Скочи на садржај

Srbija da proglasi okupaciju Kosova

08/03/2019

kosinus ja2

– Srbija konačno mora da prihvati realnost da je Kosovo njen okupirani deo i da zvanično proglasi okupaciju dela teritorije, pa da u tom smeru vodi pregovore, izjavio je FoNetu novinar Predrag Popović.

On je, u okviru serijala razgovora Kosinus, objasnio da bi pregovori u konačnom ishodu trebalo da dovedu do sporazuma kojim bi se omogućila mirna integracija tog dela teritorije u pravni i politički sistem Srbije.

– To znači da je nemoguće, rekao je Popović novinaru Davoru Lukaču i ukazao da se sporazum koji nude Zapad i albanska strana svodi „na nivo kapitulacije“. Između toga i zamrznutog konflikta, on smatra da je bolje da Srbija izabere drugu varijantu i sačeka promene na međunarodnoj političkoj sceni.

Prema stavu Popovića, Srbija bi trebalo da prihvati principe kojima se rukovode SAD. Kako je podsetio, kada Amerika brani svoje nacionalne interese, onda zastupa stav da nema pregovora sa teroristima. Isto tako, Srbija ne bi trebalo da pregovara sa „albanskim teroristima koji su okupirali Kosovo“, sugeriše Popović i navodi da je nemoguće postići kompromis između „dželata i žrtve“.

On je uveren da je teže realizovati razgraničenje Srbije od Kosova, od srpske istorije, Dečana i Pećke partijaršije, „nego razgraničenje Srbije od predsednika koji upravo sa tezom o razgraničenju krši Ustav i to, nažalost, nekažnjeno“. Popović ne veruje u mogućnost normalnog dijaloga Beograda i Prištine, ali ističe da bi bilo dobro kada bi za to postojali uslovi. On, međutim, tvrdi da se u „lažnoj državi Kosovo i isto tako u lažnoj državi Srbiji“ na vlasti nalaze ljudi koji su deo problema, a ne deo rešenja. Takvi ljudi, prema Popovićevoj oceni, ne mogu da vode bilo kakav dijalog koji bi mogao da stvori nešto što bi bilo dobro i za građane albanske i srpske nacionalnosti, bez obzira da li bili na Kosovu ili u ostatku Srbije.

Popović je ironično konstatovao da bi Kosovo trebalo da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN) na isti način na koji i teroristička „Islamska država“. On je obrazložio da ne bi bilo korektno da međunarodne institucije „albanskim teroristima odobre ono što zabranjuju arapskim teroristima“.

Upitan da li bi u Srbiji trebalo održati referendum o problemu Kosova, Popović je podsetio da su se Srbi već nekoliko puta kroz istoriju o tome izjašnjavali, počev od 1389. i 1912.godine, do 1999. On je „uveren da bi i ova naša generacija dala isti odgovor na pitanje da li je Kosovo deo Srbije“.

Popović naglašava da svoj lični stav o Kosovu nije formirao na osnovu nekih konkretnih iskustava, jer nikada u životu tamo nije bio. Jedino što je moja veza sa Kosovom u praktičnom smislu jeste poznanstvo sa nekim policajcima, političarima i tajkunima koji su poreklom s Kosova, rekao je Popović. Kako je napomenuo, „žao mi je što sam ih upoznao, žao mi i Albanaca koji su morali da žive sa njima i pod njima jedno vreme“. Popović je ističe da to, međutim, ne može da utiče na njegov stav o Kosovu kada su u pitanju nacionalni identitet, kultura, običaji i vera. „Kao svaki Srbin“, Popović o Srbima, Srbiji, srpskoj istoriji i o sebi „ne može da misli i priča bez Kosova“.

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Постави коментар