Скочи на садржај

Odbrana slobode medija

03/10/2020

Dve srpske stvarnosti srele su se pred zgradom Televizije Hepi. Unutar zidina, belo rijaliti roblje je zabavljalo gazdu i gledaoce. Ispred ulaza okupilo se stotinak demonstranata željnih istine i pravde. Između, policajci u uniformi i civilu, plus dvadesetak batinaša na rezervnim položajima, u automobilima parkiranim duž cele Dubčekove ulice. Ta scena, u kojoj policija štiti lopove, pokazuje sve simptome bolesti koja razara srpsko društvo.

Predrag Ranković, zvani Peconi, voli da krade, a nervira se kad ga neko nazove lopovom. Kad se to desi, on krade dokaze i izjave svedoka. To je uradio sa snimkom koji je, za Vidovdan, napravila redakcija Srbin.info. Televizija Hepi je prisvojila taj snimak i optužila Srbin.info za kršenje autorskih prava. You Tube je sankcionisao kanal Dejana Petra Zlatanovića.

Lopov je za krađu optužio pokradenog. U pravedničkom zanosu, Zlatanović je organizovao protest pred televizijom, čiji je nezvanični vlasnik gospodin Ranković. Srbin.info podržali su Srđan Nogo, Đorđe Vukadinović, Mlađan Đorđević i Miroslav Parović. Tu su bili i mnogi prekaljeni učesnici antivučićevskih protesta, kao i omladinci, koji su upotpunili atmosferu prigodnim pesmama, poput one: “Čuje se sa nebesa, nema više es-en-esa, Peconi lopove…”

– Mi ćemo se braniti i na svaki šamar odgovorićemo pesnicom! – poručio je Zlatanović.

Mora tako, a neće biti lako. Gospodin Peconi je bivši saradnik surčinskog klana i večiti saradnik svake vlasti. Njegov udar na Srbin.info predstavlja samo novi detalj u kontinuitetu terora koji nad medijima vrše kriminalci svih vrsta, iz politike i podzemlja.

Kontinuitet terora dokazuju grobovi ubijenih novinara, brojne zabranjene i ugašene novine i hiljade sramnih presuda protiv istine koju su objavljivali nepodobni mediji. Kontinuitet je potvrđen i na konkretan način, likom i zlodelom pojedinaca s obe strane fronta.

Simbol terora nad medijima je, naravno, Aleksandar Vučić.

Pre 22. godine, kad je prvi put bio na vlasti, kao ministar protiv informisanja predvodio je politički, policijski, pravosudni i medijski progon Slavka Ćuruvije i njegovih novina, Dnevnog telegrafa i magazina Evropljanin. Progon je završen sa 18 metaka u Ćuruvijinim leđima. Zločin još nije dobio pravičan sudski epilog, samo je Vučić, montiranom istragom, optužnicom i suđenjem pokušao da opere savest od krvi streljanog novinara.

Ćuruvija trune na Novom groblju, Vučić to radi na vlasti. I, opet progoni medije, sve uz pomoć mentalnih dvojnika poput Vladimira Popovića, zvanog Beba.

Beba Popović je predvodio hajku na dnevni list Nacional. Nije ubio glavnog urednika, ali jeste novine. I taj zločin je prošao bez kazne. Sad Vučić i Popović zajedno uređuju sve režimske, pa i većinu tobože nezavisnih medija.

Vučić i njegov lakirani konsiljere Beba dokazuju kontinuitet terora i izborom aktuelnih meta. Kao nekad na Ćuruviju i Dnevni telegraf, diktator danas predvodi progon Milovana Brkića i Magazina Tabloid. Po njegovom naređenju, nijedna štamparija u Srbiji ne sme da sarađuje s Tabloidom, a distributerske mreže otvoreno sabotiraju prodaju. Svaku priliku (bez obzira da li govori o pregovorima s Evropskom unijom, izgradnji “Beograda na vodi” ili fudbalerima Crvene zvezde) Vučić koristi da targetuje Brkića i njegove novine, pokušavajući da ih kriminalizuje i pripremi za odstrel. Likvidacija Ćuruvije najavljena je u Ekspres Politici, a sada se presuda Brkiću ističe u desetinama grafita na beogradskim fasadama: “Milovan Brkić je ustaša”, “Brkić laže narod”, “Milovan Brkić će proći kao Ćuruvija”. Nije bitno ko je to pisao, rukopis je Vučićev.

Napade na redakciju Magazina Tabloid, kao i na Srbin.info, ćutanjem podržava većina “kolega” iz mejnstrim medija i cehovskih udruženja. U takvim okolnostima, sloboda medija ne može da se odbrani. Ne može jer je nema. Prvo mora da se osvoji. Oslobodilačka borba ima cenu. Danas je plaća nekoliko nepodobnih redakcija, spremnih da, kao što kaže Zlatanović, na šamar odgovore pesnicom.

Mora tako.

From → Uncategorized

Оставите коментар

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google photo

Коментаришет користећи свој Google налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s

%d bloggers like this: