Скочи на садржај

RAT U BLATU: Vučićev udar na Stefanovića

07/09/2017

vucic-stefanovic-s

Kako to biva s diktatorima, najugroženiji su oni koji su mu najbliži. Na udaru besa Aleksandra Vučića trenutno se nalazi njegovo političko čedo Nebojša dr Stefanović.

U klasičnom mafijaškom stilu, Vučić ga javno grli, miluje i ljubi. Doktor glumi da mu je lepo, smeška se prislonjen na vođine oble grudi. Tako je pred novinarima. Kad se oni raziđu, Stefanović ostaje sam i zabrinut. Kako i ne bi bio kad ga je targetovao nemilosrdni predator.

Nebojša Stefanović je slab, slinav, mekan, nikakav… Milion puta je potvrdio tačnost takvog utiska. Međutim, nije samo takav. Obavljajući prljave poslove za gazdu Aleka, na osnovu 15-godišnjeg iskustva naučio je kako se unutar stranke prave paralelni centri moći, postavljaju „svoji“ ljudi i širi uticaj. Naučio je i kako se arhiviraju podaci i dokumenti koje vođa, a i ostali članovi dvorske svite, ne žele da vide u medijima. Iako Stefanović javno ne narušava omertu, u poverljivim razgovorima s pojedincima za koje zna da će ekspresno preneti poruke vođi, sve češće priznaje da je nezadovoljan zbog izigranih obećanja i sabotiranih ambicija. Stefanović nije i neće televizijske nastupe koristiti kao Anđus, da preti – znam sve, vreme je za razgovor ili… Nije potrebno, i bez tih opomena Vučić zna šta sve njegov učenik zna i koliko bi mogao da bude opasan. Zato je smislio odličan način da ga disciplinuje.

„Reketaški list Kurir već 20 dana na naslovnoj strani iznosi najbrutalnije laži o predsedniku Vučiću…“ „Reketaški list Kurir već 30 dana na naslovnoj strani iznosi najbrutalnije laži o predsedniku Vučiću…“  Tom rečenicom Pink je 60 dana otvarao informativne emisije. Iznenada, kako je i počeo da objavljuje istinu o vođi, „Kurir“ je s naslovnih strana, a i ostalih, skinuo Vučića i na njegovo mesto posadio Stefanovića.

Podnesi ostavku, Stefanoviću“, „Da li spavaš mirno, ministre“, „Ministar pobegao sa skupa o žrtvama nasilja“, „Stefanović beži od odgovornosti“, „Stefanović sam priznao da stoji iza linča Rodića“, „Špijunirala za mafiju, ministar je unapredio“, „Mafija preuzela policiju“ – neki su od naslova kojima se „Kurir“ obrušio na Nebojšu Stefanovića.

Vučić je na taj način udario tri muve istovremeno. Prvo, amortizavao je „Kurirove“ napade na voljenog sebe. Drugo, odijum javnosti usmerio je na Stefanovića i njegove najbliže saradnice, Biljanu Popović-Ivković i Dijanu Hrkalović, stvarajući uslove da, ako zatreba, lakše objasni potrebu za smenama u vrhu Ministarstva unutrašnjih poslova. Treće, ali ne manje bitno, pružio je šansu Aleksandru Rodiću da podvije rep i održi svoje novine, pa da nastave sa saradnjom i prijateljstvom tamo gde su stali pre tri meseca.

Stefanović je sam kriv za ovo što ga je snašlo. Već nekoliko meseci pokazuje znakove otpora Vučiću. Umesto da ignoriše novinske napise i oćuti optužbe za Savamalu, kako mu je predlagao vođa, na svoju ruku je odlučio da tuži NIN. Na suđenje je poveo pola rukovodilaca MUP-a, na čelu s državnim sekretarom Milosavom Miličkovićem. Dobio je presudu koja ga je zadovoljila. Međutim, Apelacioni sud ju je preinačio. Naravno, ne postoji sudija koji bi to uradio bez odobrenja diktatora. Toga je svestan i Stefanović, zato gubitak spora nije podneo sportski već je počeo da priča da ne prihvata odgovornost za Savamalu, da svi znaju ko je šef. I na širim sastancima, pred više svedoka, nekoliko puta se ponašao izuzetno drsko prema Vučiću. Da bi sačuvao autoritet, Vučić mu je odgovorio medijskom kampanjom koja je u toku.

U Vučićevim rukama su nož i pogača, samo on odlučuje koji naprednjak će dobiti neki delić vlasti i para. Ili nogu u donji deo leđa. Stefanović se namestio, čeka nogu.

PS

Ovaj tekst objavljen je u magazinu „Tabloid“, koji se u prodaji kod beogradskih kolportera našao u sredu 23. avgusta. Dan kasnije, „Kurir“ je na naslovnu stranu plasirao „vest“ da će Stefanović biti izabran za Vučićevog naslednika na mestu predsednika Srpske napredne stranke. Naravno, nije u pitanju promena načina na koji „Kurir“ tretira šefa policije, već Vučićev pokušaj da posredno demantuje tačne informacije i amortizuje nezadovoljstvo pojedinaca iz vrha SNS-a.

17.08.24.

 

 

 

 

Advertisements

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: