Скочи на садржај

EPS namestio tender od 1,15 miliona evra

02/03/2020

milorad grčić wp

Tragovi naprednjačkog kriminala su ostavljeni i na portalu javnih nabavki. Jedan od njih otkriva svežu nameštaljku za tender koji je raspisala Elektrodistribucija Srbije. To Javno preduzeće radi s gubicima. Menadžment EPS-a ne zna da organizuje proizvodnju i trgovinu stujom, ali bez problema namešta tendere. Poslednji slučaj sumnjivog posla predstavlja nabavka kancelarijskog nameštaja u vrednosti od 1,15 miliona evra.

Postupak za javnu nabavku obeležilo je poništavanje prvog tendera, podešavanje konkursnih uslova za podobnog partnera i neosnovana odluka o zaključenju ugovora s ponuđačem koji ne zadovoljava propisane uslove. Tender je objavljen 23. novembra 2018. godine. Dan pre isteka roka za otvaranje ponuda, 12. decembra 2018, ukinuto je nekoliko uslova. Umesto prvobitnog uslova da ponuđač dostavi dokaze da je ostvario prodaju nameštaja u vrednosti od najmanje 120 miliona dinara, zahtevana je potvrda da je ostvarena bilo kakva prodaja, što ima svaka stolarska radnja. Izbačene su odredbe kojima je tražena potvrda stručnosti kadrova i standarda FSC. U takvim okolnostima, kompanija „Ktitor“ jedina je dala jedinu ispravnu ponudu od 105 miliona dinara. Ostale tri ponude („Pro TENT“ – „Wood Tech“, „Eurosalon“ i „Art-invest“) probile su okvire procenjene vrednosti nabavke od 106.278.205 dinara.

Tender je poništen, a u ponovljenoj proceduri naručilac je prihvatio ponudu grupe ponuđača „Pro TENT“ iz Obrenovca i „Simpo line“ iz Vranja. Ponuda konzorcijuma u kome su se nalazili zemunski „Gaj inženjering i opremanje“, „Ktitor“ i ivanjički „Matis“ odbijena je zbog cene koja prelazi iznos procenjene vrednosti javne nabavke. Gubitnički konzorcijum je uložio zahtev za zaštitu prava u kome je istakao da je EPS grubo povredio odredbe Zakona o javnim nabavkama. Između ostalog, istaknuto je da se nosilac posla „Pro tent“ kao osnovnom delatnosti bavi pružanjem usluga privatnog obezbeđenja. Stručne reference, koje je izdalo preduzeće „Liburnia Riviera hoteli“, odnose se na opremanje hotela, a ne na kancelarijski nameštaj, koji je predmet javne nabavke. Sporna je i bankarska garancija, pa i priložena dokumentacija ponuđača.

Partner „Pro tenta“, „Simpo line“ kao dokaze tehničkog kapaciteta i osnovnih sredstava priložio je vlasništvo preduzeća „Simpo“ ad, bez važećeg pravnog osnova. Pri tom, zakup magazinskog prostora, koji je „Simpo line“ naveo u ponudi, istekao je 31. decembra prošle godine, dakle dve nedelje pre nego što je tenderska komisija donela odluku. „Simpo line“ nije zadovoljio ni uslove koji se odnose na stručnost kadrova.

milorad grčić wp potpis na tender

Bez obzira na sve nedostatke, naručilac je 12. januara 2020. godine prihvatio ponudu Grupe „Pro TENT“ i „Simpo line“ i dodelio joj posao vredan 136.754.086 dinara. Milorad Grčić, direktor EPS-a i ekspert za pečenjare, na taj način je dokazao da zadovoljava sve uslove za status organizatora nameštanja tendera, jednu od osnovnih delatnosti režima Srpske napredne stranke.

Sudski epilog još nisu dobile korupcionaški skandali Ministarstva sporta i Siniše Jasnića, predsednika Univerzitetskog sportskog saveza Srbije, a već se otvaraju nove afere. O tome kako se troši novac iz budžeta i kako Privredno društvo “Pete evropske univerzitetske igre u Beogradu 2020”, na čijem čelu je Predrag Jušković, pokazuje tender o kome ćemo pisati u sledećem broju.

knjige narudžbenica

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: