Скочи на садржај

OSUĐENA UJNA ALEKSANDRA ŠAPIĆA

02/09/2022

Apelacioni sud u Beogradu potvrdio je prvostepenu presudu kojom su Mirjana Menković, bivša direktorka Etnografskog muzeja, i Ranka Dedović, ujna Aleksandra Šapića osuđene na novčane i zatvorske kazne.

Ranka Dedović, ujna gradonačelnika Beograda, proglašena je krivom jer je, kao odgovorno lice Omladinske zadruge “Gaudeamus”, pribavila protivpravnu imovinsku korist od 284.341 dinara. Dedović je znala da poslovi predviđeni ugovorom sa Etnografskim muzejom neće biti izvršeni, ali ispostavila je fakture u iznosu od 3.675.301 dinar. Šapićeva ujna je osuđena na pet meseci kućnog zatvora bez elektronskog nadzora i novčanu kaznu u visini imovinskog zahteva Etnografskog muzeja.

Mirjana Menković je osuđena na kaznu zatvora od 18 meseci i trogodišnjom zabranom rada u državnim institucijama, kao i na nadoknadu štete Etnografskom muzeju od 7.847.494. dinara. Menković i Dedović moraju da Muzeju solidarno isplate  547.546 dinara, dok će Muzej ostatak nadoknade materijalne štete morati da traži kroz parnični postupak. Menković je, kao direktorka Muzeja, drugim pravnim licima pribavila imovinsku korist od 927.416 dinara, na štetu Muzeja, a najviše u korist Dedović. Zbog tog slučaja Menković i Dedović su privedene 2014. godine, a Dedović je hapšena i 2018. godine pod sumnjom da je učestvovala u pranju novca. Pripadnici MUP-a i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije beogradskog Višeg javnog tužilaštva tada su uhapsili 15 lica osumnjičenih da su počinili više krivičnih dela, čime su preduzeće “Inex plus” oštetili za pedeset miliona dinara. Među uhapšenima su bili Ranka Dedović, njen suprug Rade Dedović i sin Marko Dedović.

Šapićevi rođaci su hapšeni i procesuirani dok se on predstavljao kao opozicionar. Međutim, ni ulazak u Srpsku naprednu stranku i uspon na mesto gradonačelnika Beograda nisu spasili od sudske kazne njegovu ujnu Ranku Dedović. Odluka Apelacionog suda je doneta upravo u vreme najžešćih sukoba Šapića i Aleksandra Vučića, koji su kulminirali krajem avgusta. Vučić je, na sastancima stranačkih organa, otvoreno kritikovao Šapića zbog izbora spornih saradnika i izjava u medijima. Istovremeno, Vučić je pokrenuo šaptačku diverziju, podstičući funkcionere SNS-a da se suprotstave Šapiću. I presuda Šapićevoj ujni može da se shvati kao izostanak Vučićeve podrške, ali i kao najava novih obračuna.

Šapiću za utehu, režimski mediji Tanjug i Blic, u vesti o novčanoj i zatvorskoj presudi Ranki Dedović nisu isticali rodbinsku vezu, kao što je to rađeno pre nekoliko godina, kad je hapšena.

Bez obzira na ovaj sukob, ili čak upravo zbog njega, Aleksandar Šapić neće odustati od ambicije da bude izabran za Vučićevog naslednika na mestu predsednika Srpske napredne stranke. Ako uspe u tome, Šapić će se osvetiti Vučiću, kao što se sada sveti Goranu Vesiću za političke, pravosudne i medijske sukobe koje su imali pre nego što je Šapić postavljena za gradonačelnika Beograda.  

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришете користећи свој WordPress.com налог. Одјави се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришете користећи свој Facebook налог. Одјави се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: