Скочи на садржај

Uspomene na 5. oktobar: KUM NIKOLA DOBIO BATINE, UZEO SLIKE

06/10/2018

nikola petrović 5. oktobar 2000.

U vrhu liste sramnih simbola petooktobarske revolucije istaknuto mesto zauzima Nikola Petrović. Sa uzdignutom pesnicom i osmehom na licu, među prvima je uleteo u Saveznu skupštinu i proslavio pobedu nad diktatorom Slobodanom Miloševićem.

Po običaju, spojio je lepo i korisno. To popodne, kad je Skupština već bila osvojena, Petrović je došao na parking zgrade u Bulevaru Mihajla Pupina 10, u kojoj je stanovao. Čučnuo je pored svog kabriolet “mercedesa” i počeo da pretače gorivo, koje mu je bilo potrebno za kombi s kojim se dovezao.

Nije imao sreće, usred posla zatekao ga je komšija Svetozar Simović, zamenik saveznog ministra policije. Simović se šokirao kad je video da Petrović na leđima nosi nalepljen letak “Gotov je”. Otac Radoslav mu je bio direktor u državnom preduzeću “Energoprojekt”, blizak prijatelj mu je Aleksandar Vučić, ministar informisanja, a on protestuje!

Preslab da kontroliše temperament, Simović je sve to vrlo burno rekao Petroviću. U pobedničkom zanosu, Nikola je odgovorio istom merom, ni ne pretpostavljajući šta će ga snaći. To je možda shvatio posle nokauta, kad je pao na asfalt. Ošamućen, pokušao je da odtetura prema izlazu iz garaže. Simović ga je stigao, uhvatio za kragnu, opet oborio i nekoliko puta pedagoški klepio po glavi. U ruci mu je ostao Petrovićev zlatni lančić. Simović ga je bacio i krenuo prema plavom kombiju u kome su sedela dvojica Petrovićevih drugara s protesta. Otvorio je vrata i ugledao četiri uramljene slike, pored kojih su, na podu, stajale dve plave policijske gas maske. Nije mu bilo teško da pretpostavi da su slike ukradene iz Savezne skupštine.

simović i petrović

   Simović i Petrović: Još se osećaju posledice batina

Tri meseca kasnije, Petrović je tužio Simovića zbog nanetih povreda i nasilničkog ponašanja. Tužbu je povukao kad se setio da će tuženi na suđenu pomenuti i umetnička dela.

Ukradenih slika nedavno se setila i Vjerica Radeta. Sredinom juna ove godine, kad je Maja Gojković, u svečanoj atmosferi, pokazala dve fotelje, koje su 5. oktobra 2000. godine nestale iz Skupštine, Radeta je pitala Vučića da li zna ko je od njegovih saradnika krao slike i kad će ih vratiti. Iako nije pomenut, Petrović se prepoznao u toj prozivci. Gnev je istresao na Vučića, optuživši ga da je dozvolio radikalima da ga javno kompromituju. Zaista, nije lepo da se za nekoga kaže da je lopov samo zato što ponekad nešto ukrade.

Nije poznato gde su slike završile, ali možda će se otkriti posle neke sledeće revolucije, kad i svemoćni kum Nikola bude prinuđen da položi račune.

knjige narudžbenica

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: