Скочи на садржај

ĐINĐIĆ: Bojkot izbora donosi kratkoročnu štetu i dugoročnu dobit

07/07/2019

đinđić pukovnik ili pokojnik, nin avgust 1997

– Bojkot nije sjajna strategija, ali jednom se mora reći dosta siledžijstvu, poniženju, nacionalnom i građanskom propadanju – govorio je Zoran Đinđić 1997. godine, a to bi rekao i danas, samo sad ne bi imao ko da ga čuje.

Ne postoje izbori koje će izgubiti Aleksandar Vučić, kao ni izbori koje će bojkotovati opozicija. Volja birača ne može da pobedi Vučićev monstruozni sistem krađe, pretnji i podmićivanja, baš kao što ne može da utiče na većinu opozicionih stranaka.

– Vučić će izgubiti izbore, to je najgluplji vic koji sam čuo. Jednako je glupa najava bojkota izbora – tvrdi Vučić.

Kad dođe vreme za raspisivanje izbora, diktator će lidere Saveza za Srbiju podmititi s nekoliko nastupa na Radio-televiziji Srbije i prepustiće njihovim ekspertima da urede birački spisak. Na to bućkalo upecaće se svi gladni opozicioni somovi, srećni što će dobiti priliku da to predstave kao veliki uspeh protesta i vlastite mudre strategije. U izbornoj noći, predvodnici Saveza će istaći prigovor na nepravilnosti na nekoliko biračkih mesta, kukaće što nisu imali ravnopravan tretman u medijima, priznaće poraz i razići će se kućama, da u krugu porodice proslave osvajanje poslaničkog mandata.

Taj scenario je već počeo da se realizuje. Demokratska stranka, potpisnica „Sporazuma sa narodom“, u kome je istaknuta obaveza bojkota Narodne skupštine, prednjači u izazivanju razdora u Savezu za Srbiju. Dragan Šutanovac, dojučerašnji predsednik DS, subotom nije išao na protestne šetnje, imao je prečeg posla, morao je da navija za košarkaše Crvene zvezde. Na društvenim mrežama vredno kritikuje opozicionare koji bojkotuju rad parlamenta. Slične stavove zastupa Radoslav Milojičić Kena, a Gordana Čomić otvoreno bojkotuje bojkot i učestvuje na sednicama skupštinskih odbora. U sabotaži bojkota naročito se ističe Zoran Živković, predsednik Nove Srbije.

Razloge za protivljenje bojkotu, Živković objašnjava kroz dva primera. Prvi je bojkot izbora 1997, koji je vodila Demokratska stranka, a drugi su izbori 2000. na kojima je opozicija pobedila.

– Zapad 1997. nije razumeo taj akt bojkota i pitali su šta se dobija i da li time postajemo jači. Nažalost, bili su u pravu. U prvim analizama koje smo radili u DS, zaključili smo da od toga nismo dobili ništa i da niko nije pitao da li su izbori legitimni ili ne jer DS i još nekoliko partija nije učestvovalo. Međutim, 2000. nas je Zapad uveravao i skoro na ivici da preti govorio da ne učestvujemo na izborima sa obrazloženjem da će Milošević da ih pokrade i da nećemo moći da ga uhvatimo u krađi kao 1996. I Vašington i Brisel, i Pariz i London i Berlin su nas ubeđivali da ne treba da izađemo. Ali, pobedili smo – rekao je Živković za dnevni list Danas.

U toj proceni sve je sporno, osim Živkovićeve namere da pokuša još jednom da dobije poslanički mandat. On se, kao i sve njegove bivše stranačke kolege, ponikle u DS-u, zaklinje u viziju Zorana Đinđića, a ovakvim izjavama i postupcima pokazuje da ga nije razumeo, ni tada, ni sada.

Na sednici Glavnog odbora, početkom avgusta 1997, Demokratska stranka je donela odluku da ne učestvuje na parlamentarnim i predsedničkim izborima. Đinđićev predlog da se bojkotuju ti izbori kritikovao je samo Zaharije Trnavčević.

– Nema sumnje da je sa stanovišta interesa same partije izlazak na izbore višestruko koristan i logičan cilj. S druge strane, neophodno je razrešavanje dugotrajne političke krize u zemlji i političke patologije, kao i da otklonimo opasnost od gubljenja kredibiliteta. Lakše ćemo podneti režimsku represiju, nego gubitak kredibiliteta kod građana. Patriotski i demokratski interes je boriti se za reforme, a ne pozicije članstva. Nije cilj postati najjača životinja u džungli. Deset godina doživljavamo poniženja i poraze. Deset godina nema uspeha ni radosti. Trebaju li nam još jedni tužni izbori? Ovi izbori pripremljeni su tako da se svakom zgadi politika i da svi izgube nadu da u Srbiji može biti drugačije nego što je sada. Izbori su farsa, mi smo suviše vredan i dobar narod da bismo morali da pristanemo na tako niske standarde. Ima onih koji kažu bolje išta nego ništa. Mi u DS ne govorimo tako, mi smo realisti. Svesni smo toga da je uspostavljanje dobrog društvenog uređenja dug i tegoban posao. Međutim, na poniženja ne pristajemo. Ne vidim da bismo pristajanjem na ultimatume i ucene režima pomogli svojoj zemlji. Kad me pitaju šta će biti sa DS van parlamenta, odgovaram pitanjem – šta će biti sa Srbijom bez reformi. Nema razlike da li ćemo propadati u parlamentu ili van njega. Ako za dve-tri godine ne zaustavimo propadanje, bićemo u tako lošoj situaciji da mi je svejedno da li sam u parlamentu ili nisam, da li imam stranku ili nemam, jer društvo onda teško može da se izvuče iz te rupe – govorio je Đinđić.

Za bojkot, tada je glasao i Zoran Živković. S naknadnom pameti, 22 godine kasnije on smatra da bi trebalo učestvovati na Vučićevim izborima ukoliko bi se promenilo stanje u medijima i vlast obavezala da pozove posmatrače OEBS-a. Stanje u medijima ne može da se promeni s pet opozicionih minuta u Dnevniku, ne posle sedmogodišnje torture. A, posmatrači OEBS-a su značajni koliko i lanjski sneg. Oni ne mogu da zaustave Vučićeve batinaške eskadrone, niti da ublaže pritisak na zaposlene u javnim preduzećima. Uostalom, i Slobodan Milošević je 1997. pozvao misiju OEBS-a na izbore koje je organizovao, pa ga to nije sprečavalo da krade glasove i lažira rezultate.

Kad ukazuje na razlike u rezultatima izbora 1997. i 2000, Živković svesno izbegava uzročno-posledičnu vezu. Izbore 1997. bojkotovale su DS, DSS, SLS, Demokratski centar i GSS. Tri godine kasnije, pobedu nad Slobodanom Miloševićem kreirali su upravo lideri DS-a i DSS-a. Tome je, verovatno, doprinela i Đinđićeva procena da odbrana kredibiliteta može izazvati kratkoročnu štetu, ali i dugoročnu dobit.

O kredibilitetu, odbrani patriotskih i demokratskih vrednosti, istinskim reformama i zanemarivanju ličnih i stranačkih interesa u odnosu na nacionalne i državne, o tome Đinđićevi samozvani naslednici i ne razmišljaju. Da, postoji razlika u okolnostima u kojima se Đinđić odlučio na bojkot Miloševićeve režirane izborne farse i Vučićeve tiranije. Razlika je očigledna, sada je stanje neuporedivo gore i teže. Između ostalog, za građane je teže jer među opozicionim liderima nema nijednog koji bi imao hrabrosti da citira Đinđićev stav da nije bitno šta će se desiti s njegovom stankom ako u Srbiji ne dođe do promena, da li će propadanje nastaviti u parlamentu ili van njega.

Đinđić je vodio kampanju „Protiv izborne krađe, za poštene izbore“, kojom je pokušavao da građanima objasni smisao poštenih izbora i da ih podseti na nekažnjene krađe, kršenje zakona i cenu koju čitava zemlja plaća zbog bahatosti SPS-a i njenih satelita. U toj kampanji i Đinđić je plaćao cenu, kao što je i očekivao: „Pokušaće da nas uguše na svaki način, to je prirodno, jer oni između sebe mogu da se nagode oko podele kolača, ali ne mogu da trpe civilizacijsku alternativu kakva smo mi“. Bio je u pravu, svi su nasrnuli na njega. Pored medijske kompromitacije, trpeo je i fizičke napade. Na antiizbornom mitingu u Kraljevu, jajima su ga gađali simpatizeri SPO-a. Vuk Drašković, kome je tada Milošević dodelio ulogu kakvu je danas Vučić prepustio Vojislavu Šešelju, poredio je Đinđića s Nikolom Pašićem, koga su građani takođe gađali jajima. Tada su tri predsednička kandidata – Zoran Lilić, Vojislav Šešelj i Vuk Drašković – napadali samo lidera DS-a, koga su prepoznali kao prenju njihovom naopakom sistemu. Ričard Holbruk nije krio protivljenje bojkotu izbora, ali za to nije marila ni Vesna Pešić, predsednica Građanskog saveza Srbije. Metju Palmer je uspešniji od Holbruka, lideri Saveza za Srbiju prihvataju njegove preporuke i pripremaju se da, čim im vlast udeli medijske mrvice, poteraju vodu na Vučićevu vodenicu i omoguće mu legitimitet za nastavak uništavanja Srbije.

knjige narudžbenica

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: