Скочи на садржај

PROGRAM POLITIČKOG SAMOUNIŠTENJA JOVE BAKIĆA

31/05/2015

jovo bakić

Jovo Bakić je mlad, pametan, obrazovan, hrabar, ambiciozan i samouveren. Doslednom kritikom Tadićevog i Vučićevog režima stekao je status nepokolebljivog opozicionara i beskompromisnog borca za pravdu, istinu i normalnu Srbiju. Dakle, pravi primer političara nove generacije.

Za razliku od mnogih intelektualaca čiji se politički angažman svodi na novinske intervjue, Bakić se odrekao tog konformizma, prihvatio rizik i upustio u konkretnu akciju. Kao „idejno-politički mentor“, što god to značilo, vredno radi na izdradi „novog političkog programa Demokratske stranke“.

Već na prvom koraku, istupajući na političku scenu, Bakić je pucao sebi u obe noge.

Perfektno je zabrljao u svemu: izboru saradnika, ideja, tema, ciljeva i sredstava za njihovo ostvarenje. Kao ključna načela svog programa predstavio je antikapitalizam, antiimperijalizam i doslednu sekularnu usmerenost, koje će okititi recikliranim levičarskim parolama bez kompatibilnosti s realnim životom, ali vrlo uputrebljive u pokušaju da se srpskim biračima predstave kao začetak „naše Siriza“.

Impresivan spisak zabluda nastao je usled Bakićevog pogrešnog tumačenja društvenih i političkih procesa. Naprosto, ideologije su mrtve. Ubili su ih sitni i pohlepni politikanti, a sahranili alavi partijski funkcioneri, članovi, aktivisti i glasači. U srpskoj političkoj praksi genocid nad ideologijama počeli su Slobodan Milošević, Mira Marković i Vojislav Šešelj. Stvaranjem crno-crvene koalicije stvorili su uslove za sve morbidne saveze koji su od tada nastajali i koji traju i danas, u kojima je, zarad ličnih interesa, prihvatljiva saradnja ekstremnih levičara i desničara.

Antikapitalizam i antiimperijalizam predstavljaju lepe i besmislene levičarske parole, ništa više. Kao i sve ostale civilizacijske tekovine (demokratija, zaštita ljudskih prava i sl.) Srbija nije prihvatila kapitalizam. Naprotiv, ovde je instaliran jedinstven sistem koji Bakićev drugar i budući saradnik u SS (srpskoj Sirizi) Saša Radulović tačno naziva burazerskom privredom. U istom kontekstu treba tumačiti i bakićevski antiimperijalizam. Srbija nije pod kolonijalnom upravom američke ili evropske imperije. Okupirana je. Ko želi da se tome suprotstavi, ne piše utopističke parole nego osniva pokret otpora.

Treće Bakićevo načelo – dosledna sekularna usmerenost – zasniva se na logičnom i opravdanom zahtevu za oporezivanjem Srpske pravoslavne crkve i ostalih verskih zajednica. Ko god vidi limuzine koje voze srpski episkopi, njihove dvorove s pozlaćenim nameštajem i „rolekse“ na prepodobnim rukama vladika Grigorija i Atanasija Rakite, podržaće predlog da se akcionarskom društvu SPC naplati porez. Ideja bi bila ok kad je ne bi zagovarali idioti i prevaranti koji ne obraćaju pažnju na perverznu činjenicu da se iz budžeta velike pare odlivaju na račune tzv. nevladinih organizacija. Ako je u interesu srspkog društva da se iz škole izbaci veronauka, a u državnu kasu ubaci deo crkvenog plena, onda bi bilo logično da se zahteva i izbacivanje tih 300 lažnih NVO iz budžeta. Ma šta mislio Bakić, Srbima su značajniji čak i ovakvi episkopi i svi anonimni monasi nego, recimo, Sonja Liht, Sonja Biserko, Borka Pavićević, Boban Stojanović i Predrag Azdejković.

Bakićev novi politički program, koji „neće nalikovati nijednom drugom“, trebalo bi da promoviše Borko Stefanović. Prema planu, prvo će to promovisati u okviru Demokratske stranke, da bi, kad, prema očekivanju, bude odbačen, Stefanović i Bakić, verovatno uz Radulovića i još neke večne autsajdere, i zvanično formirali srpsku Sirizu. Do tog udara na ionako uzdrmanu DS doći će kad to bude najviše odgovaralo Aleksandru Vučiću. Da bi dokrajčio DS, Vučić će, kao Tadiću pred prošle izbore, otvoriti medije za Stefanovića i Bakića. Neće mu smetati njihova tvrda opoziciona kritika, od nje on neće imati nikakve štete, a SS (srpska Siriza) koristi.

„Političari nove generacije“, Borko i Jovo, imaju pravo na svoj avanturizam. S druge strane, Demokratska stranka nema tapije na status večnog i nedodirljivog predvodnika demokratizacije srpskog društva. Nema ni pravo da od potencijalnih birača traži sažaljenje i poziva se na retke svetle simbole stranačke prošlosti. Bojanu Pajtiću je u nasleđe ostao teret koji su mu natovarili Tadić i Đilas, a moraće da se ljulja i pod naletima SS kritičara koji su već počeli s potezanjem najtanjih žutih karika: Šutanovca, Božovića, Dulića, Milosavljevića… Kad dođe do otvorenog sukoba SS i DS, Bakić će, sviđalo mu se to ili ne, postati najkorisniji Vučićev saveznik u zatiranju ostataka opozicije.

Da to ne želi, Jovo Bakić bi Srbiji, u svom političkom debiju, ponudio ono što joj je najpotrebnije, suštinski nov politički projekat zasnovan na jednom jedinom zahtevu – utvrđivanju porekla imovine političara.

Samo primena tog načela može redefinisati srpsku političku scenu i kompletno društvo. Utvrđivanjem porekla imovine Srbija bi se očistila na svim nivoima, raspetljalo bi se crno klupko politike, mafije, tajkuna i svih ostalih parazita koji su opljačkali državu i narod. Donošenje jasnog zakona i formiranjem institucije koja bi upravljala tim katarzičnim postupkom omogućilo bi se kažnjavanje kriminalaca koji su, zloupotrebom političkih položaja, stekli ogromnu imovinu i ojadili građane. Takva akcija predstavlja bi „restart“ koji zagovara Radulović i „antikapitalizam i antiimperijalizam“ levičarskih zaljubeljenika u Sirizu.

Pametan je Bakić, zna on to. Međutim, krenuo je pogrešnim putem. Šteta. Sa svim svojim vrlinama i vrednostima mogao je da pomogne Srbiji u borbi protiv aktuelne diktature. No, nije ni prvi ni poslednji pretendent na status „političara novog kova“ koji nije uspeo. Nije za utehu, ali bar će osloboditi mesto za nekog sledećeg avanturistu.

KNJIGE PREDRAGA POPOVIĆA NARUČITE NA 063/123-2702

istina o vucicu_korice_dinexreklama

From → Uncategorized

2 коментара
  1. Данко Б. Марин permalink

    Запад зомбирао нејаког Јована – изЛАЖЕ туђе , одавно припремљене планове и програме.

  2. Cula dam da je g. Bakic clan tzv. TRILATERALNE KOMISIJE. Ako je to tacno onda od ove nove koalicije nema nista novo I pozitivno. Sve su to lovci u mutnom. Jos jedno razocarenje u opoziciju.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: