Скочи на садржај

Evo zašto Vučić smenjuje Gašića

11/11/2021

U okviru priprema za predstojeće izbore Aleksandar Vučić vodi kardrovsku čistku u Srpskoj naprednoj stranci i državnim institucijama. Među mnogim naprednjačkim prvoborcima na listi za odstrel nalazi se i Bratislav Gašić, koga će na mestu direktora Bezbednosno-informativne agencije najverovatnije naslediti Bruno Đuran. Iako je potpuno privatizovao BIA i pretvorio je u servis za zaštitu vođe i njegove porodice, Gašić nije uspeo da opravda Vučićevo poverenje. Osim Gašića, očekuje se da BIA napusti i Marko Parezanović, koji je do juče važio za najlojalnijeg i najkorisnijeg operativca u službi vladajuće familije.

Aleksandar Vučić je odluku o smeni Bratislava Gašića doneo zbog tri poslednja propusta.Hronološki, prvi se dogodio početkom oktobra, kad je iz BIA procurela informacija o Vučićevom nervnom slomu, koji ga je zadesio u avionu, na letu za Ujedinjene Arapske Emirate. Vučiću je tada pozlilo, pao je na pod i određeno vreme bio bez svesti. Kad je već odlučeno da avion prinudno sleti na atinski aerodrom, saradnici iz pratnje uspeli su da povrate Vučića. Plasirana je priča da je predsedniku SNS-a pozlilo zbog pogoršanja hroničnih problema sa srčanim pritiskom i da se nalazio u predinfarktnom stanju, kao da bi bila veća sramota da je umro ili da se šlogirao zbog sloma živaca. Kasnije, kad se pročulo šta se desilo u avionu, Vučić je bes iskalio na Gašiću, pretpostavljajući da su informacije o tom neprijatnom slučaju potekle iz BIA.

Desetak dana kasnije došlo je do oružanog sukoba pripadnika kosovske specijalne policije ROSU i srpskih civila u Zvečanu. Albanski policajci su učestvovali u akciji u okviru istrage koju je vodio tužilac Srbin i odobrio sudija Srbin, što pokazuje da povod nije bilo izazivanje međunacionalnih tenzija.

Međutim, pojava naoružanih pripadnika ROSU, isprovocirala je navijače Partizana, pripadnike grupe „Alkatraz“, koji su počeli prvo verbalni, a zatim i fizički sukob. Do upotrebe oružja došlo je kad se grupa zvečanskih navijača Zvezde priključila partizanovcima. U razmeni vatre ranjen je Srećko Sofronijević.

Za razliku od prethodnih, taj sukob nije bio unapred dogovoren. Do čega će doći nisu znali ni Vučić, ni Aljbin Kurti, pa ni gospodar kosovskog severa Zvonko Veselinović. Ništa nije znao ni Bratislav Gašić.

Vučić je Gašića okrivio za taj propust. Umesto da se „bavi svojim poslom“ i kontroliše dešavanja na Kosovu, a naročito Srbe, kako ne bi dolazilo do sukoba koji nisu dogovoreni s Albancima, Gašić je tog dana krstio unuka. Za tu priliku angažovao je lično patrijarha Porfirija, organizovao je njegov dolazak u Kruševac, pa je tek iz medija saznao da se puca na Kosovu. Sledećeg vikenda, kao da se ništa ne dešava, Gašić je priredio svadbu za jednog od sinova. „Mogao si da nađeš 50 konobara za svadbu, a nemaš petoricu ljudi na Kosovu“, prigovorio mu je Vučić.

Kap je prelila čašu kad je Vučić iz objava na Tviteru saznao da će se Dragan Đilas u Vašingtonu sresti s Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom američkog predsednika Džozefa Bajdena za Zapadni Balkan. Gašić je Vučića informisao o tome da Đilas putuje u Sjedinjene Američke Države kako bi se video sa ćerkom Sofijom, koja tamo studira. U tom obaveštenju navedeno je da sa Đilasom putuje i Borko Stefanović, koji je kontaktirao s nekoliko američkih diplomata nižeg ranga. Vučić je prekasno dobio informaciju o tome da je Đilas zvanično tražio sastanak sa Eskobarom, koji je pristao da ga primi u Vašingtonu.

Gašić nije uspeo ni da dobro organizuje udar na Vuka Jeremića. Iako je sebi pripisao zasluge za to što su Narodnu stranku napustili advokat Borivoje Borović i ekonomista Vladimir Kovačević, koje će slediti i bivši vaterpolista Danilo Ikodinović, Gašić je kompromitovao „firmu“ akcijom u kojoj su trojica pripadnika BIA kidnapovali i zlostavljali člana Jeremićeve partije Konstantina Katića zbog objave na Tviteru, u kojoj je pozvao građane da postupe kao Marko Vidojković, pa da bez straha opsuju Vučića i članove njegove porodice.

– Pripadnici BIA su oteli Katića i mučili ga više sati u prostorijama BIA na aerodromu „Nikola Tesla“. Sama otmica se desila na aerodromu, na Katićevom radnom mestu. Pripadnici BIA su ga odveli uz obrazloženje da moraju s njim da porazgovaraju. Nakon toga je usledilo višesatno mučenje, tortura uz veliki broj uvreda u maniru Štazija, KGB-a, Udbe – tvrdi Nikola Lakić, advokat Katića.

Narodna stranka je identifikovala i optužila Vladimira Macanovića, pripadnika BIA, za učešće u otmici Katića. Za Macanovića se zna da je dugo izvršavao zadatke tajne pratnje, a u „firmi“ se još prepričavaju avanture u koje se upuštao i kojima je upropaštavao akcije. Macanovićev uspon u hijerarhiji je počeo dolaskom Dragana Markovića Markonija na mesto prvog operativca BIA. Još 1992. godine, kad je započeo karijeru u Državnoj bezbednosti, Markoni je važio za kadar Socijalističke partije Srbije. Kad je Ivica Dačić, 2008, postao ministar policije, Marković je dobio funkciju državnog sekretara u MUP-u, ali na predlog SPS-ovog koalicionog partnera PUPS-a. Marković je 2009. godine osnovao Službu za zaštitu kabineta ministra policije, suprotno Zakonu o policiji. „Služba u službi“, iskorišćena je za udomljavanje penzionisanih funkcionera BIA, postoji i danas. Posle hapšenja Dragoljuba Peurače, direktora Inspektorata za rad, pao je i Marković. Pod sumnjom da je godinama učestvovao u reketiranju zajedno s Peuračom, morao je da napustio BIA. Sumnjive poslove nastavio je da vrši uz podršku svog imenjaka i prezimenjaka Dragana Markovića Palme. Od prošle godine Markoni je narodni poslanik s Vučićeve liste, kao kandidat PUPS-a.

Vladimir Macanović ima bitnu ulogu u paraudbaškom sistemu, koji se naziva „Markonijeva mreža“. Istim insajderskim i operativnim poslovima, kojima se, u Markovićevom interesu, u Petoj upravi bavi Macanović, u drugim departmanima BIA bavi se još nekoliko Markonijevih rođaka, kumova i saradnika.

– Narodna stranka je pokazala zube „dubokoj državi“ otkrivanjem imena i fotografije agenta BIA Vladimira Macanovića, koji je na beogradskom aerodromu četiri sata tukao i mučio Konstantina katića. Narodna stranka je pokrenula međunarodnu akciju povodom tog slučaja, kojim se ambasador Srbije u SAD Marko Đurić isključivo bavi i objašnjava neobjašnjivo, a tek će morati da objašnjava. Spremni smo za osvetničke udare „duboke države“ zbog tog slučaja – rekao je Vuk Jeremić.

Paralelno s Markonijevom, u BIA se raširila i mreža Zlatibora Lončara. Pažnju javnosti je pre dve godine privukao Miodrag Stojanović, Lončarev kum, koji se nalazio na mestu šefa obezbeđenja direktora BIA. Stojanović je u mafijaškom obračunu ranjen u ruku. Odbio je da sarađuje sa istražnim organima, ali to mu nije smetalo da posle oporavka bude vraćen u službu. Stojanović je i nedavno učestvovao u tuči, koja je u medijima predstavljena kao slučajan incident, izazvan navodno svađom oko parking mesta.

Ne samo da nema ništa protiv zloupotreba i nezakonitih aktivnosti BIA, Vučić to i traži od Gašića, Parezanovića i ostalih poslušnika. S tom namerom je stimulisao Gašića da koristi usluge Milije Milosavljevića. Da bi dokazao lojalnost službi, kao i to da još ima upotrebnu vrednost, Milija Ktitor održava kontakte s mnogim opozicionarima i novinarima koji kritikuju režim. Stari kadar Udbe vredno fotografiše i tajno snima sagovornike, pa to dostavlja Gašiću. Vučiću nije smetao taj kontakt dok je Ktitor novinare „dobronamerno upozoravao“ da paze šta rade ako neće da ih neko odvede u šumu, pred cevi rashodovanog oružja. Međutim, problem je nastao kad je Ktitor udario na Vučićevu prijateljicu Svetlanu Cecu Ražnatović.

Vučić je dobio obaveštenja o tome da je Milija Ktitor finansirao dokumentarni film Slaviše Lekića iz serije „Junaci doba zlog“. Prema tim informacijama, Ktitor je bivšem predsedniku NUNS-a dao 50.000 evra kako bi jednu epizodu posvetio Ceci, s kojom ima neraščićene račune. Vučić je krivicu prebacio na Gašića, koji je morao da zna šta radi njegov informator Ktitor, a nije reagovao i sprečio ga da Ceci nanese medijsku štetu. Osim toga, Vučić je Gašića oglasio krivim i što nije sprečio Ktitora da telefonom poziva Kseniju Vučić i traži njenu zaštitu. Gašić je „šefu“ objasnio da Milosavljević ima podršku Anđelka Vučića, pa niti želi, niti može da se meša u njihov privatni odnos.

Pošto je BIA privatno vlasništvo porodice Vučić, doneta je odluka o smeni Bratislava Gašića. Za utehu, Gašiću će biti ponuđeno da se vrati na mesto ministra odbrane, umesto Nebojše Stefanovića.

Favorit na funkciju direktora BIA trenutno je Bruno Đuran, koji uživa poverenje Aleksandra Vučića, a već godinama je u izuzetno bliskim odnosima s Anđelkom Vučićem.

U Vučićevom okruženju kao drugi kandidat za mesto šefa BIA pominje se Ivan Todorov, koji je pre dve godine napustio tu službu i postavljen za ambasadora Srbije u Budimpešti. Na rad BIA uticaće i sudbina Marka Parezanovića. Ako on ode, navodno u ambasadu u Moskvu, to će izazvati značajnije promene nego smena Bratislava Gašića. Uglavnom, kompletna čistka je motivisana Vučićevom namerom da Bezbednosno informativnu agenciju u potpunosti pretvori u servis za ličnu zaštitu.

(Mersiha Hodžić, Magazin Tabloid, broj 506)

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: