Скочи на садржај

Вежите Вучића, не поштује Закон

08/11/2016

Управи саобраћајне полиције МУП-а Србије поднео сам пријаву против Александра Вучића због кршења Закона о безбедности саобраћаја.

vucic-u-sleperu-2

 

ПРИЈАВА против Александра Вучића, председника Владе Републике Србије, на основу члана 30 Закона о безбедности саобраћаја („Службени гласник РС“ бр. 41/09, 53/10, 101/11, 32/13 – УС, 55/14)

Александар Вучић је 7. новембра 2016. године отворио деоницу аутопута Љиг-Прељина и том приликом се провозао шлепером кроз тунел Шарани. Теретним возилом је управљао Дмитар Ђуровић, директор ЈП Коридори Србије. Током ове пропагандне представе, премијер Вучић је пре и током вожње шлепером позирао пред телевизијским и фото камерама. На снимцима се јасно види да у шоферској кабини постоје сигурносни појасеви, али да их возач и сувозач – Ђуровић и Вучић – нису прописно везали. На тај начин су прекршили одредбе Закона о безбедности саобраћаја.

vucic-u-sleperu

Премијер Вучић је прекршио члан 30 ЗОБС-а, који одређује да „возачи и путници у моторном возилу у коме су уграђени, односно постоје места за уградњу сигурносних појасева, дужни су да у саобраћају на путу користе сигурносни појас на начин који је предвидео произвођач возила“. Својим бахатим и немарним понашањем Вучић је угрозио безбедност у саобраћају и то у присуству бројних службеника Министарства унутрашњих послова, који нису испунили своју законом прописану обавезу да реагују и спрече извршење овог прекршаја.

С обзиром на доказе Вучићевог незаконитог понашања Управа саобраћајне полиције обавезна је да примени овлашћења и примерено казни извршиоца прекршаја, као што је одређено чланом 3 и 4, став 1. ЗОБС-а у коме се наводи да је саобраћајна полиција надлежна „да прати стање безбедности саобраћаја на путевима, врши контролу и регулисање саобраћаја на путевима и надзор у спровођењу прописа и предузима друге мере које се односе на безбедност саобраћаја на путевима“.

Законом о безбедности саобраћаја је прописана новчана казна од 5000 динара, док Закон о прекршајима („Службени гласник“ 101/05, 116/08 и 111/09) у члану 34 предвића и прописивање казнених поена у распону од 1 до 18, као и забрану управљања моторним возилима од 30 дана до једне године, што је предвиђено чланом 52 истог Закона. У складу за одредбама Закона о прекршајима, члан 39-40, којим се одређује начин одмеравања казне, треба имати у виду да је Александар Вучић вршилац највише политичке функције у Србији, тако да је злоупотребом службеног положаја, због кога га службеници МУП-а нису на лицу места спречили у извршењу незаконитих радњи, дао изузетно лош пример другим возачима и тиме на најозбиљнији начин угрозио безбедност у саобраћају. Због свега наведеног логично је претпоставити да Вучић заслужује максималну казну. Иако члан 37 Закона о прекршајима предвиђа и одређивање затворске казне, у овом случају педагошки кориснија би била казна радом у јавном интересу до 120 дана, која би Вучића натерала да први пут у својих 46 година ради нешто од јавног интереса. Јединствену казну потребно је, како је прописано чланом 56 Закона о прекршајима, објавити у свим медијима који су преносили фото и видео снимке извршења прекршаја. Трошкови јавног објављивања пресуде, најкасније 30 дана од њене правоснажности, као што је прописано, иду на терет кажњеног Александра Вучића.

rebic-vladimir

Саобраћајна полиција је 7. новембра 2016. омогућила Вучићу да на јавном скупу, пред бројним домаћим и страним државним функционерима, спонтано окупљеним гледаоцима и новинарима угрози безбедност у саобраћају. Адекватним поступањем по овој пријави штета неће бити уклоњена, али Управа саобраћајне полиције има прилику да докаже како су сви грађани Србије, па и Александар Вучић, једнаки пред законом.

Наравно, законске санкције треба применити и над Дмитром Ђуровићем, саучесником у Вучићевом маркетиншком кршењу Закона о безбедности саобраћаја.

 

О поступку који је Управа саобраћајне полиције покренути поводом ове пријаве, молим Вас да ме обавестите на моју e mail адресу.

prijava-protiv-vucica-zbog-slepera

Подносилац пријаве: Предраг Поповић

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: