Скочи на садржај

Kako je Džo Bagerista osuđen na smrt

03/08/2020

džo bagerista

Džo Bagerista je bio simbol Petog oktobra. Posle „oslobođenja“ postao je simbol petooktobarskih promena, čije posledice su ga oterale u grob. Kao što se 5. oktobra 2000. godine nije uplašio metaka, koji su udarali u njegov bager, ni kasnije se nije povlačio pred tužbama i presudama. Borio se do kraja. Učestvovao je na skoro svim protestima i protiv aktuelne diktature. I na poslednjim demonstracijama, početkom jula, bio je u prvim redovima, pod policijskim pendrecima, zaliven suzavcem.

Magazin Tabloid je objavio stotine tekstova o Džoovim bitkama sa zlikovcima iz pravosuđa i svih režima. Umesto patetičnog in memoriama, u aktuelnom broju objavljena su i imena sudija koji su Džoa osudili na siromaštvo i sporu smrt.

Ubili Džoa Bageristu

Sudije Privrednog suda u Beogradu su konačno došli glave Ljubisavu Đokiću, poznatijem kao Džo Bagerista, čoveku koji je 5. oktobra 2000. godine bagerom srušio TV Bastilju.

Džo je sahranjen 14. jula na gorblju Orlovači. Njegovo srce nije moglo da izdrži nasilje koje je nad njim sproveo Privredni sud u Beogradu, koji mu je deset godina plenio dve trećine penzije, zbog navodnog kredita koji je dobio od Astra banke, koja je otišla u stečaj. Bogoljub Karić je poklonio Džou 15.000 maraka da popravi izrešetani bager. Dao mu je i potvrdu da je kredit otplatio. Nakon optužbe, Karić je pobegao u inostranstvo, a stečajni sudija je počeo da Džou pleni penziju.

Kada je isplatio dug, sudija Jelena Kaluđerović je pre nekoliko godina obustavila izvršenje, pravosnažnim rešenjem, jer je stečajna uprava obavestila sud da je dug namiren.

Potom je na scenu stupio stečajni upravnik, pa sud kreće sve ispočetka. Na prigovor Džoa, sud obustavlja izvršenje, ali to rešenje preinačava veće kojim je predsedavala sudija Tijana Popović. Ona potom odlazi u Privredni apelacioni sud.

Uvidevši da dolaze teška vremena, iz izvršenja se povlači stečajni upravnik, pa je pre mesec dana predsednik suda Jovan Jovanović (izabran za sudiju Vrhovnog kasacionog suda u decembru prošle godine) doneo rešenje kojim je predmet dodelio javnom izvršitelju, da po treći put globi nesrećnog Džoa, koji je gladovao godinama sa porodicom, da bi stečajni upravnik i predsednik suda uzimali novac za svoje honorare.

Prijatelji su se zakleli da će pomenutu Tijanu Popović i Jovana Jovanovića privesti pravdi i tako osvetiti pokojnog Džoa. Njih dvoje su članovi SPS-a, koje je Džo tog 5. oktobra 2000. oborio s vlasti.

džo bagerista pred skupštinom

(Ceo tekst o katastrofalnom stanju u pravosuđu pročitajte na sajtu Magazina Tabloid https://www.magazin-tabloid.com/casopis/?id=06&br=472&cl=17)

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: