Скочи на садржај

Nikola Petrović je Vučiću ono što je Beba Popović bio Đinđiću

29/10/2013

Слика

Nikola Petrović je u Vučićevom okruženju imao nedefinisan, fantomski status zlog i opasnog lika, kojeg je najpametnije izbegavati. Svaki sluga koji nije bio prisutan, postajao je meta ogovaranja i ruganja. Nebojšu Stefanovića su nazivali giricom i slinom, Zorana Bašanovića kleptomanom, Gorana Veselinovića, naravno, narkomanom… Za svakoga su imali neki trač, samo je Petrović bio nedodirljiv. Na pomen njegovog imena samo bi ćutali ili, u nastupu hrabrosti, kolutali očima i odmahivali rukama.

Samo jednom prilikom, u sedištu SNS-a, kad se u Vučićevom kabinetu okupilo desetak opštinskih lidera iz unutrašnjosti, Andrej Vučić se usudio da kritikuje Petrovića. Zavaljen u fotelju svog kuma i šefa, Petrović je listao katalog satova i nakita, nezainteresovan za goste.

– Pogledaj ga. Došao je u odelu koje je skuplje od kuća ovih mučenika što su stigli iz pizde materine, seo je pred njih i bira da li da kupi „Franck Muller“ ili „Patek Philippe“ od 80.000 evra. Namerno to radi, hoće da impresionira sirotinju, sram ga bilo – iznervirao se mlađi Vučić, čiji politički nerv je jednako besprekoran kao i kod starijeg brata.

Andrej je ustao, uzeo katalog iz Petrovićeve ruke, vratio se do svoje stolice, stavio na nju sporni časopis i seo.

I sam Petrović je izgledao kao da je ispao iz nekog hedonističkog kataloga. Skupa odeća i obuća, ogrlice i narukvice, tompusi i probrana pića, utegnut, kvarcnut, pravi tajkunčić u usponu. Niko nije znao da mi tačno kaže kojim biznisom se bavi. Pričalo se da najviše para zarađuje uvozom smrznute ribe, ali pominjale su se i njegove brokerske kuće, kompanija za trgovinu električnom energijom. Vučić je tvrdio da je Nikola sin srpskog biznismena koji u Francuskoj ima ogromnu fabriku za preradu voća i povrća.

Odbijajući jedan Vučićev poziv na večeru u restoranu „Tribeca“, pitao sam ga otkad je počeo da izlazi na takva mesta.

– Brate, meni je svejedno da li ću da kod kuće jedem slaninu i luk ili morske plodove u nekom ekskluzivnom restoranu. Međutim, prihvatio sam Nikolinu pametnu devizu da nije važno samo da imaš pare, moraš i da ih pokažeš. Možeš da imaš para koliko hoćeš, ali ništa ti ne vrede ako drugi, jači od tebe, ne znaju za to ili ako te ignorišu.

Ne mogu da tvrdim, ali iskreno verujem da je Nikola Petrović najzaslužniji i za najozbiljniju promenu u stavovima i postupcima Aleksandra Vučića, što je metastaziralo u saradnju sa Stankom Subotićem Canetom. Pored svih glasina i javnih svedočenja o njihovim susretima, najznačajniji signal za uzbunu dobio sam u slučajnom razgovoru s jednim bivšim kolegom, za koga sam znao da je još od 2001. u odličnim odnosima s Vladimirom Popovićem, zvanim Beba.

Kad me pozvao na piće, rekao sam da ne mogu, imam sudsko ročište s Popovićem, koji me tužio zbog neke Vučićeve izjave. Taj poznanik je prasnuo u smeh.

– Al’ su te namestili. Oni se druže, a tebe provlače po sudovima – rekao je.

– Otkud ti ideja da se druže?

– Ma, daj… Eno Beba sve zasmejava pričom o tome kako Vučićeva deca nisu znala ni da raspakuju bečke čokolade, koje im je doneo kad je išao u posetu vinskom podrumu.

– Ne verujem…

– Ne pravi se naivan, pa Beba je ortak tvog gazde Nikole…

Nisam želeo da verujem u istinitost te priče. Međutim, nešto kasnije dobio sam nepotpisani demanti Vladimira Popovića koji je bio naslovljen na „direktora Nikolu Petrovića“. U impresumu je još stajalo ime direktora Đorđa Minkova. Dakle, demanti je prosleđen po privatnoj liniji. Maske su pale kad sam rekao Vučiću da ću ga pozvati kao svedoka, da u sudu objasni otkud mu navodi zbog kojih me Beba Popović tužio.

– Pozovi me, ali Nikola smatra da bi bolje bilo da ne čačkamo Bebu… – rekao je Vučić.

– Opa, batice, dakle zaista si se uortačio s njima, s Bebom i Canetom?

– Nisam. Ne govorim ti o njima nego o Nikoli.

– Da, a Nikola je tebi ono što je Beba bio Đinđiću. Kao što je Beba gurnuo Đinđića na stranputicu, tako je i Nikola tebe. Gotov si!

(Koliko je Petrović uticao na Vučićev kontakt sa Stankom Subotićem Canetom i koliko je uticao na poslovnu i političku transformaciju bivšeg radikala pročitajte u knjizi ISTINA O VUČIĆU, koju možete da naručite na telefon 063 123 2702)

Оставите коментар

Постави коментар