Скочи на садржај

Optužnica za „Jovanjicu“: PAD VUČIĆEVOG NARKO CARSTVA

02/08/2022

Dve optužnice protiv organizovane kriminalne grupe Predraga Koluvije, vlasnika “Jovanjice”, do detalja raskrinkavaju mafijaški sistem Aleksandra Vučića. Slobodan Milenković, načelnik Odeljenja za borbu protiv droga beogradskog UKP-a, i tužilac za organizovani kriminal Saša Drecun uništili su najveću evropsku plantažu marihuane..

Afera “Jovanjica” otvorena je pre dve i po godine, a još je daleko od sudskog epiloga. Aleksandar Vučić vrši pritisak na sud kako bi zaštitio sebe i svoje političke i poslovne partnere koji su uključeni u proizvodnju i prodaju droge.

Prva optužnica za “Jovanjicu” podneta je 5. maja 2020, a druga šest i po meseci kasnije, 24. novembra 2020. godine. Od tada, postupajući po prvoj optužnici, sud je zakazao 16, a održao samo jedno ročište. Suđenje po drugoj optužnici još nije ni počelo. Posle hapšenja Predraga Koluvije, vlasnika plantaže “Jovanjica”, Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je istragu, koja je okončana optužnicom na 396 strana. U istrazi, koja je završena prvom optužnicom, KTO broj 42/20, saslušano je 115 svedoka i prikupljeno nekoliko hiljada dokaza, stručnih izveštaja i dokumenata.

Okrivljeno je deset članova organizovane kriminalne grupe: Predrag Koluvija, Sergej Mrđa, Vladan Živojinović, Branislav Miljević, Stevan Holić, Vule Bojović, Boban Jovanović, Petar Živanović, Petar Hricaj i Zdravko Milošević. U optužnici se navodi da je Predrag Koluvija organizator te grupe. Koluvijina uloga je bila obezbeđivanje i instaliranje opreme za neovlašćenu proizvodnju opojne droge. Koluvija je izdavao naređenja i konkretne zadatke sa ciljem proizvodnje i priprema prodaje marihuane na poljoprivrednom imanju “Jovanjica” na teritoriji opštine Stara Pazova, na potezu Zovice 66, katastarska parcela broj 4633/1.

 

Sergej Mrđa je imao zadatak da prenosi naređenja ostalim pripadnicima OKG o načinu rukovanja opremom za proizvodnju droge. Mrđa je nadzirao uzgoj marihuane na “Jovanjici”.

Vladan Živojinović je kontrolisao proizvodnju droge, izdavao je naloge Branislavu Miljeviću, Stevanu Holiću, Vuletu Bojoviću, Petru Živanoviću, Petru Hricaju i Bobanu Jovanoviću. Okrivljeni Branislav Miljević je imao zadatak da uzgaja biljke kanabisa u veštačkim uslovima. Održavao je adekvatnu vlažnost, temperaturu i svetlost, navodnjavao i hranio. Miljević je nakon cvetanja sekao biljke, odvajao grane, listove i cvetove, sušio ih, razmeravao, pakovao, vakuumirao i beležio izmerenu količinu proizvodene marihuane. Iste obaveze imao je Stevan Holić, dok je Zdravko Milošević bio zadužen za održavanje, odnosno čuvanje osušene marihuane.

(Ceo tekst o prvoj optužnici za “Jovanjicu” čitajte u Magazinu Tabloid od 4. avgusta 2022.)

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: