Скочи на садржај

„Salon 1905“: Dekadencija braće Vučić

02/06/2016

salon 1905f

Aleksandar Vučić ima sve: vlast, neograničenu moć, pare… Sad, kad je sve njegovo, ima i potrebu da zavičajne običaje, svojstvene vlašićkim drvosečama, zameni ekstremnim luksuzom. Deo tih kompleksa već leči u Savamali, svom carskom Zabranjenom gradu. Poslednji primer je dekadentni restoran „Salon 1905“, smešten u „Geozavodu“.

Zgradu bivše Beogradske zadruge, spomenika kulture, koja je sagrađena 1907. godine kao zadužbina Luke Ćelovića, 2015. godine je renovirao arapski tajkun Mohamed al Abar, predstavljen kao investitor projekta „Beograd na vodi“.

– Ovu zgradu smo dobili zahvaljujući našem prijatelju Al Abaru. Hoću da mu zahvalim u ime svih građana, jer Srbija nije uložila nijedan jedini dinar u renoviranje – rekao je Vučić („Tanjug“, 27. jun 2015.) i svom prijatelju poklonio ključeve grada Beograda.

Uz ključeve, Al Abar je dobio svih 6.000 kvadrata „Geozavoda“ na trogodišnje besplatno korišćenje. U centralnoj sali montirana je maketa „Beograda na vodi“, a ispred fasade kordoni policije koji su predstavnike režima i njihove partnere štitili od „zatucane većine“, kako je demonstrante nazivao diktator.

Vremenom, maketa je nestala, a u „Geozavodu“ je otvoren restoran „Salon 1905“. „Mermer, bronza i pozlata u Art Nouveaux detaljima koji teže potpunoj posvećenosti hedonizmu“, navodi se u jednom medijskom prikazu „nove beogradske mondenske znamenitosti“. Na sajtu www.salon1905.rs mogu da se nađu prelepe fotografije, jelovnik sa cenama i formular za rezervacije, ali ne i imena vlasnika restorana. Prema nekim napisima, navodno, iza „restorana s jedinstvenom koncepcijom“ nalaze se izvesni Nikola Narančić i Pavle Farčić. Taj kreativni dvojac je 2014. u Zemunu otvorio „Salon 5“ s vrlo sličnim enterijerom. No, njihov poslovni uspeh sporan je utoliko što se ne zna kako su i pod kojim uslovima dobili dozvolu da otvore restoran u legatu koji je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Nije poznato ni ko im je taj prostor dao u zakup, Grad Beograd ili kompanija „Belgrade Waterfront“, pa ni gde je nestala famozna maketa.

salon 1905f2

Sto metara desno od „Salona 1905“, koji vučićevci od milja nazivaju „Beogradom na mermeru“, nalazi se Hercegovačka ulica, koju su nedavno okupirali režimski mafijaši pod fantomkama, a, podjednako udaljena, s leve strane nalazi se „Savanova“, takođe luksuzan restoran, koji je privremenu dozvolu dobio kao „promotivni štand“. Vlasnika „Savanove“, Branislava Đurđevića,  mediji predstavljaju kao „najboljeg prijatelja Andreja Vučića“, a saznaće se i kakvu vezu s gospodarima Srbije ima par Narančić-Farčić.

Aleksandar Vučić je projekat „Beograd na vodi“ počeo kršenjem Ustava, seta zakona i urbanističkih propisa. Primeri „Savanove“ i „Salona 5“ već potvrđuju sumnju da je u pitanju korupcionaška afera ogromnih razmera.

 

KNJIGE PREDRAGA POPOVIĆA NARUČITE NA 063/123-2702

knjige akcija curuvija

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: