Скочи на садржај

SAGA O PECONIJU (2): Rutović sa šest metaka poslao Šarićevu poslednju opomenu

24/07/2018

peconi i ekipa

Imovina Predraga Rankovića Peconija vredi više od milijardu evra. Zna se da je do toga došao najtežim krivičnim delima, ali on tvrdi da je čist kao planinski potok, sve je stekao pošteno rizikujući da bude uhapšen i osuđen na dugogodišnju robiju. Suočavanje s pravdom izbegao je uz pomoć korumpiranih političara. Uvek je znao kome i koliko treba da plati zaštitu od zakona. Ipak, ni to ga nije sačuvalo od besa kolega iz kriminalnog miljea.

Nije lako srpskim tajkunima. Uživaju u opljačkanim parama, ali glavu nose u torbi. Miroslav Mišković i Milija Babović su bili kidnapovani. Bogoljub Karić je nekoliko puta bežao iz Srbije, a deset godina se, kao i Stanko Subotić Cane, nalazio pod poternicom. Milan Beko je preživeo atentat. Samo je Peconija, kao da je nagori, zadesila svaka od tih nevolja. Pre 20 godina oteli su ga šefovi surčinskog klana Zoran Šijan i Ljubiša Buha Čume. Teška srca, platio im je pola miliona maraka. Neko vreme se skrivao u Rumuniji i Makedoniji. Sad, kad je pomislio da je prošlo najgore, našao se na nišanu Željka Rutovića.

Krajem marta prošle godine, u beogradskom hotelu „Prag“, Rutović je došao na proslavu koju je priredio Srđan Milovanović, vlasnik TV KCN. Prišao je separeu u kome je sedeo Ranković. Posle nekoliko razmenjenih rečenica, izvukao je pištolj i ispalio mu šest metaka u noge. Bez nervoze, Rutović je seo u auto, odvezao se do aerodroma, gde ga je čekao privatni avion, kojim se distancirao na bezbednu udaljenost, u Crnu Goru. Kroz to vreme, Ranković je operisan u Urgentnom centru.

Ipak, vatreni obračun je najviše zabrinuo i zaboleo Aleksandra Vučića. Čim je obavešten o tome šta se desilo, pozvao je brata Andreja i naredio mu da napusti Beograd. Poslednje što je Aleksandru trebalo pred kraj predsedničke kampanje bila bi vest da se njegov bata nalazio na mestu mafijaškog obračuna. Za Peconija nije brinuo, znao je da će odbiti da sarađuje s policijom, da neće optužiti Rutovića, a kamoli pomenuti da je i Andrej bio u „Pragu“.

Peconi ga nije izneverio. Ne samo policiji i medijima, već ni saradnicima nije hteo da govori o Rutoviću. Dva meseca je proveo u Urgentnom, gde je podvrgnut seriji operacija. Među prvima, posetio ga je Vučić. Doneo mu je flašu vina i lepe vesti.

– Rutović je gotov, ima rak, ne vredi ni da se baviš s njim – rekao je.

Ne zna se da li je to tačno i da li mu je Peconi poverovao, ali sigurno je razumeo poruku da ni ne pomišlja na osvetu.

Vučić je bio zadovoljan načinom na koji su mediji amortizovali priču. Nijedan dnevni list, ni televizije s nacionalnom frekvencijom, niko nije pomenuo Andreja. U retkim izveštajima navodili su se samo tehnički detalji, uglavnom kontradiktorni, kako bi zbunili javnost. Pod Vučićevom strogom kontrolom objavljivane su informacije o tome da je raspisana poternica za Rutovićem, da je priveden i saslušan. Isti izvor obaveštavao je čitaoce da Rutović nije osumnjičen i da ne postoji poternica. I glavni junak tih tekstova ponašao se u istom stilu.

rutović željko i mirjana božović.2

Željko Rutović sa suprugom Mirjanom Božović

– Ne znam o čemu se radi. Nemam blage veze s onim u vezi s čim me zovete i o čemu pričate. Smešno. Meni je to sve mnogo smešno. Vi se očigledno šalite sa mnom kada me zovete oko takvih stvari. Zaista, meni je sve to smešno – odgovorio je Rutović na pitanje novinara „Blica“ da li se nalazi u bekstvu zbog pucanja na Rankovića.

Kao povod za taj incident, naprednjački mediji su plasirali teoriju po kojoj je Rutović uvredio „silikonuše“ koje su bile u društvu Rankovića, pa je ovaj, kao pravi džentlmen, skočio i uzvratio psovkama. Slučajno ili ne, kao „silikonuša“ zbog koje je došlo do pucnjave, pomenuta je pevačica Tijana Radivojević. Tri nedelje ranije, ona je bila u društvu Milana Narandžića Limuna kad je on upucan, takođe u nogu. Narandžićeve povrede su bile lakše, pa je uspeo sam da se odveze u Urgentni centrar. Lekarima i policiji je ispričao da je pogođen metkom na nekom stovarištu u Malom Mokrom Lugu, ali nije hteo da kaže ko je i zašto pucao. Peconi i Limun su stari drugari, još iz surčinskog klana. Kao takvi, zabeleženi su u „Beloj knjizi“ u kojoj je Dušan Mihajlović, 2002. godine, objavio spisak svih kriminalaca u Srbiji, na osnovu koga su obojica uhapšeni tokom akcije „Sablja“. Splet okolnosti je dao dovoljno materijala medijima da spinuju slučaj i sakriju prave razloge sukoba.

Jednu verziju istine Vučić prepričava najbližim saradnicima, a ponekad i poznanicima za koje zna da će je preneti Rankoviću. Pozivajući se na informacije koje je prikupila BIA, Vučić tvrdi da Peconi još od 2009. godine duguje deset miliona evra Darku Šariću. Narko bos, koji se nalazi u pritvoru, doskora nije insistirao na vraćanju novca, a i ne bi da ga nije iritiralo Peconijevo bahato ponašanje. Navodno, Šariću je prekipelo kad je uhapšen Vladimir Popović, zvani Vlada Pop. U januaru prošle godine, pod sumnjom da je, s još dvojicom saradnika, reketirao biznismena Miloša Rilaka, Popović je uhapšen. Mediji su ga opisivali kao vlasnika kockarnice „Havana“ i bliskog saradnika Luke Bojovića, povezanog sa crnogorskim škaljarskim klanom. Od tih, bitnije su informacije kojima su raspolagali Vučić, Rutović i Šarić. Vučić je znao da Vlada Pop vodi većinu Rutovićevih poslova u Beogradu, a kumovi Rutović i Šarić su bili ubeđeni da je to hapšenje namestio Peconi. Ipak, ni tada se nisu odlučili za otvoreni sukob. I to su stavili na spisak drugih Peconijevih grehova, među kojima je uzimanje zemunskog restorana „Venecija“.

Kap je prelila čašu kad je zapaljen Rutovićev restoran „Dva jelena“ u Skadarliji. Po svemu sudeći, Rutović je zaključio da je požar podmetnut i da je krivac Ranković. Dva dana kasnije, dok se dim još nije razvejao, došlo je do pucnjave u „Pragu“.

Vučić je lično proturao glasine da su „Škaljarci“ pripremali atentat na njega, i to onim oružjem koje je pronađeno u Jajincima, ali nije hteo da se igra vatrom i ulazi u otvoreni obračun. Saradnicima je pričao da ne razume kako je Peconi sebi dozvolio takav kiks da vrda s otplatom duga Šariću i, dodatno, da izaziva Rutovića.

Uz svoju poslovičnu patetiku, Vučić je isticao teško zdravstveno stanje Željka Rutovića. Navodno, dva puta je operisan u Americi, oba puta neuspešno. Odrekao se alkohola i počeo da pije jake lekove, pa je postao razdražljiv i agresivan. U takvom stanju, od Peconija je tražio da vrati pare Šariću. Dobio je ruganje, na koje je uzvratio hicima u noge.

Ako je Vučićeva teorija tačna, Peconi je dobio poslednju opomenu, posle koje nikad više neće moći normalno da hoda. Baš briga Vučića za Peconija, važne su mu samo dve stvari: da se ne zameri Šariću i Rutoviću, kao i da se nigde ne pominje da je bata Andrej bio svedok obračuna.

(Nastaviće se)

 

Najpametniji čovek na svetu

Pošto je bogat, Ranković je uveren i da je pametan. To je dokazivao i u bolničkom krevetu Uregentnog centra, nakon što mu je Rutović izrešetao noge. Lekari su morali da mu nadugačko objašnjavaju svaki detalj u terapiji. Peconi je analizirao nalaze i rendgenske snimke, na osnovu kojih je naređivao šta i kako da se preduzme tokom operacija i sanacije povreda. Zbog toga su mu lekari prilepili nadimak „Kolega“.

Pored medicine, odlično se razume u medije i umetnost. Otkad je pokrenuo  TV Košavu, današnji Hepi, autoritarno uređuje program. Bezbroj puta se dogodilo da se javi režiji i naredi da prekinu emitovanje nekog filma: „Dosadan je, ne mogu to da gledam…“ Na njegov zahtev ubačeni su erotski filmovi u kasnim satima, oni mu nisu dosadni.

Za „Parove“ je ipak najzaslužnija njegova supruga. Kao pasionirani pratilac rijaliti programa, ona je osmislila „Parove“ i odredila ko će da učestvuje i za koliki honorar.

 

Spas je u manjirki

milovanović srđan

Srđan Milovanović, vlasnik televizije Kopernikus, organizovao je koktel na kome je Željko Rutović izrešetao Predraga Rankovića. Milovanović je proslavljao kupovinu hotela „Prag“, iako je nekoliko dana ranije Ministarstvo privrede poništilo tu privatizaciju.

Posle prvih ispaljenih metaka, Milovanović je pobegao u kuhinju.

– Čim je počelo da pršti, ušao sam u kuhinju i sakrio se iza vrata. Onda sam se setio da bi i drugi mogli da krenu za mnom. Nisam imao gde, pa sam uskočio u manjirku. Pod poklopcem sam ostao sve dok nije došla policija. Nisam video ko je u koga pucao, baš sam bio uplašen – pričao je kasnije Milovanović, iako mu je malo ko verovao da je, onoliki, uspeo da ulegne u manjirku.

Peconi je zahladio odnose s njim. Iako nema dokaze, ubeđen je da mu je Milovanović namestio suočavanje s Rutovićem. Znao je da su u sukobu, a ipak ih je obojicu zvao na proslavu.

 

Peconi i smrt, stari drugari

smiljković bojan

Dok je razvijao svoju kriminalnu imperiju, Predrag Ranković je na onaj svet ispratio mnoge saradnike. Poslednji u tom nizu je Bojan Smiljković, bivši policajac i Peconijev telohranitelj.

Smiljković je pažnju javnosti privukao u junu 2010, kad je iz pištolja CZ-99 ispalio hitac u Čumetov „mercedes CL 60“, prilikom incidenta kod beogradske Arene. Tada je Čume naleteo na kolonu vozila u kojima se nalazio Peconi i njegovo obezbeđenje. Posle „češanja“, Smiljković je nameravao da pucnjem zaštiti gazdu. Na suđenju je priznao krivicu i nagodio se sa tužilaštvom da dobije kaznu od šest meseci zatvora za krivično delo ugrožavanje sigurnosti.

Četiri godine kasnije, Smiljković je ubijen u Boljevcima. Prema informacijama iz istrage, ubio ga je Perica Vuletić, koji mu je dugovao 8.000 evra. Vuletić je dan kasnije izvršio samoubistvo.

Peconi nije došao na sahranu svog telohranitelja, koji ga je čuvao desetak godina.

knjige narudžbenica

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: