Скочи на садржај

Drumski razbojnici na Koridoru 10

15/12/2018

mihajlović zorana đurović dmitar koridor 10

Brže i bolje su Mrnjavčevići izgradili Skadar na Bojani, nego što će Vučići Koridor 10 na Zorani. Slavni srpski vladari žrtvovali su Gojkovicu mladu, a ovi današnji tu ulogu su dodelili Dmitru Đuroviću, bivšem direktoru „Koridora Srbije“. Režimski mediji vode hajku na Đurovića, a skrivaju tragove njegovih saučesnika, među kojima je i Zorana Mihajlović.

Da ta afera ipak uđe u pravosudnu proceduru pobrinuo se Velimir Ilić, predsednik Nove Srbije. Ilić je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv potpredsednice Vlade Srbije i ministarke građevine, saobraćaja i infrastrukture. Ministarka Mihajlović je svesno i s umišljajem propustila da prijavi krivično delo zloupotrebe službenog položaja, koje je izvršio Đurović.

ilić velimir kp protiv zorane mihajlović

Prilikom izgradnje četiri obilaznice na autoputu E-80, od Niša do Dimitrovgrada, direktor „Koridora Srbije“, bez ikakvih osnova, omogućio je isplatu ogromnih suma novca izvođaču radova, grčkoj firmi „Aktor“. Na zahtev Zorane Mihajlović formirana je Radna grupa sa zadatkom da izvrši prikupljanje i proučavanje svih podataka u vezi s realizacijom Projekta izgradnje autoputa E-80 na Koridoru 10. U Radnoj grupi su se nalazili v.d. pomoćnici ministrke Saša Stojanović i Jovanka Atanacković, stručni saradnik Predrag Pavlica i građevinski inženjeri Nebojša Pavlović i Vladimir Gucić. U izveštaju br. 119-01-366/2016-03, od 27. decembra 2016. godine, utvrđene su mnoge nepravilnosti u poslovanju „Koridora Srbije“ i preduzeća „Aktor“. Umesto da izvrši svoju zakonsku obavezu i nadležnom tužilaštvu prijavi izvršioce krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti i za koje je predviđena kazna zatvora od pet godina, Mihajlovićeva je prikrila Izveštaj. Tim postupkom i ona je prekršila zakon.

Izveštaj Radne grupe detaljno opisuje spregu kriminala i vlasti. O kakvim prevarnim radnjama je reč vidi se već u uvodnim napomenama, gde su taksativno istaknuti podaci o novcu koji je namenjen za realizaciju projekta. Ugovor između „Koridora Srbije“ i „Aktora“ vredan je 3.880.362.649,41 dinar. Do 10. novembra 2016. realizovano je 2.617.681.642,72 dinara. Na ime avansa, do 30. novembra 2016, grčkom preduzeću je isplaćeno 853.309.370,73 dinara, a u tom roku avans je opravdan s ravno 0,0 dinara. Prosto rečeno, investitor je uplatio više od 7,1 miliona evra, a izvođač radova nije uradio apsolutno ništa.

Prema ugovoru, početak radova je planiran za 15. mart 2012. godine, a završtak za 5. mart 2014. „Koridori Srbije“ su prihvatili zahtev za pomeranje roka za 555 dana, a nisu se izjasnili o dodatnom produženju za još 900 dana, prema kome je posao trebalo da bude završen do 27. februara 2018. To, očigledno, nije izvršeno.

U izveštaju je precizno opisano stanje na terenu. Tokom 2016. godine realizovano je 2% predviđenog posla. Na deonici Prosek – Bančarevo, dugoj 800 metara, izvođeni su zemljani radovi, ali posao je prekinut, mašine i radnici su, navodno, prebačeni na deonicu obilaznice oko Dimitrovgrada. Inspekcija je tamo zatekla samo objekte pod skelama koji su, kako se navodi, već dve godine čekali radnike. Grčki izvođač radova je odgovornost prebacio na Institut za puteve, koji nije predao projekte. Institut to zaista nije uradio zato što su Grci već napravili dug od 30 miliona dinara. U izveštaju je konstatovano da „Aktor“ „ne reguliše svoje finansijske obaveze prema partnerima, dobavljačima i kooperantima“, već dodatne avanse „zloupotrebljava svojim neaktivnim odnosom prema projektu“. Račun „Aktora“ je duže od godinu dana bio u blokadi za iznos od oko 10 miliona dinara.

Investitor, „Koridori Srbije“, nastavili su da ignorišu činjenice, a čak je prihvaćen i zahtev da se izvođaču radova omogući isplata garantnog depozita, dvaput po 62.653.183 dinara. Krajem 2014. godine „Koridori“ su, posebnim aneksom, pristali da izvođaču daju beskamatni zajam i dodatni avans od 388.036.264 dinara.

„Izvođač nije završio nijednu prihvaćenu obavezu zbog kojih je dobio dodatni avans“, navodi se u Izveštaju Radne grupe Ministarstva građevinarstva, u kome je konstatovano da su „nadzorni organ, investitor i konsultant svojim nečinjenjem i nepreduzimanjem nikakvih mera prema izvođaču direktno činili štetu“. Radna grupa je zaključila da je stepen izvršenja radova, od samo 35%, dovoljan razlog za raskid ugovora. Takođe, ističe se da „Koridori Srbije“, kao investitor, „nije blagovremeno prepoznao problematiku vezanu za izvođenje radova i snosi najveći deo odgovornosti što je posle 4,5 godine od sklapanja ugovora izvšeno samo 35% fizičke realizacije uz finansijsku realizaciju od 56,25% u tom periodu“. Uz sve to, investitor je potpisivao anekse ugovora bez odobrenja banaka, plaćao popravke i sanacije štete nastale greškama izvođača radova, a jedna deonica je predata investitoru iako nije urađen završni sloj asfalta. Na kraju, „Koridori“ su 14. oktobra 2016. pristali da plate građevinski materijal, koji je već jednom plaćen, nabavljen i donet na gradilište.

Zorana Mihajlović je Izveštaj pročitala i sakrila ga na dno fioke, ispod sveske sa programima za dijetu, da ga nikad više niko ne vidi. Da li je to uradila svojevoljno ili po nečijem nalogu otkriće Tužilaštvo za organizovani kriminal ako pokrene istragu po krivičnoj prijavi Velimira Ilića. Istraga bi trebalo da otkrije ko se sve ugrađivao i uzimao proviziju i da li je Aleksandar Vučić, tada na funkciji premijera, upotrebio Izveštaj Radne grupe za reketiranje Dmitra Đurovića.

Đurović je smenjen s mesta direktora “Koridora Srbije”, na njegovo mesto je postavljen karikaturalni Zoran Babić i sve je nastavljeno po starom. U Vučićevom stilu, Zorana Mihajlović je jednu prevaru prikrivala stvaranjem nekoliko novih.

– Kompletan Koridor 10 biće gotov do decembra ove godine – rekla je Mihajlovićeva u junu.

Decembar je stigao, Koridora nema. Ministarku to ne zanima, ona nastavlja s obećanjima. S istim entuzijazmom najavila je i izgradnju pruge Niš-Dimitrovgrad, koja će koštati oko 260 miliona evra, a već početkom 2019. trebalo bi da počnu poslovi na trasi Niš-Merdare-Priština. Vlada Srbije je za tzv. Put mira izdvojila 200 miliona evra i završila projektnu dokumentaciju, ostalo je samo da se namesti tender, pa da se realizuje i ta korupcionaška akcija.

Takođe, afera s Koridorom 11 trebalo bi da dobije sudski epilog i to na inicijativu ministarke građevinarstva. Mihajlovićeva je u oktobru prošle godine podnela krivičnu prijavu protiv Milutina Mrkonjića i još 13 lica osumnjičenih da su izazvali štetu od oko 10 miliona evra prilikom izgradnje deonice Ub-Lajkovac. Tužilaštvo za organizovani kriminal je počelo da postupa po toj prijavi tek pre nekoliko nedelja. Mrkonjić se smatra odgovornim jer je omogućio da se kroz zajedničku aktivnost izvođača radova i ovlašćene laboratorije, u kolovoznu konstrukciju ugrađuje nekvalitetan materijal i da se, kasnije, sve verifikuje montiranim aktima i odobrenjima.

I u tom skandalu zapaženu ulogu ima Zorana Mihajlović. Prošle godine je napisala krivičnu prijavu, a pre četiri je hvalila Mrkonjića i izvođače radova na tom delu autoputa.

– Završetak deonice za svega tri meseca rezultat je pojačane kontrole i jasnog plana za okončanje tog posla. Ubuduće će svi izvođači radova imati podršku države uz jasna pravila – rekla je Mihajlović 12. decembra 2014, kad je obišla završnu deonicu Koridora 11, na kojoj su bile angažovane domaće firme “Planum” i “Putevi Užice”, protiv kojih se takođe danas pokrenuta istraga.

Kriminalci iz vlasti iskoristili su izgradnju infrastrukture za brutalnu otimačinu. Napunili su svoje džepove i naneli ogromnu štetu državi. Da bi se demontirao taj pljačkaški mehanizam nije dovoljno voditi medijsku kampanju protiv Đurovića i montirati istragu protiv Mrkonjića. Neophodno je da se na optuženičkoj klupi nađu Zorana Mihajlović i njen šef Aleksandar Vučić. Dokazi, navedeni u Izveštaju Radne grupe Ministarstva građevinarstva, dovoljni su da svi završe iza rešetaka.

knjige narudžbenica

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: