Скочи на садржај

Trivan: Mladi socijalista sa zastarelim krivičnim delima

27/06/2017

trivan

Dok je pisao ekspoze na 250 strana, pre godinu dana, Aleksandar Vučić je zaboravio da formira i ministarstvo ekologije. Grešku, na koju su ga upozorili mentori iz Brisela, sada ispravlja na najgori način, izborom Gorana Trivana za šefa tog ministarstva.

Trivan, dosadašnji sekretar za zaštitu životne sredine grada Beograda, dobiće priliku da vodi resor koji nije značajan samo zbog poglavlja 27 u procesu priključenja Evropskoj uniji, nego i zbog 11 milijardi evra, koliko će morati da bude uloženo u rešavanje ekoloških problema u Srbiji. Iako je Trivan funkcioner Socijalističke partije Srbije, osvojio je poverenje premijera Vučića. Ne slučajno. Spojile su ih brojne zajedničke karakterne osobine.

Kao što se Vučić, u početku svoje politikantske karijere, zaklinjao u Vojislava Šešelja, tako se Trivan istakao idolopoklonstvom prema Slobodanu Miloševiću. Kad je ispraćao Šešelja u Hag, Vučić je plakao. Trivan je bio mnogo muževniji. U one dve noći, kad su policijske i mafijaške jedinice opkolile vilu „Mir“, on je organizovao „narodne straže“ i proteste pred Centralnim zatvorom. Miloševića nije spasao, ali  kroz udruženje „Sloboda“ vrlo angažovano je pomagao njegovu odbranu u Hagu. Kasnije, kad je većina rukovodilaca SPS-a zaboravila na Miloševića, Trivan mu je i posthumno ostao veran, redovno je odlazio na grob u Požarevcu.

Kao i Vučić, Trivan je 2001. bio osuđen po zakonu o jednokratnom porezu na ekstradohodak i ekstraimovinu. Kaznu od 88.000 nemačkih maraka nije platio. Zakon je ukinut, on je imovinu zadržao.

Iako se tu provukao, 18. oktobra 2001. uhapšen je u Kladovu i predat istražnom sudiji Okružnog suda u Negotinu. Trivan je bio osumnjičen da je izvršio krivično delo „podstrekivanja“, čime je omladinski kamp „Karataš“ kod Kladova oštećen za 6,5 miliona dinara. Zbog zloupotrebe službenog položaja optužen je Šimo Čičković, direktor kampa.

Optužnicom je Trivanu stavljeno na teret da je 2000. godine s umišljajem podstrekivao Čičkovića da mu, kao odgovorno lice, sa računa kampa uplati 5,9 miliona dinara (oko 250.000 maraka) radi kupovine stana. Trivanu je Javno preduzeće „Srbija Šume“, u kome je bio zaposlen, obezbedilo 70 kvadrata luksuznog stana u Beogradu. Da bi kupio ostalih 78 kvadrata tog stana za pomoć se obratio prijatelju Čičkoviću, moleći ga u više navrata, kako se navodi u optužnici. Čičković je u saradnji sa Milivojem Ilićem, tadašnjim načelnikom Borskog okruga, izdejstvovao da Hidro-elektrana „Đerdap“ na račun omladinskog kampa uplati 6,5 miliona dinara, a onda je 5,9 miliona prosledio na račun Korporacije „Caričin grad“ iz Beograda. Prvo je „idealni deo stana“ Trivanu dat u zakup na neodređeno vreme, da bi mu kasnije bio omogućen otkup za iznos od 248.711 dinara.

Prvostepena presuda Trivanu i Čičkoviću izrečena je 9. decembra 2013. godine. Obojica su oslobođeni odgovornosti, ali Tužilaštvo je uložilo žalbu i Apelacioni sud u Beogradu je 6. maja 2014. poništilo presudu i Višem sudu naložilo novo suđenje. Konačnom odlukom Apelacionog suda, krajem juna prošle godine, postupak je obustavljen zbog zastarelosti krivičnog gonjenja okrivljenih. Tako je Trivan stao u dug red socijalista kojima su se bez problema izvukli od odgovornosti za razna krivična zlodela.

Trivan nije imao mnogo muke ni u SPS-u. U početku, kao lider Mladih socijalista, oslanjao se na podršku Gorana Perčevića. Jedno vreme je, kao tvrdolinijaš, pratio Uroša Šuvakovića, da bi na vreme prešao u dobitnički tabor Ivice Dačića s kojim nikada nije bio u dobrim odnosima. Pametno je procenio da će imati više koristi ako se prikači uz Aleksandra Antića. Zahvaljujući tom mentoru, 2008. imenovan je na funkciju gradskog sekretara za zaštitu životne sredine, na kojoj se nalazi i danas.

I avanzovanje na mesto ministra ekologije Trivan može da zahvali Antiću, za koga niko ne zna da li je Dačićev ili Vučićev kadar. Sa Goranom Trivanom Vučićev kabinet će dobiti još jednog kompromitovanog člana, koji je ličnim primerom dokazao da su političke veze važnije od zakona.

knjige-oglas

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: