NOVINARSTVA HVALA TI.

 2. OSHTRO I ARGUMENTOVANO PO NJEMU I KLIKI NEPISMENIH GLASACHKIH MASHINICA U SKUPSHTINI RAZBIJANJE SRBIJE.

 3. vuk permalink

  dosta stvari u ovome tekstu me nervira
  prvi dio teksta je netacan,drugi dio polovicno
  Pedja ja sam srbin iz crne gore
  odgojen da znam sta je dobro a sta je lose
  jako sam besan na to da ce jako veliki procenat srbije da
  precuti ovo sto radi vucic
  i da sve aminuje za neku bednu platu iliti neku cast
  kazu stari ljudi,sto losiji narod to losija vlast
  imam osecaj da su u pravu
  napisacete jos vi mnogo tekstova
  i to mi je zao,obicnom narodu nece biti bolje

  • darko permalink

   Pozdrav Vuce, ne bih da ispadne kako unizavam Vase misljenje, ali imam utisak da niste saavim razumeli tekst, ili makar taj famozni „prvi deo“. Pedja je pisao u metaforama, ocito aludurajuci na popularnu knjigu „Sivi vuk“ koja se bavi (jos uvek hipotetickim) bekstvom nacistickog vodje iz Evrope.

   • darko permalink

    Moja greska, hteo sam da napisem poslednji a ne prvi deo teksta. Poslednji deo teksta sa naslovima imaginarnih knjiga ostavlja takav utisak.

  • Vuče, dosta stvari me nervira u Vašem komentaru.Netačni su mu početak, sredina i, delimično, kraj.
   Iako ne navodite šta je netačno u mom tekstu, pretpostavljam da se ta ocena odnosi na tvrdnju da Vučić priprema bekstvo u Urugvaj. Verovatno zaista to nije tačno, ali to nije moja, nego njegova tvrdnja. Ne znam s kojim motivima – valjda da bi izazvao sažaljenje – Vučić povremeno zastrašuje saradnike i javnost takvim pričama. Upravo dok ste Vi pisali ovaj komentar, on je na Hepi TV najavio povlačenje iz Vlade. Setite se brojnih sličnih najava, od kojih su mnoge plasirane preko medija. U vreme kad je Šešelj uhapšen zbog tuče u Skupštini, 1994, Vučić je tvrdio da će napustiti politiku čim vojvoda izađe iz zatvora. U leto 1999, posle bombardovanja, na dva meseca je napustio SRS. U septembru 2008, kad je Nikolić formirao SNS, Vučić je u Jajincima tihovao i izjavljivao kako planira da se zaposli u firmi svog brata Andreja, a može da radi i kao marketinški stručnjak ili prevodilac.
   Kad sam obavešten da je aktuelnim saradnicima plasirao priču o Urugvaju, nisam se iznenadio. Nemojte ni Vi, to je samo deo njegove politikantske taktike s kojom, pretpostavljam, želi da proveri odanost pojedinaca iz okruženja.
   Na kraju, i meni je žao što ću napisati još neke tekstove o Vučiću, a narodu neće biti bolje. Narodu će biti onako kako zaslužuje.

  • milena nikšić permalink

   Kada bi to bila istina ja bih pevala, samo da to opet nije neki trik Vučićev.Ma nema lakše nigde zaradjenog hleba, a on ga i ne zaradjuje, on ga otima od naroda, i dobro kažeš Petre da smo takvi kakva nam je i vlada. Kada bi svi mogli da pročitaju ovaj tvoj komentar bilo bi super, što to nisi poslao na fejsbuk širom pa neka dobiju i oni u Indiji, Americi Austaliji i po celom svetu, a pogotovu u okruženju, EU to već zna i Amerika ❤

 4. darko permalink

  Naprednjaci su kao akcioni film, nikada ne znas sta ce se desiti u sledecoj sceni. Penjanje na Himalaje donosi manje stresa i neizvesnosti od zivota u naprednjackoj diktaturi. Putujuci cirkus Aleksandra Vucica, stalno angazovan u Skupstini Srbije od leta 2012. godine, zaista je sastavljen od takvih moralnih karikatura da im je tesko naci premca u svetskoj literaturi. Ni zlocinci i kockari iz romana Dostojevskog, ni pohlepnici i licemeri iz Balzakovih, ne mogu se porediti sa naprednjackom bagrom, jer su imali nesto ni jedan naprednjak nema, osim Vucica, svoju licnost, inteligenciju i kakav-takav autoritet. Taman pomislis da su naprednjaci dotakli dno svojim ponasanjem, ali vec u sledecem momentu shvatis da moze gore. Nekada se govorilo da goreg ima gore, a sada bi se ista izreka mogla prefirmulisati u tvrdnju da i od najgoreg postoje naprednjaci. Poslednji sou program dezurnog skupstinskog klovna Zorana Babica potvrdio je gore napisanu misao. Tokom nedavne skupstinske rasprave na temu BeogradH2O, doslo je do rasprave izmedju Vucica i Borka Stefanovica. U vec vidjenom maniru patoloske potrebe za samohvalom i da njegova bude poslednja, Vucic nije propustio priliku da obavesti javnost kako punih 14h nije napustao salu, za razliku od zlih i potkupljenih poslanika opozicije koji se samo setkaju. Realno, ovakav izliv populizma i degutantnog hvalisanja manje-vise svi ocekujemo od sumanutog tiranina. Medjutim, ono sto je usledilo nakon toga zaista je bilo previse i za takvu skupinu budala kakvi su napredni radikali. Prvi je ustao Zoran Babic (siroj javnost poznatiji kao Manulac), koji je vec u prvoj recenici iskazao svoje divljenje Vodji koji vec 14h nije ustao, da bi onda krenuo sa samoponizavanjem kako on, ili bilo ko drugi, nije mogao toliko da izdrzi, kako je i on sam morao da ustaje vise puta, kako premijeru nema ravnog u radu… Bukvalno salva neshvatljivog poltronstva, mazohistickog unizavanja sopstvene licnosti, velicanja jednog ociglednig psihopate koji se topio slusajuci kako se njegovi podanici prosto utrkuju ko ce vise da se ponizi u svom udvoristvu. Nekada se pitam da li je sve to samo dobro organizovana predstava, ili su ti likovi skupina pravih ludaka. Ono sto ohrabruje jeste cinjenica da javnost sve teze naseda na trikove spin doktora, pa je tako u trenu pukla prica o hapsenju falsifikatora licne karte bata Andreja. Pokusaj da se skrene paznja javnosti sa teme helikoptera neslavno je propao. Napresnjacka kula od karata je pocela da se rusi sve ocitije.

  • stanislava permalink

   Darko, kada vec pomenu skupstinsku raspravu, zelim da napomenem jednu vrlo zanimljivu sitnicu. Tokom rasprave poslanik naprednjaka, nekadasnja perjanica radikala, Aleksandar Martinovic pozvao se u svom izlaganju na sajt „crvenih beretki“, odnosno plasirao je u javnost informaciju koju je tamo procitao. Mozda ova deluje kao sitnica, kao nesto totalno nebitno, ali nije. Svako koje makar jednom posetio pomenuti sajt dobro zna o cemu govorim. Veoma je diskutabilno kakve se informacije, misljenja i forumske teme tamo mogu procitati. Licno ne znam nikoga ko posecuje njihov sajt, a do sada nisam srela osobu koja se poziva na isti. Ako doticni Martinovic cita sta tamo pise, ako uzima sve zdravo za gotovo, onda to jos kako govorio o njemu kao coveku i kao politicaru. To je jos jedan dokaz da su naprednjaci uzalud izlazili iz radikala, kada radikal cuci u svakome od njih.

   • uros permalink

    naprednjaci nikada nece prestati biti radikali. nisu oni napustili tu ideologoju jer su shvatili da je pogresna i pogubna po nacionalne i drzavne interese, vec samo zato sto su promenom retorike i politickih ciljeva mogli da dodju na vlast. sns i nije stranka, to je interesna grupa sacinjena od politickog i moralnog otpada, na cijem celu je verovatno najbesramniji srpski politicar od kada postoji moderno visestranacije. a kakav vodja, takvi i sledbenici i clanovi politicko-ekonomske sekte. jucerasnja sramna izjava svercera gasica da ne oseca bilo kakvu odgovornost zbog pada helikoptera najbolje ilustruje ovu tvrdnju. naprednjacima svaki cilj opravdava sredstva, nema toga sto ne bi uradili samo da osvoje i sacuvaju vlast. incident iz indjije to takodje potvrdjuje. na lokalu odredi batinasa iz sns, metodom terora, straha i ucena prekomponuju vlast, dobijaju glasove i izbore. kada ih uhvate u tim prljavim radnjama, odmah pocinju da glume zrtve te pripisuju drugima ono sto sami rade. ipak, gore od svakog naprednjackog terora jeste saznanje da narod i dalje mirno cuti i trpi.

   • uros permalink

    tamo pise kako je legija heroj, milosevic poslednji, pravi srpski drzavnik, kako je zveki (zvezdan jovanovic) novi obilic i patriota, kako nije bilo srpskih ratnih zlocina (po njima decidirano nije bilo nikada!), i da su devedesete bilo godine nacionalne slobode i ponosa. ako martinovic tamo trazi istinu i inofrmacije, onda je taj covek pokazao svoje pravo lice. jednom radikal uvek radikal, i nemoj te se zavaravati braco srbi nisu oni nikada ni promenili svoje misljenje. sto su mislili devedesetih, to misle i danas.

  • milena nikšić permalink

   Bravo Darko za komentar bolji ne bih napisala ni ja svaka čast a za Manulaća , pa milina ga je slušati ispred svih sns-ovaca on je najzabavniji, sa njegovim Sremćevim pisanijama on je još bolji od Manulaća i liči na njega lepo pored sve sekiracije kada gledaš ovce i koze kako se tuku ispade Manulać i zasmeje publiku, dobra fora što su ga ubacili, jer boljeg nisu imali za klovna u Vučićevom cirkusu hahaha Pozdrav Darko ❤

 5. vuk permalink

  Darko,Pedja prihvatam kritike
  mozda nisam citao izmedju redova,mozda ne pratim sve stvari vezane za vucica
  u pravu ste za jedno da ovakav narod ni ne zasluzuje bolju vlast
  dosta ljudi koje upoznam koji su glasali te i takve
  svi su vezani za tu vrstu usluge,tipa posao za dete,posao za zenu,posao za vise neznam koga.
  i naravno mali dio je nesto zakucio.ato sto ce se unistiti buducnost nase dece,to nasem narodu nije
  na pameti
  ne volim nepravdu i to je to.
  izvinjavam se ako sam nekog uvredio

 6. stanislava permalink

  Skoro svako vece na Piknik televiziji, posle Nacionalnog dnevnika (lazi i prevara), ide poseban dodatak pod imenom „Aktuelno“, ili tako nesto. U 99% sve je u znaku velikog Vodje. To me veoma podseca na devedesete i cuveni „Dnevnikov dodatak“ – sredstvo medijske manipulacije i ratnohuskacke politike u sluzbi stvarnog rata. Ako i posle pada ovog rezima Piknik televizija prodje ponovo po sistemu „puj pike ne vazi“, onda smo mi lud narod.

 7. Nikola permalink

  U Urugvaj….hahahaaa. Svaka cast Popovicu, imas smisla za zajebanciju. To mora da je neka aluzija na nacisticke pacovske kanale. Tekst nemoram ni da citam, naslov me je vec ocarao.

 8. Bojan permalink

  U Indjiji naprednjaci opet terorisu. Od optuzbi se brane imbecilnim saopstenjima da su zapravo oni zrtve. Ali zasto onda policija i pravosudje ne reaguju? Vracamo se u Cobetovo vreme. Vucic ce posle njega ostati upamcen kao najveci tiranin u novijoj srpskoj istoriji.

  • darko permalink

   Ja vise ne mogu da prepoznam u sta se pretvorila moja Srbija pod terorom naprednjacke bande. Ovakvo samovlasce, gazenje svih moralnih i pravnih normi, medijski linc svakoga ko drugacije misli, partijsko zaposljavanje…to nisam mogao zamisliti ni kao nocnu moru. Meni dodje da lupam glavom zid kada pogledam koliko je narod apatican i uplasen. Pune tri godine ovaj sljam nas jasi, pljacka i ponizava, a mi samo cutimo. Ako neko misli da je gandijevski otpor resenje – vara se! Ova vlast razume samo jedan jezik – golu silu! Onaj ko vlada buzdovanom, taj se buzdovana i plasi. Najnovija zrtva naprednjackog spin tima jeste ombudsman Sasa Jankovic. Uporni ombudsman vec nedeljama proziva vlast u vezi slucaja pada helikoptera, trazi da se konacno kaze ko i za sta je kriv, pa je logicno na sebe navukao gnev sizofrenog vodje i njegovih ministara. Ovakvo blacenje nisam skoro video. Jankovic je napao citav esalon Vucevih dvorskih luda, spin doktora, lazova i lopova, prava pretorijanska garda (zapravo) uplasenog i pomahnitalog tiranina. U prvim borbenim redovima su stare, proverene kuke i motike naprednjacke sekte: Bizon, Manulac, zubati Vucicevic, zatim samozvani mediji poput Informera, Alo, Pinka itd. U toku je takmicenje ko moze vise da pljune na Jankovica. Rezimski cirkus je otisao toliko (pre)daleko da nesrecnog Sasu gotovo direktno i bezocno optuzuju za ubistvo! Ne bih sada isao u detelje, posto verujem da su citaoci uglavnom upoznati sa citavom pricam. E, tu ponovo dolazimo do pitanja zasto javnost cuti, gde su gradjani ove drzave?! Mogu da zamislim kakav se tek spin priprema povodom mitinga DS zakazanog za sledecu subotu. Na stranu koje za koga, ali se vie ne moze trpeti. Naprednjaci se opasno igraju drzave, teraju nas da svi zajedno zivimo u nekoj njihovoj pararealnosti, kao da smo maloumni. Kako to lepo rece jedan gost na b92, na temu slucaja ombudsmana, za razliku od 2000-e godine, sada niti mozemo niti trebamo da cekamo podrsku sveta, prilike nisu iste, ovoga puta moramo sami da delamo, bez pardona i cekanja. Na zalost, kao po obicaju, nije imao ko da cuje, nacija je trenutno zauzeta gledanjem Parova na jos jednom u nizu rezimskih bastiona medijskog totalitarizma.

   • stanislava permalink

    Darko, sklonili su Soskica iz NBS da bi mogli da tamo rade sta hoce. Doveli su Jorgobanku sa sumnjivom diplomom, koja je prvo sebi podigla platu do astronomskog iznosa, da bi nakon toga, nekada nezavisnu instituciju, potcinila volji i uticaju SNS. Istu stvar zele da urade sa mestom ombudsmana. Sklonice Jankovica, koga ce prvo naruziti kao da je najgori olos, da bi nakon toga na njegovo mesto postaviki neku naprednjacku cepanicu. I naravno taj novi ombudsman ce odmah reci kako je helikopter pao zbog klimatskih promena na Juznom polu. To je njihov metod vladavine, ili se pokori, ili se ukloni. Ipak, nadam se da nisu toliko ludi da sklone Jankovica, jer bi im to bio zesci autogol. A ako ga ostave bice to dobar znak, da je Vodja konacno shvatio da mu je kraj blizu, i da mu je u interesu da sto manje iritira narod.

   • v i k t o r permalink

    meni je dovljno samo da letimicno pogledam naslove u nasim novinama pa da shvatim gde zivim. jedino resenje je ili razviti dobar sistem meditacije pre i posle citanja vesti ili popiti ranisan preventivno. svako udubljivanje u vesti i pokusaj logickog razmisljanja, zasnovanog na moralu i zdravoj pameti, siguran je put ka tituli cirasa ili sticenika dusevne bolnice. zavrsio sam medicinu pre 4 godine, zavrsio obavezno staziranje, samo pohvale dobijao, a sada nemam posla. zgadilo mi se kada su mi neki prijatelji savetovali da se uclanim u sns ili sps zbog posla. pre cu raditi na gradjevini, ali cu sacuvati obraz.

    danima pratim kako blate jankovica, ali me je danasnja vest porazila. unuk legendarnog pups-ovog fosila krkobabica, odnosno sin onog ljigavca kojo drma postama srbije, sa samo 27 godina postao je neki sef, zamenik ili tako nesto u privrednoj komori beograda. ako sam dobro upamtio. da li je potrebno reci da je krka-junior zavrsio megatrend? :-)))))
    zaista sns i sps sa svojim satelitima su uspeli da srbiju dovedu do dna. sta je sledece? mladi krka kao ambasador ili zamenik premijera? pa sta ce onda da radi princ danilo? 🙂 divnu poruku mladim i postenim osobama, znaci nista skola, nista znanje, samo hohstapleraj, veze, lova, politika.

 9. pozdrav popovicu,i jedna molba,posto vrlo dobro poznaje domace politicare,tj.kako vidimo iz dana u dan ,ljude koji ne prezaju da za saku dolara,,izdaju i narod i zemlju,,da na ovom sajtu,kaze…odakle su im koreni,koje su vere,od koga su potureni da s nama vladaju(englezi ameri,vatikan i sl.)tj.da i dalje ova zemlja,krvari,iz dana u dan propada,jer nelogicno mi je da kobojagi tranzicija,promene i sl.floskule,evo traju 25 godina?sto je mnogo,mnogo je,isto tako da kaze..ko od vladika,vrha crkve,radi za..koga?vatikan,ciu,mosad,masone,itd.zasto ova molba…zemlja tone,narod propada..a njima usta izbacuju sve vise i vise reci..gade mi se

 10. Sve je ovo lepo, ali lepe stvari su pisali i Domanović i Nušić, pa ništa nismo naučili. Me, nismo mi te sreće…ovo je utopija

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: