Скочи на садржај

Zvonko Veselinović dao pola miliona evra za helikopter „Sikorski S-76“

18/06/2019

helikopter zvonka veselinovića odlazi sa žurke

Na proslavu naprednjačkog biltena Informer, u kosjerićko selo Rosići, društvo s poligrafa – Milan Radoičić i Nikola Petrović – stigli su helikopterom čiji vlasnik je Zvonko Veselinović.

Šef kosovskog klana je nedavno u Nemačkoj kupio helikopter “Sikorski S-76”. Taj američki model, koji može da ponese 12 putnika i dva pilota, s doletom od 761 km, košta oko pola miliona evra. Veselinović ga je ofarbao u boje srpske zastave i smestio u hangar na batajničkom aerodromu. Isti tip helikoptera koristi i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Obojica to prevozno sredstvo upotrebljavaju iz bezbednosnih razloga, samo što sve češće lete u različitom smeru, svak na svoju stranu.

Sve što se dosad o Veselinoviću spekulisalu u retkim slobodnim medijima, nedavno je ozvaničeno u istražnom postupku koji vodi kosovsko tužilaštvo. Pod sumnjom da su učestvovali u atentatu na Olivera Ivanovića, prošlog novembra su uhapšeni Nedeljko Spasojević, Dragiša Marković i Marko Rošić, a u bekstvu se nalazi Milan Radoičić. Istraga je proširena na Milana Mihailovića i Zvonka Veselinovića, koji su osumnjičeni za organizovanje kriminalnog klana i izvršenje više krivičnih dela, među kojima i za teško ubistvo.

Vučić je znao da će mu taj problem kad-tad zakucati na vrata. Po svom starom običaju, pokušao je da se pripremi na dva načina. S jedne strane, Veselinoviću je lično garantovao zaštitu, a s druge je pristao na saradnju s kosovskim tužilaštvom. Na Vučićev zahtev, BIA je pripremila iscrpan izveštaj, koji je prosleđen u Prištinu i na još nekoliko adresa, u kome se Veselinović opisuje kao vođa mafijaškog klana koji se bavi trgovinom droge, švercom oružja i nafte i pranjem novca. Uporedo s tim, vladar kosovskog severa u januaru je u Pirotu osuđen na dve godine zatvora zbog nelegalne eksploatacije šljunka. Tu presudu Vučić namerava da iskoristi za hapšenje Veselinovića ili za njegovo zastrašivanje. Ako ne bude imao drugog izlaza, Vučić će montirati neku novu istragu protiv Veselinovića, koji u strahu od hapšenja može da se skloni samo na Kosovo, mečki na rupu. Tamo, u Kosovskoj Mitrovici, bio bi dostupan albanskim policajcima. Šta će kasnije da se dešava, Vučića ne zanima. Ako Veselinović bude uhapšen, nema veze. A, ako pruži otpor i bude ubijen, opet nema veze, jedan neprijatan svedok manje.

Veselinović nije naivan, shvata šta mu se sprema, zato izokola preti: “Svako može da postane silueta kredom nacrtana na betonu, možda ću to biti ja, možda onaj ko krene na mene”. Naravno, ne pominje ime drugog potencijalnog modela za siluetu na betonu.

Istovremeno s otkrivanjem informacije o proširenju istrage za ubistvo Ivanovića, u pojedinim medijima pojavile su se fotografije Zvonka Veselinovića i Andreja Vučića. Istraživačka mreža KRIK objavila je dve njihove zajedničke fotografije, snimljene krajem marta 2015. godine u restoranu “Salaš 137” na Kopaoniku. Na sajtu BIRN-a objavljen jr selfi, koji je napravio lično Veselinović, dok je sedeo pored Andreja Vučića u kancelariji marketinške agencije “Inviktus” tokom predizborne kampanje 2014. godine. Nemanja Milutinović, vlasnik “Inviktusa” uspešno posluje sa državnim institucijama i režimskim medijima. Njegova agencija ima milionske ugovore s opštinom Rakovica, Studijom B i, naravno, sa Srpskom naprednom strankom, koja joj je samo za saradnju u kampanji 2014. platila 7.344.725 dinara.

Fotografije vođe kosovskog klana i mlađeg brata srpskog vladara demantovale su tvrdnje da se oni “jedva poznaju”.

– Moj brat je, možda, jednom video tog Veselinovića, valjda na nekoj svadbi. Sedeli su u istoj prostori sa još 200 ljudi, pa šta? – lagao je Aleksandar Vučić.

Na istu temu lagao je i Zvonko Veselinović: “Ja sam se sa njim jednom sreo, na zdravo-zdravo, dok su još bili u opoziciji, pre 2012. Čoveka ne poznajem, niti imam kontakt s njim. Ako neko kaže da me viđa s njim, taj laže. To je još jedna vaša dezinformacija, još jedan spin, kao i svaki tekst o meni. Ako imate fotografije s mojih i Andrejevih susreta super, izbacite fotografije u medije. Nisam se viđao sa njim, stojim iza toga – rekao je Veselinović novinarima KRIK-a.

Objavljivanje dokaza o sprezi mafije i vlasti, Aleksandar Vučić je dobro shvatio kao stezanje omče oko vrata. Abeljard Tahiri, kosovski ministar pravde, sredinom marta je predsednika Srbije osumnjičio kao nalogodavca za atentat na Ivanovića.

– Istraga ubistva Olivera Ivanovića zaglavljena je onog trenutka kad su sve osnovane sumnje dovele do Milana Radoičića. Umesto saradnje i stavljanja pred zakon kao glavnog osumnjičenog, on je amnestiran od strane predsednika Aleksandra Vučića.Nema nijednog racionalnog objašnjenja osim činjenice da između Vučića i Radoičića postoji odnos nalogodavca i izvršioca – rekao je Tahiri.

Vučić ne zna šta će još isplivati u javnost o tom slučaju i da li će se sve završiti samo na obračunu s Veselinovićem ili će strani centri moći, za koje je uveren da vuku sve konce, ići do kraja, do njega. Nedovoljno hrabar da upre prstom u američke diplomate i obaveštajce, zasad se brani optužbama na račun Rade Trajković i novinara koji su ofirali njegovog batu. Ti plaćenici, po nečijem nalogu, u kritičnom trenutku, dok strane sile Srbiji otimaju Kosovo, kriminalizacijom njegove porodice urušavaju srpske nacionalne i državne interese. Bez obzira koliko to izgledalo besmisleno, može da bude opasno. Da bi opstao na vlasti, Vučić se neće uzdržavati od otvorenog nasilja.

knjige narudžbenica

 

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: