Скочи на садржај

Vučićeva trodnevna sramota u Moskvi

03/11/2015

vučić medvedev2

Putujući cirkus Aleksandra Vučića prošao je Moskvom i, nažalost, vratio se u Beograd. Trodnevna predstava završila se samo s nekoliko propagandnih petardi, bez aplauza.

Vučić se u Rusiji proveo tek malo bolje nego njegov idol Napoleon pre dva veka. Obojica su se tamo uputili s velikim ambicijama, ali nisu naišli na gostoprimstvo. Doduše, aktuelni srpski car bar je video gospodare Rusije. A, s obzirom kako se proveo, bolje bi mu bilo da ni do tih susreta nije došlo.

Srpski političko-privredni karneval, s pratećim ansamblom sekretarica, pi-ar lepotica i sličnih rekreativnih objekata, već na Šeremetjevu je dočekan kako sleduje – ne kao državna delegacija, nego kao grupa turista. Ministri i tajkuni su tri sata zadržani na aerodromu, bez VIP tretmana. Domaćini im nisu organizovali prevoz, ali dopustili su im da sami biraju taksi kojim će se uputiti u Moskvu.

Prijem je priređen u Gradskoj skupštini Moskve, a ne u zgradi Vlade ili nekoj drugoj federalnoj ustanovi. Srpske biznismene pozdravili su zamenik ministra pravde, zamenik predsednika privredne komore Rusije i pomoćnik gradonačelnika Moskve. Posle zvaničnog dela, Rusi su otišli, čak i prevodioci. Naši vajni tajkuni se nisu unervozili. Sami sebi su prikazali svoje promotivne filmove, da bi, ogladneli od uzajamnog čestitanja na fantastičnim poslovnim uspesima, otišli u restoran. Nisu prikazivali filmove izvesne Ružice iz „Parova“, ali Milomir Marić im je prepričao kako izgleda i šta sve radi „Severina sa Vračara“. Iza sebe su ostavili haos kakav Vučić viđa samo ujutru, posle žurke kod kuma Bašanovića.

Iako je bilo predviđeno, ruski premijer Dmitrij Medvedev je prvog dana posete odbio da se vidi sa srpskim kolegom. Kad je saznao da je sastanak otkazan, Vučić je pohisterisao kao pred svoje tajno venčanje. No, to je bio tek početak ponižavanja. Brutalni atak na njegovu sujetu dogodio se kad su Rusi iz srpske delegacije izdvojili Ivicu Dačića, Dušana Bajatovića i Aleksandra Antića i, kao drage goste, odveli ih u Kremlj.

Medvedev i Vučić su se sreli na forumu „Otvorene inovacije“. Šta ga čeka, Vučić je shvatio još dok su se rukovali, kad mu je Medvedev podrugljivo rekao:

– Mora da je kod vas u Srbiji sve odlično čim vam je cela vlada ovde…

U svakoj šali ima pola istine, u Srbiji možda ne bi bilo baš odlično, ali bilo bi mnogo bolje kad bi cela srpska vlada ostala u Rusiji. Recimo, u Sibiru.

Uvodno ćaskanje ruski premijer je iskoristio da opomene gosta da nije pristojno što se ne odgovara na telefonske pozive ruskih diplomata. S najtužnijim izrazom lica, kao da veruje sebi, Vučić je priznao da je kriv za taj problem u komunikaciji, ali samo zato što ima stari model mobilnog telefona. Da se to ne bi ponavljalo, domaćin mu je dao smart-telefon s dobrim prijemom.

U zvaničnom delu sastanka, Medvedev je predložio da aktivno učestvuju svi prisutni srpski ministri. Prestravljen, znajući kakve stavove bi izneli njegovi tzv. Nato-ministri, Vučić je insistirao da samo on govori. Dodvoravajući se domaćinu, govorio je na ruskom jeziku.

– Moram da Vas pohvalim, dobro govorite ruski, ali ipak Vam trebaju dodatne lekcije – rekao je Medvedev.

Vučić je dodatne lekcije imao u Vašingtonu, gde mu je naređeno da odbije ruski predlog o novom ugovoru kojim se reguliše status „Rusko-srpskog humanitarnog centra“ u Nišu. Iako je Srbija pružila dokaze Americi i Evropskoj uniji da se niški aerodrom „Konstantin Veliki“ koristi isključivo kao centar za vanredne situacije, za pomoć u gašenju požara, prilikom poplava ili drugih nepogoda, Vučićevi zapadni sponzori su u strahu da Rusi tamo ne podignu vojnu bazu koja će biti pandan Bondstilu na Kosovu, gde trenutno ima oko 12.000 NATO vojnika. Evropska unija je Srbiji postavila uslov da, ukoliko želi pristup evropskom sistemu za vanredne situacije, mora raskinuti komplementarni ugovor s Rusijom. Srpska Vlada još nije donela zvaničnu odluku po tom pitanju, ali Vučić je direktno rekao Medvedevu da je došlo vreme da se okonča rad RSHC.

Iako su već navikli na Vučićev šarlatanski način vođenja politike, Rusi su izgubili strpljenje. Medvedev mu je doslovno rekao da mu ga je više preko glave. Na brzinu je skratio razgovor i zamolio ga da ode.

Posle toga bilo je jasno da ni o kakvoj ozbiljnoj saradnji Srbije i Rusije neće biti govora. Nije dogovoren nijedan novi posao, nije potpisan nijedan novi ugovor.

Da bi prikrio katastrofalne rezultate trodnevne sramote u Moskvi, Vučić je plasirao priču o sporazumu o „Metanolsko-sirćetnom kompleksu“ u Kikindi i pančevačkoj „Petrohemiji“, iako su ti poslovi dogovoreni mnogo ranije. Pre dve godine, kad se prvi put obrukao u Rusiji, Vučić je najavio dobijanje milijardu evra kredita za Železnicu i kupovinu ruskih aviona, radarskih sistema i protivavionskog oružja. Sada se setio još jedne milijarde evra i specijalnih topova, koje bi, logično, Srbija kupila po tržišnim cenama, bez povlastica. Sledeći put kad ga Rusi otkače, najaviće kupovinu podmornica ili već tako nečeg.

Tužna moskovska predstava završena je Vučićevim susretom s Vladimirom Putinom. Iako su srpski mediji uveliko najavljivali taj spektakl, u ruskom predsedništvu nisu očekivali, niti su bili zainteresovani za taj sastanak. Na kraju, prema određenim informacijama, do sastanka je došlo uz posredovanje Emira Kusturice i Nikite Mihalkova.

I da Vučić nije srušio most odbijanjem saradnje s ruskim centrom za vanredne situacije, Putin ne bi hteo da ga vidi. Ne zbog Vučića, nego zbog Nikolića.

Prilikom poslednje susreta dvojice predsednika, umesto da sluša Nikolićevu jadikovku, Putin mu je dao prazan list papira i rekao:

– Napišite mi sve šta vam treba: novac, investicije, tehnologija, oprema, bilo kakva vrsta pomoći…

– Kupite od nas 500 „fijata“ godišnje – odgovorio je Toma kao iz onog specijalnog Vučićevog topa.

Tada je i Putin shvatio ono što cela Srbija odavno zna i trpi – da su srpski državnici beznačajni paraziti kojima je sitna provizija važnija od državnog i nacionalnog interesa.

U kratkom razgovoru, ruski imperator je uživao posmatrajući kako se Vučić znoji i muca, pokušavajući da izvrda odgovor na pitanje o poglavlju 35 i ultimatumu da Srbija prizna albansku državu Kosovo.

Aleksandar Vučić se loše proveo u Vašingtonu, još lošije u Moskvi, prijatelji iz Nemačke raskrinkali su ga ucenom za priključenje EU, a poslovno-mafijaški partneri iz Crne Gore i Ujedinjenih Arapskih Emirata glasanjem za prijem Kosova u Unesko. Jedini diplomatski uspeh napravio je u dogovoru sa Papua Novom Gvinejom.

Posle svih pretpljenih poniženja, ako ikada umre, Vučića bi trebalo sahraniti uspravno, da bar jednom ne bude na kolenima.

KNJIGE PREDRAGA POPOVIĆA NARUČITE NA 063/123-2702

istina o vucicu_korice_dinexreklama

From → Uncategorized

24 коментара
 1. Polu pismeni politićari, nit znaju nit umeju da budu politčari. Misle da diplome, lažno stečene, rade.
  Diploma neznači ništa ako je osoba nepismena. Gladam samo koliko Dr. imaju mladi političari.
  Malo istinske šale: Političar diplomirao na privatnom fakultetu, pohvalio se ženi, da sam znao da je ovako lako završio bi i srednju školu.

  • Isidora permalink

   Po pravopisu bi se reklo da Vi uopšte niste studirali…

  • Mirko permalink

   *полуписмени, политиЧари. нити(нит’), не значи, завршио биХ. ЕЕЕ мој писмењаче, ако си им рекао….

  • Njuposlav Zvekic permalink

   Rec „polupismeni“ se pise ovako…

  • aaaaaa permalink

   Ne znaci se pise a ne „neznaci“. Toiiko o tvojoj pismenosti

  • Izgleda da si ti polupismen. Mogao bi za početak da naučiš kako se piše na srpskom jeziku pa da onda bilo šta komentarišeš. Tugo jedna tužna.

   • rokan permalink

    vidite kako ubaceni element rastura diskusiju sa nebuloznim upadicom o studiranju i svi se uhvate za to i niko vise tekst ni ne pominje…inace,tekst je izuzetan a mi polako al sigurno dolazimo na nivo ugleda kakav bugari imaju i kako nas hrvati zovu…mislim da znate da ne pisem..ah znam,pravopis mi nije dobar

 2. Smejao sam se dok sam čitao a na kraju sam progutao gorku knedlu, shvativši da je sve istina.

 3. Milan permalink

  Bravo Peco…steta je sto glasaci sns nose zelene naocare, pa jedu slamu, misleci da je detelina…valjda ce ih jednom zaboleti stomak…

 4. heart.will.travel permalink

  Bravo Pedja 🙂

 5. Svaka cast na hrabrosti da se ovo iznese u javnost. Nije mi jasno da je sve na netu dostupno, a da ljudi i dalje čekaju da se nešto desi, bilo bi bolje da se okupe i protestuju za početak.

 6. vladimir permalink

  prije par godina su volili Vucica a posebno njegovu intelegenciju pa ga onda poslje toga proglasili glupanom i kritikovali pa ga kovali u zvjezde jer se bori protiv kriminala pa ga poslje toga proglasili kriminalcem . Sad je on neko ko rastura i rasprodaje Srbiju i nevoli bratsku Rusiju a ako sutra napravi nesto veliko sa Rusijom ili bilo kim drugim opet ce biti veliki i pametni Vucic. Meni se vise po malo gade ovakvi prevrtljivi i razliciti stavovi o istim osobama.

 7. mile permalink

  steta sto ih nisu docekali ko vase na brijunima

 8. Aleksandar permalink

  Ako je ovo istina, ne bi me iznenadila. Ako Vucic stvarno odbio RSHC, time je odbio pruzenu ruku prijatelja i bacio zadnju slamku. Bez pojacane saradnje sa Rusijom, Srbiji nema olaksanih razgovora sa EU i USA, a ni sa bilo kim drugim. Ako je ovo istina, ponavljam, ostavio je Srbiju i njen narod na pucini punoj ajkula da plivaju i stradaju od njihovih zuba.
  Strasno je to koliko Srbija nema koga da izabere i postavi za Predsednika, koji ce da ucini nesto za svoju zemlju i svoj narod, a ne da sitnim prevarama i sibicarskim poslom prikuplja lazne poene za glasanje.
  Uzas!!!
  PS: Ko zna sta nas dalje ceka? Neka nam je Bog u pomoc!

 9. Зоран permalink

  ПИШТЕ ЋИРИЛИЦОМ да не служите Западу као Вучић и не понижавате сопствену културу и језик!

 10. ПИШТЕ ЋИРИЛИЦОМ

 11. goran permalink

  vučić glumi u srbiji velikog vođu , a kad ode putinu i bajdenu onda im se uvuče skroz u dupe. vučić je jedan od najlošijih đaka loše miloševićeve škole demokratije na miloševićev način.

 12. Душан КОВАЧЕВИЋ permalink

  Одличан текст!
  Полако, али сигурно, напрњачкој преварантској булументи се ближи крај.
  Срдачан поздрав.

 13. Јевстатије permalink

  Понесен овим одличним текстом, одем на пар информативних портала руских да оверим вести о овом великом Вучићевом лажном успеху. Више се писало о његовој посети Сребреници и Тонију Блеру, него све ове лажи како је добио мобилни на поклон и томе слично. Вести су све по два три реда, очигледно тотални фијаско, али машинерија лажи је радила у Србији. Нису Рује глупе, схватићемо за који месец шта је велики лажов мрсио по Москви.

 14. SMO NAM TREBA CHVRSTA RUKA KAO JOSIP BROZ TITO,AKO JE TITO ZIV DOBIO BI SVE STO JE POTREBNO J. N. A. MI PROSTO NEZNAMO GDE SMO NA ISTOKU ILI NA ZAPADU .???

 15. Браћо Срби, па какви смо ми то људи? Човек се труди а нема никог да му помогне. Треба апеловати на медицинске раднике, а посебно на психијатре да му помогну, ако не због њега самог, оно због Србије

 16. Dragi permalink

  Što se tiše naše izreke da je šala pola istine, ja ću vam reći rusku izreku na tu temu, kako bi mogli bolje da shvatite „težinu“ šale Medvedeva. Ta ruska izreka glasi da „u svakoj šali ima deo šale“, a to znači da je ta šala praktično u potpunosti puna istina.

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: